reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Witam serdecznie.
Otóż mam stwierdzoną cukrzycę ciążowa dlatego mam pytanie jak moge obniżyć cukier na czczo.
Dodam ze po posiłkach mam cukier w normie.
Najgorzej jest rano na czczo.
Co poradzicie na to ?

reklama
Obecnie mam insulinę nocną, ale na początku zanim ja dostałam jadłam kolacje najpóźniej o 18 ale pani doktor mi powiedziała l, ze to za wcześniej i dała mi tydzień żebym przesuwała o godzinę, niestety nie pomogło , ale wiem , ze niektórym dziewczynom pomaga , wiec spróbuj nawet coś przegryźć o 22. Moje cukry na czczo nie były jakieś bardzo wysokie, ale powyżej 90. Teraz na insulinie mam zawsze poniżej 90.

Ja bym zaczęła od tego - nastaw budzik na 2h wcześniej i zmierz sobie cukier. Jeśli będzie ok - to będzie znaczyło, że miałaś za długą przerwę między kolacją a wstawaniem i będziesz musiała zjeść późniejszą kolację.

Ja wcinam kromeczkę przed snem ok. 22, 22:30 to mi pomogło, no i oczywiście regularne posiłki w ciągu dnia co 2 godziny mniej więcej.

Witam za mna pierwsze badania z krwi w 5-6 tyg ciąży... Niestety glukoza na czczo wyszła mi 101, nie mam predyspozycji do cukrzycy a jednak.. Panikuje strasznie, dopiero w poniedziałek moje dzwonić do ginekologa

Witam za mna pierwsze badania z krwi w 5-6 tyg ciąży... Niestety glukoza na czczo wyszła mi 101, nie mam predyspozycji do cukrzycy a jednak.. Panikuje strasznie, dopiero w poniedziałek moje dzwonić do ginekologa

Pewnie dostaniesz skierowanie do diabetologa, tam glukometr i dietę do wdrożenia. Cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna. Pomyśl sobie, że unikniesz bardzo nieprzyjemnego testu OGTT w późniejszej ciąży.

Czytałam ze w 1 trymestrze ma duży wpływ na wady płodu..
Tylko jeśli nie wyrównasz glikemii. Szybko wykryłaś problem, więc raczej nie ma się czym martwić. To dopiero 5 tydzień. 101 na czczo to nie jest jakaś zabójcza wartość. Ten wynik też może być zawyżony - pewnie o tej godzinie gdzie miałaś pobranie już dawno jesteś po śniadaniu. Czekaj spokojnie na wizytę i nie martw się :)

reklama
Do góry