reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa,a sterydy na rozwój płuc malucha

Nath096

Fanka BB :)
Cześć. Chciałam zapytać czy są tu mamy,które miały podane sterydy na rozwój płuc mając cukrzycę ?
Chciałam zapytać czy mocno Wam się cukry rozchulały i po ilu dniach od ostatniej dawki się uspokoiły ☺️

reklama
Ja miałam, cukier na czczo ponad 120, ale to podobno normalne . Jakoś tydzień dwa się normował.

Cześć. Chciałam zapytać czy są tu mamy,które miały podane sterydy na rozwój płuc mając cukrzycę ?
Chciałam zapytać czy mocno Wam się cukry rozchulały i po ilu dniach od ostatniej dawki się uspokoiły ☺️
Heej, ja miałam podane dwa razy. Ogólnie były podawane przez 3 dni i te 3 dni miałam rozjechane. Później wróciły do normy. Sterydy podawali około 20 o ile dobrze pamiętam, to cukier o 23, 3 w nocy i na czczo miałam rozjechany, śniadanie różnie. Ogólnie nie miałam wyższego niż jednorazowo 170. Po obiedzie cukier już był w normie. W szpitalu kolacja o 17, więc po kolacji też ;)

Ogólnie w tamtym czasie jeszcze byłam bez insuliny nocnej i nawet mi jej nie wdrażali na te 3 dni sterydowe ani w 25 ani w 30 tc.

No właśnie ja się zastanawiam jak to będzie. Nie biorę imsuliny narazie . Jestem z diab umówiona tak,że tak 3 dni pod rząd przekrocze o konkretnej porze np na czczo lub po obiedzie to mam przyjść po insulinę. Bo jak przekrocze za każdym razem gdzie indziej to nie. A jak wspomniałam o sterydach,bo chciałam żeby mi objaśniła to odrazu wypaliła,że bez insuliny się nie obejdzie i dalej trzymamy się tych 3 dni bez względu czy to wina zastrzyku czy nie.

No właśnie ja się zastanawiam jak to będzie. Nie biorę imsuliny narazie . Jestem z diab umówiona tak,że tak 3 dni pod rząd przekrocze o konkretnej porze np na czczo lub po obiedzie to mam przyjść po insulinę. Bo jak przekrocze za każdym razem gdzie indziej to nie. A jak wspomniałam o sterydach,bo chciałam żeby mi objaśniła to odrazu wypaliła,że bez insuliny się nie obejdzie i dalej trzymamy się tych 3 dni bez względu czy to wina zastrzyku czy nie.
I co, potem będą cukry w normie i insulinę cofnie? Bez sensu moim zdaniem, ale co lekarz to inne podejście…

I co, potem będą cukry w normie i insulinę cofnie? Bez sensu moim zdaniem, ale co lekarz to inne podejście…
Ona stwierdziła,że już się rozreguluja na dobre.
Zobaczymy ,będę w szpitalu pod opieką lekarzy . Tak czy tak to chciałabym to z kimś skonsultować,bo to dla mnie dziwne.

Hejka, odświeżam temat. Jestem w 32/33 tyg ciąży i też mam stwierdzoną cukrzycę ciążową, którą udaje mi się trzymać w ryzach za pomocą diety. Wczoraj lekarz podjął decyzję o podaniu 2 dawek sterydów na rozwój płuc w odstępie 24h. Podawane mam na izbie przyjęć ale potem wracam do domu. Lekarz uprzedził, że cukry bedą szaleć i żeby się nie wystraszyć ale tego się nie spodziewałam. Praktycznie od razu, godzinę po podaniu ( czyli już od 15:30) cukier skoczył do niespełna 170 i tak już do końca dnia.W nocy i na czczo ponad 120. Dzisiaj mam druga dawkę i aż się boję co będzie dalej. Na szczęście mam też diabetologa, ale nie ukrywam, że obawiam się wlączenia insuliny. Czy któraś z Was miała podobnie? Czy faktycznie te cukry się unormują w przeciągu kilku dni? Bo aż się boję teraz normalnie jeść.... dzięki!

Hejka, odświeżam temat. Jestem w 32/33 tyg ciąży i też mam stwierdzoną cukrzycę ciążową, którą udaje mi się trzymać w ryzach za pomocą diety. Wczoraj lekarz podjął decyzję o podaniu 2 dawek sterydów na rozwój płuc w odstępie 24h. Podawane mam na izbie przyjęć ale potem wracam do domu. Lekarz uprzedził, że cukry bedą szaleć i żeby się nie wystraszyć ale tego się nie spodziewałam. Praktycznie od razu, godzinę po podaniu ( czyli już od 15:30) cukier skoczył do niespełna 170 i tak już do końca dnia.W nocy i na czczo ponad 120. Dzisiaj mam druga dawkę i aż się boję co będzie dalej. Na szczęście mam też diabetologa, ale nie ukrywam, że obawiam się wlączenia insuliny. Czy któraś z Was miała podobnie? Czy faktycznie te cukry się unormują w przeciągu kilku dni? Bo aż się boję teraz normalnie jeść.... dzięki!

Musisz jeść bo będzie jeszcze gorzej.
Natomiast tak - sterydy jakiekolwiek bardzo ponoszą cukry i często ustabilizowanie to nawet więcej niż kilka dni

reklama
Musisz jeść bo będzie jeszcze gorzej.
Natomiast tak - sterydy jakiekolwiek bardzo ponoszą cukry i często ustabilizowanie to nawet więcej niż kilka dni
Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam nadzieję, że to się w miarę szybko unormuje bo i ketony dzisiaj w moczu wyszły wysokie. Na dodatek chyba bo tym pierwszym zastrzyku temperatury dostałam, bo mam mega wypieki na twarzy i gorące policzki....

Do góry