reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Detektor tętna płodu

Asia2104

Fanka BB :)
Hej,
Ze względu na zatrzymanie akcji serca w poprzedniej ciąży korci mnie zakup detektora tętna. Macie jakieś doświadczenia w temacie? Kiedy najwcześniej można samemu znaleźć tętno? A jeśli już - to jak to zrobić i nie pomylić z innymi dźwiękami?
Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Napisane na SLA-L22 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja byłam bardzo sceptyczna i w pierwszej ciąży nie miałam. Teraz kupiłam i żałuję, że nie miałam rownież w 1 ciąży - przeszłabym ją zdrowsza psychicznie :-D podsłuchuję Młodego od 12 tc. Na początku miałam wątpliwości czy to tętno, ale moim zdaniem ciężko to z czymś pomylić. W brzuchu możesz wysłuchać swoje tętno i jakieś przepływy, ale są dużo wolniejsze i inaczej brzmią- przynajmniej ja tak słyszę. Obejrzałam film instruktażowy na yt, który mi sporo pomógł. Teraz znajduję malucha w max 10-15 sek. Mam wyświetlacz, który pokazuje prędkość tętna, to chyba ułatwienie. Musisz tylko pamiętać, że używanie detektora w żaden sposób nie może opóźnić wizyty u lek, jeśli cokolwiek się dzieje. W którym tyg miałaś zatrzymanie serduszka i z jakiej przyczyny?

Ja byłam bardzo sceptyczna i w pierwszej ciąży nie miałam. Teraz kupiłam i żałuję, że nie miałam rownież w 1 ciąży - przeszłabym ją zdrowsza psychicznie :-D podsłuchuję Młodego od 12 tc. Na początku miałam wątpliwości czy to tętno, ale moim zdaniem ciężko to z czymś pomylić. W brzuchu możesz wysłuchać swoje tętno i jakieś przepływy, ale są dużo wolniejsze i inaczej brzmią- przynajmniej ja tak słyszę. Obejrzałam film instruktażowy na yt, który mi sporo pomógł. Teraz znajduję malucha w max 10-15 sek. Mam wyświetlacz, który pokazuje prędkość tętna, to chyba ułatwienie. Musisz tylko pamiętać, że używanie detektora w żaden sposób nie może opóźnić wizyty u lek, jeśli cokolwiek się dzieje. W którym tyg miałaś zatrzymanie serduszka i z jakiej przyczyny?
Serduszko się zatrzymało w 12 tygodniu. Badania genetyczne wykazały trisomie 21. Stąd ten strach

Nie znam Twojej historii, ale wiedziałaś o ZD? Serdecznie polecam Ci dr Dudarewicza z Łodzi -genetyka- robi usg prenatalne. Robiłam tez Nifty - można od 10tc - test pappa nie wyszedł u mnie zbyt dobrze, 7 dni czekania i ogromna ulga. Żałowałam pózniej, że wcześniej nie zdecydowałam się na Nifty i podchodziłam do pappa, które wpędziło mnie tylko w stres. To jednak czysta statystka...

Nie znam Twojej historii, ale wiedziałaś o ZD? Serdecznie polecam Ci dr Dudarewicza z Łodzi -genetyka- robi usg prenatalne. Robiłam tez Nifty - można od 10tc - test pappa nie wyszedł u mnie zbyt dobrze, 7 dni czekania i ogromna ulga. Żałowałam pózniej, że wcześniej nie zdecydowałam się na Nifty i podchodziłam do pappa, które wpędziło mnie tylko w stres. To jednak czysta statystka...
O zatrzymaniu serduszka dowiedziałam się na genetycznym. A o ZD przy badaniach po poronieniu. Sądząc po lekarzu którego polecasz jesteśmy z tego samego obszaru :) a ty dlaczego robiłaś badania?

No ja też nad tym myślę w pierwszej ciąży w 11 tygodniu ciazy też przestało bić serduszko przyczyny nie znaleziono teraz jestem w 8 tygodniu i właśnie oglądałam filmiki na yt i myślę nad zakupem detektora, macie jakieś sprawdzone firmy godne polecenia?

Rozmawialam z lekarzem który odradza kupno detektora. Po pierwsze stresuje gdy nie będziesz mogła znaleźć tętna, a po drugie nawet jeśli serduszko się zatrzyma nic nie będzie można zrobić. Zastanów się czy rzeczywiście jest niezbedny ? Jeśli boisz się, że sytuacja się powtórzy lepiej zrób badania genetyczne

O zatrzymaniu serduszka dowiedziałam się na genetycznym. A o ZD przy badaniach po poronieniu. Sądząc po lekarzu którego polecasz jesteśmy z tego samego obszaru :) a ty dlaczego robiłaś badania?

Urodziłam zdrowego synka, a potem zaliczyłam dwa wczesne poronienia, a do pappa kwalifikował mnie wiek - mam 36lat. Wracając do detektora - byłam podobnego zdania co wiktorka88, ale po spróbowaniu już go nie podzielam :-) mnie detektor daje spokój. Tylko trzeba kupić jakiś w miarę niezły, właśnie po to, żeby uspokajał, a nie denerwował. Kupiłam używany - mial pół roku - Sonoline.

Oczywiście niech każdy robi jak uważa, jednak pamietajcie jeśli coś bedzie nie tak to i tak nic na to nie da się poradzić.

reklama
Oczywiście niech każdy robi jak uważa, jednak pamietajcie jeśli coś bedzie nie tak to i tak nic na to nie da się poradzić.
Och jak optymistycznie! Dziewczyny, polecam Wam jednak pozytywne myślenie. To raczej wie każdy, że po zatrzymaniu serca nic się nie da poradzić. Jednak prawda jest rownież taka, że kobieta po stracie w kolejnej nawet w prawidłowo przebiegającej ciąży bez obciążeń genetycznych po prostu się boi. Ja jestem spokojniejsza mogąc sprawdzić tętno kiedy np synek mało się wierci. Najczęściej detektory odradzają osoby, które nigdy nie miały z nimi do czynienia lub kupiły zabawkę, a nie detektor.@Asia2104 serdecznie Ci współczuję takiego genetycznego. Pamiętaj jednak - skoro nie macie obciążeń rodzinnych to był zapewne przypadek i teraz będzie dobrze! Trzymam kciuki, a dr D serdecznie polecam - to chyba moje najlepiej wydane pieniądze w ciąży :-) w przyszłym tyg idę do niego na połówkowe.

Do góry