reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co na kaszel?

Na tą głęboko siedzącą wydzielinę można psikać do nosa np. Sterimar. Mojej córce też właśnie nic nie wypływa na zewnątrz, a słychać że siedzi w środku i rano kaszle z tego co jej spłynie w nocy po gardle. Osłuchowo jest czysto.

reklama
Męczyłam ją odsysaniem, psikalam i sciagalam i nic nie bylo. Wychodzila tylko co psiknelam. Ja uzywam właśnie sterimar baby.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Nam też wychodziło głównie to co się "wpsiknęło", ale mimo wszystko nosek się w środku odblokował i był spokój, dopóki się kolejny katar nie przyniósł z przedszkola ;-)

Aplikuje syrop z cebuli i zobaczymy co bedzie. Oczywiście cebule z syropu też wyjada[emoji23]

A spotkałyście się na suchy kaszel z takim lekiem jak budixon neb? Moja siostra go dostała do inhalowania dziecka i powiem, że cąłkiem mu pomaga, ale ja zawsze myślałam, że np. do zapalenia krtani to trzeba dać jakiś antybiotyk, a okazuje się, że nie.

Tylko że to steryd, a tego typu leki to raczej ostateczność. Pediatrę, która zapisała go nam przy zwykłym przeziębieniu, gdzie osłuchowo było czysto, omijam od tego czasu szerokim łukiem

Na suchy kaszel miałam kiedyś benodil, po 3 inhalacjach kaszel ustał. Teraz dostaliśmy nebudd, na mokry w nocy. Ale inny lekarz odstawil i kazał samą sól.
My na zapalenie oskrzeli mieliśmy tylko inhalacje z soli. Z wymazu nosa wyszło, że to wirus rsv i w szpitalu dali tylko inhalacje, a kaszel był straszny. Osluchowo kiepsko i zostaliśmy pod opieką 4 dni. Oczywiście te inhalacje były co 3h, a odciąganie kataru to był dramat. Katarkiem mało co chodziło,bo gęsty, dopiero w domu odkurzaczem ściągnąłam.
Teraz kaszel w dzień się pojawił suchy, a w nocy mokry. Aż strach iść do lekarza,bo grypa szaleje i boję się żeby nie złapać czegoś poważniejszego.

Wszystkie te Budixony i Nebbudy to sterydy, a te działają szybko. Jeśli dziecko nie ma astmy albo zapalenia krtani, to bym się ciężko zastanowiła czy je podać, biorąc pod uwagę skutki uboczne tego typu leków. Czasem lepiej podać antybiotyk niż steryd.

reklama
Na suchy kaszel najlepszy dla mojego dziecka był syrop z porostu islandzkiego. Janek dostał wtedy też receptę na steryd do inhalacji, ale lekarka powiedziała, że to w ostateczności, jak dziecko będzie miało problem z oddychaniem. Po syropie przeszedł kaszel gładziutko.

reklama
Do góry