reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy regularny seks ułatwia późniejszy poród?

reklama
Wątpię. Tu zupełnie o coś innego chodzi.
Mięśnie dna macicy mają wpływ na poród i je trzeba regularnie ćwiczyć.
Seks może przyspieszyć akcje porodowa ale samego porodu nie ułatwi.

Co to znaczy zakazana lista? Co masz na myśli?
Nie można stosowac naparu z lisci bo powoduja przedwczesne skurcze. Ja jestem obecnie w 3 ciazy. Niestety na bol nie masz wplywu. Prawda jest taka ze porod boli nie oszukujmy sie. Co do zzo w moim szpitalu nie ma takiej mozliwosci. Pewnie to dobre rozwiazanie jesli chodzi o bol ale czesciej dochodzi do komplikacji (zatrzymanie akcji porodowej, uzycie proznociagu itp). Musisz sie psychicznie nastawic na pozytywne str (spotkanie z dzieckiem) bo widze ze chyba jestes przerazona wizja sn. A o bolu bardzo szybko sie zapomina.

Ja urodzilam bardzo szybko bo regularne skurcze zaczęły się o 14. O 19.45 syn był już na świecie. Wiec niecałe 6 g. Tak to pierwsze dziecko. Też nastawialam się na zn. zewn. ale jak przyjechałam do szpitala było po 16 i juz było 8 cm. Wiec było już za późno na znieczulenie. Wtedy bolało juz bardzo ale potem ani się nie obejrzałam było już 10. I zaczęła się faza parcia która u mnie trwała 40 min wtedy bólu juz tak nie czujesz. (A od 7 do 10 podobno juz porod pszyspiesza jesli Cie to pocieszy) Czytałam ze głowka dziecka jak się już przeciska przez kanał rodny uciska na zakończenia nerwowe czyli działa jak naturalne znieczulenie. Poza tym wtedy możesz już przeć czyli możesz działać :)

Hm, no jestem. W poniedziałek idę do midwife więc wypytam o epidural :)
A Ty nie pamietasz stresu przed pierwszym porodem? :)
Macie jakieś złote rady? eMa mówisz o mięśniach kegla, tak czasami to robię ale myślę ze od jutra zaczne to robić regularnie!!!

Dokladnie,boli jak diabli,ale to jest cos,co szybko zapominasz.
Co do seksu,to chodzi o to,ze prostygaldyny zawarte w nasieniu pomagaja zmiekczyc i uelastycznic szyjke macicy,przez co wieksza szansa,ze bedzie dobrze reagowac na skurcze i latwo sie rozwierac. Sa nawet specjalne kremy na czas porodu z ta substancja.
Niemniej wrazliwosc na nia jest imdywidualna. U jednych dziala mocniej,u innych slabiej. Ja akurat okazalam sie bardzo na prostygaldyny podatna:)

reklama
Nie można stosowac naparu z lisci bo powoduja przedwczesne skurcze. Ja jestem obecnie w 3 ciazy. Niestety na bol nie masz wplywu. Prawda jest taka ze porod boli nie oszukujmy sie. Co do zzo w moim szpitalu nie ma takiej mozliwosci. Pewnie to dobre rozwiazanie jesli chodzi o bol ale czesciej dochodzi do komplikacji (zatrzymanie akcji porodowej, uzycie proznociagu itp). Musisz sie psychicznie nastawic na pozytywne str (spotkanie z dzieckiem) bo widze ze chyba jestes przerazona wizja sn. A o bolu bardzo szybko sie zapomina.
Nie zgadzam się ze na ból nie masz wpływu. Możesz znaleźć najlepsza pozycję, możesz iść pod prysznic (woda działa kojaco), możesz poprosić o masaż (ponoć tez pomaga nie wiem). A przede wszystkim tak jak napisałam ODPOWIEDNI ODDECH i SPOKÓJ.

Do góry