B
Buziasia
Gość
mamo Julci bylas bardzo dzielna...pogratulowac. a mnie wciaz nurtuje to karmienie podczas brania antydepresantow.napisalam do farmaceuty.wklejam wam list i odpowiedz.co byscie zrobily? karmily dalej ,czy przeszly na butle?nie chce szkodzic synkowi...nie wiem co robic?
Pytanie: Lekarz przepisał mi Paroxetine 20 mg. Pytałam czy powinnam odtstawić dziecko od piersi i usłyszałam, że nie. Mój syn ma 5 miesięcy. Czy jest ryzyko dla jego zdrowia, czy powinnam nadal karmić? Odpowiedź: Paroxetynę stosuje się w okresie karmienia tylko w uzasadnionych przypadkach, jeżeli korzyści dla matki przewyższają potencjalne zagrożenie dla karmionego dziecka.
Jeżeli u Pani niezbędna jest kuracja tym lekiem to proszę nie przerywać karmienia. Należy bacznie obserwować dziecko. Jeżeli pojawią się u niego np. nadmierna senność, brak apetytu, spadek masy ciała, zaburzenia żołądkowo-jelitowe lub inne niepokojące objawy należy zgłosić ten fakt lekarzowi. Paroxetyny nie należy nagle odstawiać, więc można ustalić z lekarzem dłuższe odstępy pomiędzy kolejnymi dawkami, aż do całkowitego odstawienia.
Ja bym probowala powoli odstawiac dziecko tym bardzoej ze jest to wiek w ktorym dos latwo sie to robi bo przeciez to okres wprowadzania pokarmow itd. Dziecku nic sie nie stanie jesli przejdzie na inny pokarm. Moj maly wychowal sie bez cycka i jest duzy zdrowy i kocha mnie chyba tak samo mocno. Konsekwencja moga byc tylko koszty.
Tak mi sie wydaje. Bedziesz mogla bac leki a dziecko nie bedzie na nic narazone. No i szczesliwa mama = szczesliwe dzicko!!!!!!!!!