reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

Hej 🙂
Jestem tu nowa, od poczatku ciazy podejrzewaja u mnie cukrzyce ciazowa. Dwa wyniki glukozy na czczo mialam zle i ginekolog wyslal mnie do diabetologa. Dostalam glukometr, zalecenia dotyczace diety. I kluje sie do teraz ( juz 20tc), wyniki na czczo zawsze mam dobre, po posilkach tez, nawet jak.pozwole sobie na cos zakazanego. Dwa dni temu bylam na krzywej cukrowej i mimo ze wyniki mieszcza sie w normach (83/146/150) i teoretycznie to nie cukrzyca to martwi mnie dlaczego wynik.po 2h jest wyzszy niz po 1h. Czy ktoras z Was tak miala? Nadal trzymam diete bo boje sie o Mala. Oszalec mozna.
Hej, ja miałam ten wynik po 2 h wyższy niż ten po 1 h mimo ze wartości się mieściły w normach. Nie wiem dlaczego ale nie mierzylam cukru,nie trzymałam tez jakoś specjalnie diety bo 2 ginow powiedziało ze jest ok. Syn urodził się zdrowy, tydzień po terminie miałam cc z powodu braku postępu akcji porodowej i mała ilość wód...

a i glukozę na czczo miałam ok

reklama
Hej [emoji846]
Jestem tu nowa, od poczatku ciazy podejrzewaja u mnie cukrzyce ciazowa. Dwa wyniki glukozy na czczo mialam zle i ginekolog wyslal mnie do diabetologa. Dostalam glukometr, zalecenia dotyczace diety. I kluje sie do teraz ( juz 20tc), wyniki na czczo zawsze mam dobre, po posilkach tez, nawet jak.pozwole sobie na cos zakazanego. Dwa dni temu bylam na krzywej cukrowej i mimo ze wyniki mieszcza sie w normach (83/146/150) i teoretycznie to nie cukrzyca to martwi mnie dlaczego wynik.po 2h jest wyzszy niz po 1h. Czy ktoras z Was tak miala? Nadal trzymam diete bo boje sie o Mala. Oszalec mozna.
Jesteś na skraju normy. Ja miałam wyższy po 2h. 172 chyba. Zmierz sobie cukier 2h po obiedzie, jak rośnie to zgłoś lekarzowi. I pilnuj cukru, bo im dalej, tym gorzej i może szaleć mimo, że teraz jest ok.

Ale zawsze jak mierxylam, a na poczatku mierzylam tez po 2h to bylo duzo nizej. Wlasnie teraz tez czekam po sniadaniu po godzinie mialam 120 i teraz czekam zeby sprawdzic co bedzie po 2h. 20 min przed koncem badania pilam wode z kubka po glukozie (jeszcze dziwi mnie moja glupota) to pewnie mialo jakis wplyw na ten drugi wynik. W sumie ginekolog pewnie wysle mnie raz jeszcze na krzywa bo okienko diagnostyczne to 21-26 tc.

Ale zawsze jak mierxylam, a na poczatku mierzylam tez po 2h to bylo duzo nizej. Wlasnie teraz tez czekam po sniadaniu po godzinie mialam 120 i teraz czekam zeby sprawdzic co bedzie po 2h. 20 min przed koncem badania pilam wode z kubka po glukozie (jeszcze dziwi mnie moja glupota) to pewnie mialo jakis wplyw na ten drugi wynik. W sumie ginekolog pewnie wysle mnie raz jeszcze na krzywa bo okienko diagnostyczne to 21-26 tc.
A co jadasz na śniadanie? Ginekolog widział wynik krzywej? Kontroluj a jak będzie wszystko ok to nic tylko się cieszyć.

Ja poszłam do wc i tez musiałam się napić wody bo robiło mi się słabo i moj lekarz tez mówił, ze to mogło mieć wpływ na ten wynik

Ja poszłam do wc i tez musiałam się napić wody bo robiło mi się słabo i moj lekarz tez mówił, ze to mogło mieć wpływ na ten wynik
Ale woda obniża wynik, tak samo chodzenie, dlatego zaleca się siedzieć przez te 2 godziny. Miałam cukrzycę w ciąży i po każdym skoku cukru wypijałam wodę litrami.

Dziekuje za Wasze odpowiedzi😘 Woda obniza, ale w kubku po glukozie mogly byc jeszcze resztki glukozy. Duzo nie wypilam. Dwa lyki, bo poczulam slodki smak i przestalam pic. Na sniadanie dzis dwa nalesniki zjadlam z kiwi (maly grzeszek). Ja ogolnie pije malo, od wody mineralnej i zimnych napojow mnie mdli, jedyne co przelkne to goraca woda z duza iloscia cytryny. Ale pragnienie mam bardzo male. Zmuszam sie bo wiem ze pic trzeba. Teraz po 2 h od sniadania mam 100. Wiec spada. Dodam ze te godzine siedzialam na kanapie, bez wysilku i wody, zeby sprawdzic ile samo z siebie spadnie. Na czczo w ogole nie przekraczam juz teraz norm. Te dwa wyniki z poczatku ciazy mogly byc niediagnostyczne przez wymioty. Meczyly mnie do sylwestra, schudlam ponad 8 kg. Zwracalam wszystko, nawet wode. Teraz od 10 dni cisza. Moze juz nie wroca🙂 no.narazie wole jednak w wiekszosci stosowac sie do tej diety cukrzycowej. A jeszcze mam pytanie....czy kalibrowalyscie swoje glukometry? Bo moj strasznie zawyza (po pobraniu krwi po godzinie od wypicia glukozy zmierzylam sobie cukier z palca. Wynik z krwi 147 a z glukometru 170😱). Moze on zepsuty?

reklama
Cześć kochane mam piranie też tak macie że cukier Wam skacze w ciąży raz 76 raz 200 Czy to jest zagrożenie dla dziecka w 37 tygodniu ciąży

Do góry