Chciałabym rozwiać moje wątpliwości... Mam 23 lata. Ostatni okres miałam 12 października. We wtorek miałam wizytę u ginekologa, który potwierdził ciążę i określił jej wiek na 12-13 tygodni. Powiedział, że z tego, co widzi na USG to płód rozwija się prawidłowo, serduszko bije poprawnie. Lekarz zapisał mi witaminy z kwasem foliowym. Nigdy ich nie brałam, gdyż nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czasem napiłam się piwa bezalkoholowego (0,5 %)W grudniu wypiłam z chłopakiem kilka lampek wina (9 %). Za kilka dni jedno piwo (4 %). W Sylwestra tylko dwa małe łyczki wina musującego. Dziś byłam na badaniu krwi. Czasem napiłam się Pepsi czy Coca-Coli. We wtorek kolejna wizyta u ginekologa. Mam nadzieję, że z moim dzieckiem będzie wszystko dobrze, że będzie zdrowe... Czy któraś z Pań była w podobnej sytuacji? Martwię się o swoje maleństwo.
reklama
Rozwiązanie
Nie wiedzac o ciazy wypiłam połówkę piwa. Duszkiem. Powinnam się zorientować bo w pierwszej ciazy piwo za mną chodziło jak głodny pies za rzeźnikiem. Ale to bylojeszcze na grubo przed miesiączka...jakis drugi tydzień. Synek zdrowy, różowy i okragly.
cafe1997
Fanka BB :)
Co nie zmienia faktu, że jest to wysoce nieodpowiedzialne, żeby mieć ostatnią miesiączkę w październiku (jest połowa stycznia) i nie być u lekarza lub chociażby nie zrobić testu ciążowego.Mogę Cię tylko pocieszyć faktem że są matki które spożywają alkohol całą ciążę a dzidzia jest zdrowa.
SleepingBeauty
Fanka BB :)
Chyba do 4 tygodnia ciąży jest dziecko chronione, także może to jakoś nie wpłynęło.. A co do coli, pepsi to nic złego. Ja i inne kobiety piły colę w ciąży i nic się nie stało
U
usunięty
Gość
No co racja to racjaCo nie zmienia faktu, że jest to wysoce nieodpowiedzialne, żeby mieć ostatnią miesiączkę w październiku (jest połowa stycznia) i nie być u lekarza lub chociażby nie zrobić testu ciążowego.
reklama
reklama
Sylwica88
Zaciekawiona BB
Mama mojej koleżanki, mam już po 30lat wiec to było dawno temu opowiadala jak była z nią w ciąży to raz w tygodniu chodziła do restauracji na lampkę wina i jakies ciastko bo taką miała zachciankę i jest zdrowa jak koń, inna paliła i piła i też zdrowe urodziła dziecko, to co piszesz nie powinno wpłynąć na ciąże, napoje typu cola w małych ilościach ze wzgledu na kofeinę i cukier można pić , ale z umiarem!! Niektorzy uważają od dnia zapłodnienia bo planowane a ich dziecko rodzi się chore, coś na zasadzie znam osoby co nie paliły, badały się żyły zdrowo a umarli w wieku 30-40lat na raka, a zenek spod sklepu co pije rozne specyfiki dzien w dzien to zyje 80lat, kwestia szczęścia, albo jak kto woli przeznaczenia... A jak ma się nieregularne cykle to można nie wiedzieć, ja raz miałam 2 razy w mc okres po 7dni, a raz nie miałam 3 mc a nie byłam w ciąży..