reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czop śluzowy 18 tydzien

W piątek mam kolejne badanie mam nadzieje ze dowiem się cos więcej kilka dni temu lekarz powiedział ze rozwarcia nie ma szyjka długa i zamknięta a dziś ,że miękka trochę to dziwne niby długa zamknięta a jednocześnie jest miękka

reklama
W piątek mam kolejne badanie mam nadzieje ze dowiem się cos więcej kilka dni temu lekarz powiedział ze rozwarcia nie ma szyjka długa i zamknięta a dziś ,że miękka trochę to dziwne niby długa zamknięta a jednocześnie jest miękka
Nie czekalabym do piątku. Miękka szyjka nie jest ok. Moja do końca była długa twarda i zamknieta. Czy zrobiłaś posiewy? W ciąży możesz mieć infekcje bez objawowa.

Koniecznie wyjaśnij z lekarzem. Co bada, jak bada i pytaj, jak coś mówi. Z jednej strony wydaje się, że gdyby istniało zagrożenie poronienia, to lekarz tak by Ciebie nie zostawił, z drugiej jednak niestety do lekarza trzeba mieć zaufanie, ale ograniczone. Pytać, pytać, pytać. Lekarz nie mierzy pochwy, jak napisałaś, tylko szyjkę - albo palpacyjnie, czyli na fotelu i ocenia "na oko" długość oraz konsystencję, albo sondą transwaginalnie, gdzie sprawdza ujście (czy nie robi się lejek np.) i jaka jest długość szyjki. Do badania zawsze trzeba mieć pusty pęcherz. W USG w opisie powinnaś mieć zaznaczone wszystko na temat szyjki. Jeżeli faktycznie jest miękka, to zapewne będziesz musiała leżeć i bardzo się oszczędzać, zrezygnować ze współżycia i często kontrolować stan i długość. Jeśli pojawiłyby się napinania i twardnienia, to pewnie lekarz włączy jakieś leki rozkurczowe. 3cm to jest ok, ale pytanie z jakim wymiarem zaczynałaś. Granica to 2.5 cm. Jeśli zaczynałaś np. z 4 cm to niestety szyjka się skraca a to dopiero 18 TC, gdzie grawitacja jeszcze nie działa, ale jeśli od początku masz 3 cm, to zostaje kontrola i oszczędzający tryb życia lub reżim łóżkowy - to zależy od zaleceń.

Też byłam dziś na kontroli u innego lekarza. Nie dawało mi to spokoju. A więc szyja długa, twarda i zamknięta. Śluz może być stwierdził różny. A że czop za każdym badaniem podczas badania się lekko narusza ale on się odbudowuje .pozostało mi się uspokoic;)

Do góry