reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Co robicie dzis na obiad...

reklama
No no... ten schab ze śliwką:sorry: Możesz napisać Matylda jak go robisz, bo chodzi za mną już kilka tygodni, ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać:-p

WolfiA bardzo proszę, oto przepis:tak:

Składniki: - 1 kg schabu bez kości,
- śliwka suszona ok. 15 dkg (najlepiej kalifornijska),
- przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
- oliwa,
- czosnek.

Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki, natrzeć czosnkiem,oprószyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć aluminiową folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.
Mięso można podać z sosem migdałowym - 5 dkg migdałów sparzyć, obrać ze skórki pokroić b. drobno, sos który puści schab odlać do garnka dodać migdały gotować na małym ogniu ok. 15 min., podbić mąką i gotowe.

Nie będę oryginalna i przyznam, że korzystam często z przepisów z Czarnej Oliwki.:-p
Schab możesz zrobić na dwa sposoby, albo wyciąć otwór i włożyć śliwki, lub powidła śliwkowe, albo zrobić tzw. zawijańca, czyli rozciąć schab w takim spoósb aby go potem zwinąć. Jak rozwiniesz, smarujesz powidłami i zwijasz. Mój mąż woli ten drugi sposób, bo wtedy śliwek w schabie jest więcej:tak: Ale wtedy nie robię sosu migdałowego, bo jest już za słodko.
Smacznego!
 
reklama
Do góry