reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czop śluzowy

P86

Fanka BB :)
Cześć, aktualnie jestem w 33 tc. W poniedziałek obudziłam się z dość dużym brązowym plamieniem i zgłosiłam się do szpitala. Podczas badania było widać jakieś ilości krwi, ale po 4 dniach mnie wypisali bo już sytuacja się nie powtórzyła.
Z badań wynika , że moja szyjka skróciła się w 2 tygodnie z 4 cm do 2,5 cm. Nikt się tym nie przejmuje, ponieważ twierdzą , że tak może być w 3 trymestrze. Jednak codziennie przy wycieraniu widzę niewielką ilość glutowatego śluzu zabarwionego brązową krwią. Podejrzewam , że to czop śluzowy, jednak w pierwszej ciąży odszedł mi przy porodzie w większej całości . Czy komuś z was także odchodził na raty ? Jestem zabezpieczona lekami na skurcze oraz progesteronem.

reklama
Czop może odchodzic i kilka tygodni , spokojnie . Dopóki nie ma regularnych skurczy lub nie odeszły wody to nie masz czym się martwić . Szyjka narazie też jest długa . Kiedy masz wizytę u swojego ginekologa ?

Ja na tą chwilę nie zamartwiałabym się nie potrzebnie ,tymbardziej że zrobili ci badania i stwierdzili że jest ok . Niektóre kobiety chodzą z szyjka 0,5 cm przez większość 3 trymestru . Twoja jest bardzo długa . Ja chodziłam w poprzedniej ciąży 2 tyg z rozwarciem na 2 cm . Zanim cały czop odejdzie i będą postępy to trochę minie

Z tym czopem to jest tak, że w pierwszej ciąży miałam szew, podejrzewałam , że odpada mi czasami czop, ale był raczej przezroczysty. A teraz to zabarwienie troszkę mnie stresuje, poniewaz jest taki mętny , lekko zabarwiony starą krwią. Do tego jednak częstsze twardnienia.

Z tym czopem to jest tak, że w pierwszej ciąży miałam szew, podejrzewałam , że odpada mi czasami czop, ale był raczej przezroczysty. A teraz to zabarwienie troszkę mnie stresuje, poniewaz jest taki mętny , lekko zabarwiony starą krwią. Do tego jednak częstsze twardnienia.
twardnienie brzucha ? A bierzesz wystarczająco magnezu ? Lekarza jakby coś zaniepokoiło to zostawiłby cię nadal w szpitalu .

W szpitalu miałam kroplówki z magnezem i wtedy skurcze całkowicie zanikły . A w domu biorę 2 x 2 i widzę że działa o wiele słabiej .

Magnezu możesz brać więcej . Ja jak miałam dramat z twardnieniem brzucha to ginekolog mówił mi że mogę nawet 6 brać na spokojnie

Właśnie teraz znów plamienia, nawet mały skrzep wyleciał . Już mam dość …

reklama
Jedz najlepiej na izbę bo jak skrzep to nic dobrego.
Powinni dać sterydy na płuca dla dziecka.
Trzymam kciuki za was

Do góry