reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dentysta w ciąży ?!

whew_o

Zaangażowana w BB
Hejka :) od dawna byłam umówiona u dentysty na wyrwanie zęba ósemki boli mnie strasznie ząb .. przez większość czasu jechałam na silnych lekach przeciwbólowych ale odkad miałam podejrzenia że mogę być w ciąży odstawiłam je . Jestem już po dwóch pozytywnych testach ciążowych i może być to 5tc. nie wiem co robić ? Miałyście takie przypadki ?

reklama
Rozwiązanie
Ja wyrywalam zęba w 8 tygodniu ciąży i lecze kanalowo innego od 9 tyg do teraz (aktualnie 13 tydzień). Dentystka chciała zgodę od ginekologa, która mi dała bez żadnego problemu. Powiedziała że to lepsze rozwiązanie niż stan zapalny.
Wiem, że paracetamol można brać, ale nie w pierwszym trymestrze niestety. A z wyrwaniem zęba to do końca nie wiem. Powiesz dentyście o ciąży i zadecyduje co będzie najlepsze :blink:

Chciałabym go wyrwać jak najszybciej bo bez leków przeciwbólowych to jest mordega .. teraz to się boje ze może się coś stać dzidziusiowi

Z wyrwaniem zeba to jest tam ze podaja owiele mocniejsze znieczulenie niz przy normalnym leczeniu ubytku. Przy osemce jest tez wieksze prawdopodobienstwo szycia i podania antybiotyku. Zapytaj sie dentyste czy nie daloby sie zeba jakos tymczasowo zalatac by dotrwac do 12 tygodnia. Mnie tam w poprzedniej ciazy dentysta zrobil, co prawda zab nie byl do wyrwania ale dentysta tez nie mial pewnosci czy nie kanalowka. Wywiercil ile sie dalo bez znieczulenie dal lekarstwo i tymczasowe wypelnienie. Zab przestal bolec. Jezeli masz zeba w zlym stanie, dentysta musi cos zrobic inaczej moze podejsc ropa. Jezeli twoj odmawia interwencji powiedz by cie skierowal do takiego co wie co robic. Powiedz stanowczo ze cie boli i on jest od tego ze powinien wiedziec co zrobic w takim wypadku.

reklama
Z wyrwaniem zeba to jest tam ze podaja owiele mocniejsze znieczulenie niz przy normalnym leczeniu ubytku. Przy osemce jest tez wieksze prawdopodobienstwo szycia i podania antybiotyku. Zapytaj sie dentyste czy nie daloby sie zeba jakos tymczasowo zalatac by dotrwac do 12 tygodnia. Mnie tam w poprzedniej ciazy dentysta zrobil, co prawda zab nie byl do wyrwania ale dentysta tez nie mial pewnosci czy nie kanalowka. Wywiercil ile sie dalo bez znieczulenie dal lekarstwo i tymczasowe wypelnienie. Zab przestal bolec. Jezeli masz zeba w zlym stanie, dentysta musi cos zrobic inaczej moze podejsc ropa. Jezeli twoj odmawia interwencji powiedz by cie skierowal do takiego co wie co robic. Powiedz stanowczo ze cie boli i on jest od tego ze powinien wiedziec co zrobic w takim wypadku.
Dziękuję kochana za odpowiedź , jest bardzo pomocna :)

reklama
Do góry