reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czy wasze pociechy były ruchliwe w brzuszku?

reklama
Moja starsza w brzuchu mocno sie rozpierala i wiercila. Miala ulozenie posladkowe od polowy ciazy i strasznie mi glowe w zebra wciskala. Po urodzeniu temperament dosc goracy 😂

Mlodsza w brzuchu byla bardzo spokojna, powolna i taka byla tez po urodzeniu. Ma rpawie 3 lata i ma lagodny temperament, jest stonowana.

Moja córka w brzuchu była baaardzo spokojna, nieraz naprawdę się niepokoiłam, używałam detektora tętna. Za to poza brzuchem była (w sumie dalej jest) bardzo wymagającym, ruchliwym dzieckiem 😝

Jak byłam w ciązy to mialam wrazenie, że moj syn wcale nie spi. Ruszał się cały czas.
Teraz ma 2l i jest ruchliwy. Przez sen też 🙈

Ehh myślałam, że ta ruchliwość w brzuchu ma jakieś znaczenie co do temperamentu, ostatecznie jak widać niewiele 🤣 już się nie mogę doczekać aż młoda wyjdzie i się ujawni

Nie wiem czy to ma związek czy ktoś to jakoś badał? Generalnie ważne że sprawdzić jak bardzo gwałtownie się rusza lub bardzo mało się rusza załóżmy w 3 trymestrze- bo to akurat może mieć medyczna przyczynę;)

W pierwszej ciąży córka ruszała się bardzo często, 3 trymestr to była katorga, szczególnie, że najbardziej lubiła fikać w nocy przez co nie mogłam spać. Po urodzeniu było dokładnie to samo, nie spała prawie wcale (oczywiście jak na noworodka), bardzo powoli się wszystko normowało. Miała zwiększone dodatkowo napięcie mięśniowe. Teraz to jest gadatliwa 5-latka której wszędzie pełno, ale z drugiej strony 10 razy się zastanowi zanim spróbuję czegoś nowego, niemniej potrzebuje dużo ruchu.
W drugiej ciąży ze względu na fakt, że miałam starsze dziecko pod opieką zdarzało się, że po jakimś czasie orientowałam się, że nie czuje ruchów. Wtedy oczywiście lekka panika, ale po prostu druga córka była zdecydowanie spokojniejsza, ruszała się głównie wieczorem, ale też nie jakoś dużo. Oczywiście pod koniec to już bolało, bo jednak dziecko jest już sporych rozmiarów. W nocy nie ruszała się praktycznie wcale, a ja spałam jak zabita. W tej chwili widzę, że jest znacznie spokojniejsza od starszej siostry, ale rozwija się prawidłowo jak na swój wiek i zazwyczaj przesypia nocki mając tylko 2-3 krótkie pobudki na karmienie.
A i w obu przypadkach łożysko miałam na przedniej ścianie, a dziewczyny bez problemu obróciły się głową w dół 🙂

Syn w brzuchu ruszał się spokojnie, czasami przez długi okres czasu w ogóle, miałam ktg dość często i tam zawsze słabo było z ruchami. A teraz to wulkan energii, który nie potrafi chwili posiedzieć 😅 Miał problemy z osłabionym napięciem mięśniowym i rozejściem mięśni brzucha, a jak to wypracowaliśmy to ruszył z rozwojem fizycznym z kopyta 😁 Spanie ma kiepskie, ale to kwestia ząbkowania głównie. Niestety bardzo mocno znosi każdy wyżynający ząbek, na każdym etapie.

reklama
Do góry