reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
Z chęcią też bym jutro coś upiekła, ale muszę jechać na zjazd :-( dobrze, że teściowa to maniaczka pieczenia ciast i na pewno coś dobrego upiecze ;-):-)
Magdziarka, zamiast robić smaka na szarlotkę , to może podrzuciłabyś przepis ;-):-)
Magdziarka, zamiast robić smaka na szarlotkę , to może podrzuciłabyś przepis ;-):-)
Marta mówisz i masz:
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
-3 łyżki smalcu
-5 jaj(żołtka do ciasta , białka do piany)
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego.
Podane wyżej składniki( oprócz białek) połaczyc i zagnieść ciasto. Ja najpierw mąkę przesiewam, dodaję cukier , cukier wanil., proszek do piecz i siekam z masłem potem wyrabaim. Jeśli jest zbyt twarde dodaję smalec. 1/3 ciasta odkładam do lodówki. Resztę na blaszkę rozkłądam i podpiekam na lekko rumiane. Wyjmuje podpieczony placek na wierzch wykłądam jabłka( ok1,5 kg jabłek startych i w garnku ugotowanych potem) na jabłka kładę pianę zrobiona z białek i szklanki( niecałej) cukru ze szczypta soli( wiadomo lepiej sie ubije piana) Na sam wierzch ścieram na tarce ciasto , które odłożyłam do lodówki. Nigdy nie wyszedł mi z tego przepisu zakalec.. Mówię Wam bardzo dobre...
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
-3 łyżki smalcu
-5 jaj(żołtka do ciasta , białka do piany)
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego.
Podane wyżej składniki( oprócz białek) połaczyc i zagnieść ciasto. Ja najpierw mąkę przesiewam, dodaję cukier , cukier wanil., proszek do piecz i siekam z masłem potem wyrabaim. Jeśli jest zbyt twarde dodaję smalec. 1/3 ciasta odkładam do lodówki. Resztę na blaszkę rozkłądam i podpiekam na lekko rumiane. Wyjmuje podpieczony placek na wierzch wykłądam jabłka( ok1,5 kg jabłek startych i w garnku ugotowanych potem) na jabłka kładę pianę zrobiona z białek i szklanki( niecałej) cukru ze szczypta soli( wiadomo lepiej sie ubije piana) Na sam wierzch ścieram na tarce ciasto , które odłożyłam do lodówki. Nigdy nie wyszedł mi z tego przepisu zakalec.. Mówię Wam bardzo dobre...
mata-kow
mama do kwadratu :)
Dzięki Magdziara, w poniedziałek wypróbuję
A ja mam przepis na taką zupę. Na patelni trzeba udusić pieczarki z porem pokrojonym w pół-krązki. W garnku ugotować rosół( można z kostek lub inne) do rosołu dodać te pieczarki i pora...gotowac do miękkości. Na patelni usmażyc mięso mielone jak na spagetti. Dodac mięso do zupy. Gotowac razem przez chwilę dodać serki Hohland ziołowe podować z grzankami mówię Wam pycha.
A ja juz mam w kuchni wszystki składniki przygotowane do sałatki z łososiem. Młody wykąpany w łózku czyta.Teraz ja wskoczę do wanny..potem skończę sałatkę i..........mąz wraca!!!!!:-)
A ja juz mam w kuchni wszystki składniki przygotowane do sałatki z łososiem. Młody wykąpany w łózku czyta.Teraz ja wskoczę do wanny..potem skończę sałatkę i..........mąz wraca!!!!!:-)
mata-kow
mama do kwadratu :)
Magdziara juz jadłam tą zupę, ale do niej była chyba jeszcze śmietana 30%. Normalnie taka tłusta, że szok. Ja teraz jak robię zupę z serkiem topionym, to daję zawsze połowę tego co w przepisie i żadnej śmietany
reklama
Podobne tematy
Podziel się: