Mirella Zygler
Ekspertka Babyboom.pl Położna
Jakbym moja sytuacje widziała .... w 3 tygodniu się zaczęło. Często zanim się na jedzenie obudzi to już się prezy i marudzi, strzeli kupę albo bąka, potem podczas jedzenia, czasem jeszcze po. Czasem zrobi 4 kupy w ciągu godziny. Mam wrażenie ze strasznie go to meczy, mnie tak samo, bo tych kup jest ok 15 na dobę i jak słyszę że to za niedługo minie to jakoś nie chce mi się w to wierzyć. ... bo narazie każdy dzień to więcej wiszenia na cycku, więcej kup i więcej marudzenia ...
Warto pamiętać, że brzuch Twojego dziecka nigdy wcześniej tak intensywnie nie pracował, on też dojrzewa, tak jak wszystkie układy w ciele noworodka. Ruchy perystaltyczne jelit, skurcze żołądka, robienie kupy, to wciąż nowości dla takiego człowieka, które mogą sprawiać mu dyskomfort i płaczem lub prężeniem to manifestuje.
Pierś, pierś i jeszcze raz pierś jako jedzenie, łagodzenie dolegliwości brzuszkowych, ukojenie w płaczu, spędzanie czasu. To najlepsze co możesz dać swojemu dziecku by mu pomóc w kryzysowych sytuacjach.