NT wydaje się być w normie, bo jest na poziomie 2,2, jednak lekarz podczas badania nie był w stanie stwierdzić obecności kości nosowej. Jest to 13 tc. Czy powinnam wg was zacząć się martwić? Czy któraś z was już to może przerabiała i czy maluszek urodził się zdrowy? Mam 34 lata.
reklama
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Dokładnie tak - najpierw idź na USG do innego lekarza, popytaj, która klinika u Ciebie jest najlepsza, ale lekarzowi nic nie mów o poprzedniej wizycie, żeby niczego nie sugerować.
reklama
kasiaa91
Fanka BB :)
Musisz pamiętać że NIFTY nie zawsze "wychodzi" tzn ilość materiału genetycznego dziecka musi być odpowiednio duża a dodatkowo gdy występuje u Ciebie mozaikowatość to w ogóle nie dostaniesz wyniku. Poczytaj sobie troszeczkę zanim się zdecydujesz bo koszty są faktycznie duże a być może będzie trzeba powtórzyć test. Ja bym umówiła się do tego innego lekarza, najlepiej prywatnie, na Śląsku mogę Ci kogoś polecić bo ja byłam zadowolona a robiłaś test podwójny?
Po 10 tygodniu ciąży ilość wolnego dna płodowego powinna już spokojnie starczyć - ważne by przed pobraniem nie pić za wiele - krew nie powinna być rozrzedzona.
Mozaika i inne przypadki mogące zafałszować badanie się zdarzają ale to są bardzo rzadkie statystycznie przypadki - chociaż z tego względu nawet po prawidłowym nifty gdyby coś na usg mi się nie podobało zrobiłabym biopsje kosmowki / amnio.
kasiaa91
Dzięki za podpowiedzi.
Czyli waszym zdaniem kolejność powinna być następująca: pójść jeszcze raz na usg do innego lekarza? NIc mu nie mówiąc o poprzedniej wizycie? Czy powinnam to powiedzieć?
Jeżeli to badanie USG będzie miało podobny wynik jak poprzedni (czyli nie stwierdzi obecności kości nosowej), to wówczas test NIFTY?
Ja bym od razu zrobiła nifty (albo inny NIPT).
Jakie masz ryzyko oszacowane wg usg?
No właśnie dopiero po badaniu zaczęłam analizować temat. Z tego co widzę, to chyba nie oszacował mi ryzyka.
Zlecił kolejną wizytę za 3 tyg, w celu powtórzenia badania.
Inny NIPT-y to znaczy jaki? Najlepiej taki, który w PL jest robiony i jest bardzo czuły.
Zlecił kolejną wizytę za 3 tyg, w celu powtórzenia badania.
Inny NIPT-y to znaczy jaki? Najlepiej taki, który w PL jest robiony i jest bardzo czuły.
Maxime
Zgadzam się. Chodziło mi o to żeby dobrze zapoznać się z tematem bo potem można się zdziwić. Owszem takie przypadki są rzadkie ale jednak się zdarzają. To nie tak że odradzam testy NIFTY itp, szczególnie jeśli coś jest nie tak ale wydatek rzędu 2000zł jest niemały a USG wykonane przez fachowca, na dobrym sprzęcie jest podobnej czułości a mimo wszystko jeśli są jakieś wątpliwości to i tak zaleca się amniopunkcję bo tylko ona daje 100% pewność i wbrew pozorom przy dzisiejszym sprzęcie ryzyko jest naprawdę minimalnePo 10 tygodniu ciąży ilość wolnego dna płodowego powinna już spokojnie starczyć - ważne by przed pobraniem nie pić za wiele - krew nie powinna być rozrzedzona.
Mozaika i inne przypadki mogące zafałszować badanie się zdarzają ale to są bardzo rzadkie statystycznie przypadki - chociaż z tego względu nawet po prawidłowym nifty gdyby coś na usg mi się nie podobało zrobiłabym biopsje kosmowki / amnio.
kasiaa91
.
Robiony w Polsce nie będzie ani bardziej czuły ani szybszy.
kasiaa91
NIFTY itp, szczególnie jeśli coś jest nie tak ale wydatek rzędu 2000zł jest niemały a USG wykonane przez fachowca, na dobrym sprzęcie jest podobnej czułości
Nie No to jest zakłamanie prawdy.
Usg wyłapuje np w przypadku trisomii 80% chorych płodów. 1/5 chorych na zespół downa dzieci na usg wyglada normalnie i da wynik fałszywie negatywny. To 20% !!!
