reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
To.jest pytanie, ktore powinnas zadać swojemu psychiatrze i swojemu ginekologowi.Biorę leki antydepresyjne i psychotropy ale chciałbym mieć dziecko. Jakie ryzykiem obarczone jest cała ciąża i czy dziecko urodzi się zdrowe ? Proszę też o opinie mam ,które leczyły się i mają dziecko.
magdula36
Na pewno powinnaś to skonsultować ze swoimi lekarzami. Ważną rzeczą jest czy leki, które bierzesz, można brać w ciąży. Druga sprawa - jeśli nie można ich brać w ciąży, to czy będziesz w stanie funkcjonować bez tych leków.Biorę leki antydepresyjne i psychotropy ale chciałbym mieć dziecko. Jakie ryzykiem obarczone jest cała ciąża i czy dziecko urodzi się zdrowe ? Proszę też o opinie mam ,które leczyły się i mają dziecko.
hemoglobina
Moderator
Ja odstawiłam wszystkie leki na czas starań i ciąży, ponieważ żadnego z nich nie można brać w okresie ciąży. Leki mi bardzo pomogły i prawdę mówiąc, od ich odstawienia żadne negatywne objawy nie wróciły. Jestem w 15 tygodniu i jest dobrze, poza typowymi objawami audhd nie dokucza mi zły stan psychiczny, lęki czy depresja.
Najlepiej skontaktuj się z psychiatrą oraz z ginekologiem i dokładnie rozważ, czy dasz radę bez leków, jeśli zdecydujesz się na starania o dziecko. Na pewno psychiatra może dobrać ci leki tak, żeby były bezpieczne dla rozwijającego się płodu, jednakże musisz liczyć się z tym, że w czasie przystosowania do nowych leków może ci być ciężko się starać.
Najlepiej skontaktuj się z psychiatrą oraz z ginekologiem i dokładnie rozważ, czy dasz radę bez leków, jeśli zdecydujesz się na starania o dziecko. Na pewno psychiatra może dobrać ci leki tak, żeby były bezpieczne dla rozwijającego się płodu, jednakże musisz liczyć się z tym, że w czasie przystosowania do nowych leków może ci być ciężko się starać.
Ja odstawiłam wszystkie leki na czas starań i ciąży, ponieważ żadnego z nich nie można brać w okresie ciąży. Leki mi bardzo pomogły i prawdę mówiąc, od ich odstawienia żadne negatywne objawy nie wróciły. Jestem w 15 tygodniu i jest dobrze, poza typowymi objawami audhd nie dokucza mi zły stan psychiczny, lęki czy depresja.
Lady Loka
Znowu - to jest pytanie, ktore powinnaś zadac lekarzom.A czy można np po porodzie karmić?
Bo to wszystko zalezy od konkretnego leku i jego substancji czynnej.
Ja bym tez rozważyła nie tylko ciążę, ale i to co po niej. Brak snu, zmęczenie, stres, czy z tym sobie dasz radę.
Leki przy kp można sprawdzić na elactancia. Przy czym wiem, że nie wszyscy lekarze poważają tę stronę.
Możesz poszukać na fb stronę "o matko depresja", tam znajdziesz spore grono osób z podobnymi doświadczeniami.
Myślę, że jesteś w grupie podwyższonego ryzyka depresji poporodowej, to też trzeba mieć na uwadze.
Możesz poszukać na fb stronę "o matko depresja", tam znajdziesz spore grono osób z podobnymi doświadczeniami.
Myślę, że jesteś w grupie podwyższonego ryzyka depresji poporodowej, to też trzeba mieć na uwadze.
reklama
olka11135
Brałam leki podczas starań.
Brałam leki w ciąży.
Biorę leki przy KP.
Ale wszystko było ustalone z moim lekarzem ginekologiem i psychiatrą.
Jeżeli interesuje Cię kwestia tego czy w ogóle mieć dzieci przy chorobach psychiczny pewnie każdy uważa inaczej. Ja chyba mogąc cofnąć się w czasie bym ich nie miała. Choruje na depresję.
Brałam leki w ciąży.
Biorę leki przy KP.
Ale wszystko było ustalone z moim lekarzem ginekologiem i psychiatrą.
Jeżeli interesuje Cię kwestia tego czy w ogóle mieć dzieci przy chorobach psychiczny pewnie każdy uważa inaczej. Ja chyba mogąc cofnąć się w czasie bym ich nie miała. Choruje na depresję.