reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy sie oplaca :)

Hej jestem Sebastian mam 34latka po ślubie jestem 6lat od roku staram się z żoną o dziecko ale coś nie wychodziło poszliśmy do lekarza od nieplodnosci (matka polka na NFZ) dostaliśmy badań multum żona ma wyniki super moje wyniki to tylko nasienie i mało ruchliwych pomocników :) dostałem dietę schudłem już 10kg 26.10 idę na nasienie sprawdzić czy coś się polepszyło;) aleeee zaproponowałem żonie inseminacje ona się boi i chce ulepszyć moje nasienie ? Moje pytanie czy może ktoś z waszych mężów miał taką sytuację i udało się polepszyć nasienie jakimiś tabletkami albo coś?? Ja dostałem tenfertil i wyniki polepszyły się pozdrawiam

reklama
Hej, mój mąż jest w trakcie "ulepszania nasienia". Póki co mija drugi miesiąc. Jeśli się coś poprawi to dam znać i dam namiar na suplement ;)
Moim zdaniem warto przez przynajmniej 2-3 miesiące brać suplementy + odpowiednia dieta i ruch. Po tym zbadać się ponownie i działać naturalnie.
A jak wygląda morfologia plemników?

Inseminacja sama w sobie nie daje znacząco większych szans na poczęcie niż seksy same w sobie, o ile oczywiście nie ma medycznych wskazań. Mój mąż też musiał trochę popracować nad swoim stadkiem i po paru miesiącach była ogrooomna poprawa, więc opłaca się, choć na namacalne efekty wciąż czekamy ;) Jak już załapiesz się w normy to popróbujcie parę cyklów sami i pocieszcie się jeszcze trochę staraniami, bliskością.

Hej jestem Sebastian mam 34latka po ślubie jestem 6lat od roku staram się z żoną o dziecko ale coś nie wychodziło poszliśmy do lekarza od nieplodnosci (matka polka na NFZ) dostaliśmy badań multum żona ma wyniki super moje wyniki to tylko nasienie i mało ruchliwych pomocników :) dostałem dietę schudłem już 10kg 26.10 idę na nasienie sprawdzić czy coś się polepszyło;) aleeee zaproponowałem żonie inseminacje ona się boi i chce ulepszyć moje nasienie ? Moje pytanie czy może ktoś z waszych mężów miał taką sytuację i udało się polepszyć nasienie jakimiś tabletkami albo coś?? Ja dostałem tenfertil i wyniki polepszyły się pozdrawiam
Trzymam kciuki za Was ;) oby się udało wszystko ;)

reklama
Inseminacje proponuje lekarz a nie Ty żonie/ partnerce. Jeżeli będą wskazania to zaproponują sami. Oczywiście lekarze, którzy się tym zajmują.
Nie mówisz dokładnie jaka jest koncentracja nasienia, ruchliwość itp.
Jeżeli staracie się od 6 lat to warto dokładniej się przebadać.
Morfologia nasienia to tylko statystyka. Można mieć mocno obniżone parametry i płodzić dzieci.
Czy żona/ partnerka miała drożność jajowodów? Ty test HBA? Badałeś chromatynę plemnikową? Płodność mężczyzny to nie tylko ilość plemników, ale ich jakość.
Jeżeli żona/ partnerka jest w takim samym wieku co Ty trzeba sprawdzić jeszcze AMH. Oczywiście można próbować witaminy, diety, modlitwy 😉ale trzeba wiedzieć ile ma się na te ekwilibrystykę czasu.
Ponadto po 35 roku życia spada skuteczność wielu metod - inseminacji, IVF i wtedy dopiero zaczyna się problem.
Witaminy można wyliczać. Są dobre preparaty, ale szukaj te które maja dużą zawartość cynku, koenzymu, l- karnityny.
Jest możliwość leczenia lekami off-label ale to się raczej nie sprawdza. Taką terapie prowadzi androlog. Leki podawane to np, agapur.in, tamoxi.fen. Bywa, ze podaje się hormony.

reklama
Do góry