nie slyszalam nigdy o ketonachA konsultowalas sie z dietetykiem odnośnie diety cukrzycowej? Ja przez pierwszy tydzień jadłam tak jak mi diabetolog powiedział na dzień dobry - zero cukru, zero smażonego, zero przypraw (!). Warzywa na surowo, mięso grillować bez tłuszczu i zero owoców. W 7 dni schudłam 3 kilo, co przy mojej wadze początkowej 51 było dramatyczne. Diabetolog szybko mnie naprowadziła jakie głupoty usłyszałam - jadłam wszystko do rozwiązania tyle, ze w określonych „warunkach”. Cukry były idealne, obyło sie bez insuliny.
Prawdopodobnie za mało jadasz, może zbyt restrykcyjnie (ketony w moczu sobie sprawdzasz? - moglabys codziennie rano siusiac na paski kupione w aptece).
Nie jem duzo, to fakt, ale chyba w normie.
Na sniadanie kromka ciemnego pieczywa z szynka drobiowa, dwa jajka ugotowane i pol papryki, pol pomidora. Pozniej koktail skyr+ truskawki, lunch to np pelnoziarnista tortilla z kurczakiem i kapusta, obiad dwa udka pieczone bez tluszczu, pol paczki brazowego ryzu, duzo warzyw, na kolacje jogurt.. wydaje mi sie odpowiednio?