No no... ten schab ze śliwką
Możesz napisać
Matylda jak go robisz, bo chodzi za mną już kilka tygodni, ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać
WolfiA bardzo proszę, oto przepis
Składniki: - 1 kg schabu bez kości,
- śliwka suszona ok. 15 dkg (najlepiej kalifornijska),
- przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
- oliwa,
- czosnek.
Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki, natrzeć czosnkiem,oprószyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć aluminiową folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.
Mięso można podać z sosem migdałowym - 5 dkg migdałów sparzyć, obrać ze skórki pokroić b. drobno, sos który puści schab odlać do garnka dodać migdały gotować na małym ogniu ok. 15 min., podbić mąką i gotowe.
Nie będę oryginalna i przyznam, że korzystam często z przepisów z Czarnej Oliwki.
Schab możesz zrobić na dwa sposoby, albo wyciąć otwór i włożyć śliwki, lub powidła śliwkowe, albo zrobić tzw. zawijańca, czyli rozciąć schab w takim spoósb aby go potem zwinąć. Jak rozwiniesz, smarujesz powidłami i zwijasz. Mój mąż woli ten drugi sposób, bo wtedy śliwek w schabie jest więcej
Ale wtedy nie robię sosu migdałowego, bo jest już za słodko.
Smacznego!