Witam Panią, mam pytanie, jesteśmy z mężem małżeństwem już ponad rok tak więc niby mamy się już rozliczać z pitu wspólnie, i mam w związku z tym pytanie, czy mamy taki obowiązek? Mamy w papierach inne miejsce zmieszkania, tak jak mamy inne urzędy skarbowe oddzielone od siebie ok 100km, i się tak zastanawiam czy to nie jest problem, przeczuwam że tak, więc czy moglibyśmy się rozliczać osobno? może tak jakoś zawile napisałam. pozdrawiam i dziękuję
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Nie. Macie Państwo prawo do rozliczenia sie wspólnie ale nie ma takiego obowiązku.Witam Panią, mam pytanie, jesteśmy z mężem małżeństwem już ponad rok tak więc niby mamy się już rozliczać z pitu wspólnie, i mam w związku z tym pytanie, czy mamy taki obowiązek?
Ustawa przewiduje wiele warunków jakie muszą spełniąć małżonkowie by rozliczyć si wspólnie ale nie ma wśród nich warunku wspólnego zamieszkania.Mamy w papierach inne miejsce zmieszkania, tak jak mamy inne urzędy skarbowe oddzielone od siebie ok 100km, i się tak zastanawiam czy to nie jest problem, przeczuwam że tak, więc czy moglibyśmy się rozliczać osobno?
Ewelina271990
Fanka BB :)
Mam pytanie jestem po rozwodzie 4 lata i rozliczałam się jako samotna matka z dzieckiem a od sierpnia jestem w związku małżeńskim i czy to oznacza,że nie mogę już się rozliczyć jako samotna matka z dzieckiem chociaż córka nie jest obecnego męża dzieckiem.?
Asteraki
Zmienił się Twój stan cywilny, dlatego nie możesz się rozliczać jako samotna matka.
Z opodatkowania skorzystać może rodzic lub opiekun będący panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności – ale wyłącznie jeżeli ten rodzic lub opiekun w roku podatkowym samotnie wychowuje dzieci.
Ewelina271990
Dzięki za odpowiedz,ale już wiem że mogę rozliczyć się jako samotna matka...Zmienił się Twój stan cywilny, dlatego nie możesz się rozliczać jako samotna matka.