reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co robicie dzis na obiad...

reklama
No no... ten schab ze śliwką:sorry: Możesz napisać Matylda jak go robisz, bo chodzi za mną już kilka tygodni, ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać:-p

WolfiA bardzo proszę, oto przepis:tak:

Składniki: - 1 kg schabu bez kości,
- śliwka suszona ok. 15 dkg (najlepiej kalifornijska),
- przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
- oliwa,
- czosnek.

Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki, natrzeć czosnkiem,oprószyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć aluminiową folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.
Mięso można podać z sosem migdałowym - 5 dkg migdałów sparzyć, obrać ze skórki pokroić b. drobno, sos który puści schab odlać do garnka dodać migdały gotować na małym ogniu ok. 15 min., podbić mąką i gotowe.

Nie będę oryginalna i przyznam, że korzystam często z przepisów z Czarnej Oliwki.:-p
Schab możesz zrobić na dwa sposoby, albo wyciąć otwór i włożyć śliwki, lub powidła śliwkowe, albo zrobić tzw. zawijańca, czyli rozciąć schab w takim spoósb aby go potem zwinąć. Jak rozwiniesz, smarujesz powidłami i zwijasz. Mój mąż woli ten drugi sposób, bo wtedy śliwek w schabie jest więcej:tak: Ale wtedy nie robię sosu migdałowego, bo jest już za słodko.
Smacznego!
 
reklama
Do góry