reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co robicie dzis na obiad...

reklama
racuchy z jabłkami :tak: a Milenka dodatkowo jeszcze jadła rybkę pieczoną. Dokarmiam ją pomimo, że w przedszkolu ma obiad, ale raczej niewiele tam zjada, bo w domu apetyt jej dopisuje
 
U nas dziś pieczarkowa.

Agusia, Rosmerta, przepis na zupę ze świeżych ogórków już kiedyś podawałam, ale ponieważ nie mogę znaleźć, to podaję jeszcze raz :-)

Gotuję wywar z warzyw (marchewka, pietruszka, por) i mięsa (ja akurat gotuję na drobiu). Do ugotowanego wywaru wrzucam obrane ogórki i pocięte w plasterki (ok 3 - 4 duże te długie lub odpowiednio więcej tych mniejszych na 3 litry wywaru) i 3 serki topione (zwykłe, bez dodatków, ja kupuję goudę z Biedronki) i posiekany koperek. Po paru minutach gotowania całość miksuję blenderem odrazu w garnku i jeszcze krótką chwilę podgotowuję.

Zupa jest delikatna i naprawdę pyszna. Podaję ją z grzankami (podpiekam chleb w tosterze, gorący jeszcze smaruję masłem lub topionym serkiem i posypuję czosnkiem granulowanym).
W oryginalnym przepisie dodawało się jeszcze śmietanę, ale ja nie daję, uważam, że serki zdecydowanie wystarczająco zabielają zupę.
 
zupa :zawstydzona/y:kalafiorowa (bo echo w lodówce)
babeczki z ciasta francuskiego z powidłami wiśniowymi i galaretka
i chyba jeszcze kisiel zrobię bo sie nie najedzą :cool::cool:
 
U mnie dziś niespodzianka :cool: Tomek siedzi w kuchni i nie mam tam wchodzić :eek:
Było taco tyle, że bez mięsa (z nadzieniem wegetariańskim: sos do taco, fasolka czerwona, ser żółty), do tego paluszki rybne (ale nie kupne, Tomek sam robił z kostek mintaja i panierki) i surówka z kapusty pekińskiej.

Już wiem, dlaczego mnie nie chciał wpuścić do kuchni - ja uwielbiam taco i to miała być ta niespodzianka :-)
 
reklama
Mniam mniam... super Ci mąż dzisiaj zrobił obiadek Kasiu! :tak: Dla mnie w ogóle kuchnia meksykańska jest pyszna :tak:
 
Do góry