link do chlebka wpisałam na ogólnym. Gosia też niestety od pół roku nie jest fanem warzyw, choć ostatnio zmienia się to na lepsze (tfu,tfu żeby nie zapeszyć).
Mówimy jej, że dzieci w przedszkolu jedzą wszystko i już spróbowała wiele rzeczy, których do ust nie brała
. Niestety do tej pory nie dała się namówić na groszek, szczypiorek ani rzodkiewkę, ale ładnie zjada zupy, marchew, brokuły, szpinak, pomidory, ogórki, a z owoców jabłka, grejpfurty, cytryny
, i ostatnio czereśnie. Moich ukochanych truskawek nie lubi niestety ;-).
Pyszna i szybka do zrobienia młoda kapusta (przepis wg PP)
Sł – na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 2 marchewki (3 małe) 1 pietruszkę pokrojone w słupki
O – niewielką główkę młodej kapusty kroimy i dorzucamy do włoszczyzny, dodajemy pieprz
Sn – sól, 1 szklanki zimnej wody
K – pęczek świeżego koperku
G – majeranek
Sł – łyżkę masła
I dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.(zależy" jak bardzo al dente" lubicie warzywa)
Następnie dodajemy:
O – jeszcze nieco pieprzu
Sn – łyżeczkę bulionu wegetariańskiego w proszku (nie ma chemicznych dodatków - u nas paczka kosztuje 6,30 i starcza mi na miesiąc do przyprawiania)
K – sok z połowy cytryny
G – tymianek
Sł – łyżkę gęstej śmietany.( ja dodaję 18 %)
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem albo z młodymi ziemniakami.
Smacznego
Mówimy jej, że dzieci w przedszkolu jedzą wszystko i już spróbowała wiele rzeczy, których do ust nie brała

Pyszna i szybka do zrobienia młoda kapusta (przepis wg PP)
Sł – na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 2 marchewki (3 małe) 1 pietruszkę pokrojone w słupki
O – niewielką główkę młodej kapusty kroimy i dorzucamy do włoszczyzny, dodajemy pieprz
Sn – sól, 1 szklanki zimnej wody
K – pęczek świeżego koperku
G – majeranek
Sł – łyżkę masła
I dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.(zależy" jak bardzo al dente" lubicie warzywa)
Następnie dodajemy:
O – jeszcze nieco pieprzu
Sn – łyżeczkę bulionu wegetariańskiego w proszku (nie ma chemicznych dodatków - u nas paczka kosztuje 6,30 i starcza mi na miesiąc do przyprawiania)
K – sok z połowy cytryny
G – tymianek
Sł – łyżkę gęstej śmietany.( ja dodaję 18 %)
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem albo z młodymi ziemniakami.
Smacznego