Przy nifty wyniki z ryzykiem błędu są rzędu 1: Kilku- kilkunastu milionów ...
Dzięki za informację. Umówiłam się dziś na wizytę do jednego z lubelskich ginekologów. Polecił mi go mój ginekolog u którego byłam ostatnio na wizycie, że on właśnie pobiera krew do testu Panorama.
Jest to prywatny gabinet. Omówiłam wszystko przez telefon. Tylko szukam teraz przez internet informacji o tym ginekologu, niby dobre opinie, ale nie mogę znaleźć informacji, że w jego ofercie jest test panorama. Nie ma o tym info w internecie. A chyba powinien się tym chwalić. Sama nie wiem czy iść do niego, czy do jakiegoś większego centrum medycznego, w którym to wszystko jest wyjaśnione?
Jest to prywatny gabinet. Omówiłam wszystko przez telefon. Tylko szukam teraz przez internet informacji o tym ginekologu, niby dobre opinie, ale nie mogę znaleźć informacji, że w jego ofercie jest test panorama. Nie ma o tym info w internecie. A chyba powinien się tym chwalić. Sama nie wiem czy iść do niego, czy do jakiegoś większego centrum medycznego, w którym to wszystko jest wyjaśnione?
Maxime
Dziewczyno skąd Ty wzięłaś te liczby?! Radzę poczytać naukowe artykuły a nie pisać bzdury. Czułość USG wykonana przez wyspecjalizowaną osobę (musi posiadać odpowiedni certyfikat) interpretowana wraz z testem podwójnym czy też potrójnym wynosi 95% a NIFTY 99% oczywiście to więcej i jeśli ktoś chce to na szczęście ma możliwość zbadać DNA płodowe ale jakby USG nie wykrywało 20% wad płodu to po co je robić?! Poza tym takie NIFTY nie wykryje wad budowy np. serca, nerek itpNie No to jest zakłamanie prawdy.
Usg wyłapuje np w przypadku trisomii 80% chorych płodów. 1/5 chorych na zespół downa dzieci na usg wyglada normalnie i da wynik fałszywie negatywny. To 20% !!!
Przy nifty wyniki z ryzykiem błędu są rzędu 1: Kilku- kilkunastu milionów ...
Przepraszam autorkę wątku za zamieszanie ale jak ktoś tu wejdzie i przeczyta te głupoty to być może się wystraszy. A i fragment artykułu na potwierdzenie tego co piszę
reklama
kasiaa91
Ja czytam opracowania naukowe jak najbardziej, ale Ty naucz się proszę czytać ze zrozumieniem. Ja pisałam o SAMYM usg a Ty o pełnej diagnostyce 1 trymestru (test kombinowany). Oczywiście, że te liczby są wtedy inne.Dziewczyno skąd Ty wzięłaś te liczby?! Radzę poczytać naukowe artykuły a nie pisać bzdury. Czułość USG wykonana przez wyspecjalizowaną osobę (musi posiadać odpowiedni certyfikat) interpretowana wraz z testem podwójnym czy też potrójnym wynosi 95% a NIFTY 99% oczywiście to więcej i jeśli ktoś chce to na szczęście ma możliwość zbadać DNA płodowe ale jakby USG nie wykrywało 20% wad płodu to po co je robić?! Poza tym takie NIFTY nie wykryje wad budowy np. serca, nerek itp
Przepraszam autorkę wątku za zamieszanie ale jak ktoś tu wejdzie i przeczyta te głupoty to być może się wystraszy. A i fragment artykułu na potwierdzenie tego co piszę
Zobacz załącznik 1106903
95% to wskaźnik po usg oraz testach pappa - badanie kombinowane!!! Samo usg daje 80, pappa podwyższa skuteczność do 95%. Ale wcześniej rozmawiałyśmy tylko o usg, samym, bez biochemii.
Masz to opisane chociażby tu
Dalej jednak mamy wtedy 5 % dzieci niezdiagnozowanych ! Dla mnie to duża liczba.
Zobacz przykładowe wyniki nifty - wartości są podane jako 1: milionów.
Dodatkowo mówimy o 1 prenatalnym usg, które jest ukierunkowane na badanie markerów chorób genetycznych a nie stwierdzania wad serduszka czy nerek. Temu służy przede wszystkim badanie połówkowe.
Ja uważam że usg jest bardzo ważne i mimo dobrego wyniku nifty na usg jak najbardziej poszłam - im więcej pewności tym lepiej
Ostatnia edycja:
Podziel się: