Hej, borykam się z pewnym problemem skornym u swojego synka. Gdy skończył 2 miesiące miał czerwone fałdy pod szyja potem pojawiły się pod paszkami potem pod kolanami gdy skończył 3 miesiące miał już całe ciałko w plamach przy tam także straszna ciemienuche. Na buzce czerwone plamy w okolicach skroni, na czole również sączyla się wydzielina, teraz ma 6 miesięcy trochę to przygaslo ale nie znika. Steryd od lekarza działa tylko chwilowo bepanteny linomagi odpadają, seria biodermy i LA Roche dla atopowcow się nie sprawdziła.jedni lekarze mówią że to AZS a inni że to łojotokowe zapelenie skóry. Jestem bezradna, może ktoś miał podobny problem
reklama
Blackberry
Fanka BB :)
Chyba przydałby się jakiś naprawdę dobry dermatolog. Jeśli pasowałby Ci w Łodzi mogę polecić. Daje maści robione.
kasieks
Nie jestem lekarzem ale mój synek ma AZS. pojawiło się w 3 miesiącu.nie wiem jak karmisz.u nas nie przepisali sterydów. Zmieniliśmy mleko na bebilon pepti + kosmetyki latopic do smarowania i kąpieli.w miejsca gdzie były bardziej szorstkie plamy używamy maść dermaveel. Jest bez sterydów i nie trzeba recepty.nie wiem u ilu lekarzy byłaś i dlaczego ten który stwierdził AZS nie sugerował zmiany mleka (chyba że o tym nie napisalas).jeśli to AZS to same sterydy nie pomogą. Trzeba wyeliminować alergeny. Mogą być pokarmowe lub kontaktowe, np.kosmetyki, środki do prania, sierść, kurz, itp.może poszukaj pediatry lub alergologa z polecenia
Karmie piersią, wszystko co mogłoby go uczulac wyeliminowałam z diety. Piore ubranka w melczku loveli, kąpiele były różne i oilatum cetaphil bioderma krochmal siemię lniane itp Latopic mam ale jak posmarowalam mu te plamy to zrobiły się jeszcze bardziej czerwone
kasieks
Przeczytaj to,może Ci trochę rozjaśni sytuacje.wg tego co przeczytałam i Twojego opisu to stawiałabym na ŁZS.pomimo podobieństw się różnią min.tym że ŁZS jest wykrywane przed 3 miesiącem życia a AZS po 3 miesiacu.
Link do: Atopowe zapalenie skóry a łojotokowe zapalenie skóry, podobne choroby o odmiennym rokowaniu. Jak je odróżnić? | Bepanthen
Link do: Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt
Link do: Atopowe zapalenie skóry a łojotokowe zapalenie skóry, podobne choroby o odmiennym rokowaniu. Jak je odróżnić? | Bepanthen
Link do: Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt
Jedne z dermatologow mówił że do łzs i że synek wyrośnie,przepisał maść robiąna z hydrocotrisonem i kazał stosować do pielęgnacji kosmetyków z biodermy ale rezultatów brak. Testy alergiczne nic nie wykazały maść od alergologa po 10 dniach przestała działać
kasieks
U nas przy AZS pierwsze efekty było widać dopiero po 2 tygodniach. Nie wiem jak długo stosujesz kosmetyki. Jeśli długo to idź do lekarza i powiedz, że nie ma efektu albo do apteki i kup inne kosmetyki do skóry z ŁZS. Powiedz co stosowałas i może coś doradzą. W artykule jest napisane, że ŁZS zazwyczaj mija po 12 miesiącu i że lekarze przypisują czasem maści przeciwgrzybicze.dopytaj o to lekarza.u córki pediatra stosował hydrocortison (przy innym problemie )ale po kilku razach skóra przestawała reagować i trzeba było robić przerwy w stosowaniu.
reklama
Podziel się: