reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ddimery

Blackberry

Fanka BB :)
Miasto
Łódź
Witam,
Obecnie jestem w 22 tygodniu ciąży. Od kilku tygodni poszukuję informacji na temat poziomu ddimerów w ciąży. Zlecono mi to badanie w 12 tc i poziom wyszedł 1515 (norma dla osób nie w ciąży <500) fibrynogen w normie. Wynik konsultowałam z 4 lekarzami - jeden zalecił Clexane 0,4, reszta twierdziła, żeby zostać na Acardzie (który dostałam profilaktycznie w 5tc) i że to badanie nie jest do końca wiarygodne w ciąży. Powtórzyłam badanie ddimerow w 17tc- 1250, a potem w 20tc 1430. Sytuacja się powtórzyła - jeden lekarz mówi - Clexane 0,4, reszta, że takie Ddimery często występują w ciąży i nie należy się nimi przejmować. Przepływy maciczne bardzo dobre, krew płynie bardzo szybko, bez oporów. Dotarłam do referatów i badań w których średni poziom ddimerow u kobiet w 2 trymestrze to Ok 1200-1300. Muszę jeszcze powalczyć z pęcherzem, bo od września mam bakterie w moczu i teraz zrobiłam posiew, bo nic za bardzo nie pomagało, a ddimery ponoć są niemal jak CRP i podwyższa je każdy stan zapalny w organizmie. Jakie macie doświadczenia z ddimerami? Do jakiego poziomu Wam je obniżano?

reklama
Ja też miałam w ciąży problem z tymi ddimerami i też brałam clexane. Niestety nie pamiętam już do jakiego poziomu je obniżono, ale wiem że brałam zastrzyki do końca ciąży. Myślę że acard mógłby sobie nie poradzić z takimi wysokimi wynikami i dla Twojego i dziecka bezpieczeństwa lepiej brać te zastrzyki.

W ciazy wladciwy poxiom ddimerow to ok 2000. Tak mowi moja gin. Ja biore clexan 0,6 i moje ddimery to 960 od polowy ciazy. Nie wiem czy na twoim miejscu nie pokusilabym sie o heparyne. Kontroluj ddimery bo w ciazy owszem rosna, ale powyzej 2000 moga byc niebezpieczne dla dziecka.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja wlasnie jestem po badaniu wynik D dimer (wartość)-0,8 zakrekres prawidłowy <0,5 jutro będę to konsultować z lekarzem.Od początku biore accard 75 mg do tego po jakims czasie lekarz wprowadzil Clexane z tym było ciężko w aptece wiec mam zamiennik Neoparin.U mnie wszystko wdrożone profilaktycznie.Po stracie dziecka w 37 tyg ciąży,mieszkalam wtedy za granica przepływy miałam sprawdzane tylko raz . Waga mojej córeczki była trochę mniejsza jak na ten tydz.Teraz lekarz w Polsce uważa ,ze powinnismy dmuchac na zimne i dlatego biore te leki.Moglo dojść do zatoru i problemu w przepływach ,dlatego teraz mam takie leczenie.

Ja naprawdę nie wiem co mam robić - jedna mówi brać Clexane 0,4, ale "czysto profilaktycznie", pozostała trójka - nie brać. Permanentnie leci mi krew z nosa - nie wiem czy to przez Acard - az tak nie miałam w poprzedniej ciąży. Zawsze miałam tak, że przy byle uderzeniu wielki sinior i teraz nic się nie zmieniło. Boję się, że jak wezmę to Clexane i jeszcze bardziej rozrzedzę krew to może dość do krwawień, a z drugiej strony boję się, żeby faktycznie nie było zakrzepu.

reklama
Bardzo możliwe,ze krwawienie pojawilo się po Acardzie,ale może to byc również od suchego powietrza w domu,zaczal się sezon grzewczy,a naczynka w ciąży sa mocno uwrażliwione.Moja bratowa ma ten sam problem .Wiem ,ze to jest dylemat zwłaszcza jak jeden lekarz jest za a 3 przeciw..ciężko jest cokolwiek doradzić bo nie jesteśmy lekarzami,sama mam wdrożone tyle lekarstw czysto profilaktycznie,ze dosłownie musze zapisywać o której co mam brac.Ale boje się,zeby mnie nie spotkalo co poprzednio ,wiec ide za glosem lekarza.Moze spróbuj a jeśli krwawienia się nasila skonsultuj ponownie z lekarzem.Powodzenia

Do góry