reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Życie ludzkie to dar Boży i nie ważne czy chore czy z wielodzietnej rodziny. Rodzice tego chorego dziecka zdecydowali się na kolejne z tych samych względow za pewne z jakich my pragniemy mieć potomstwo- poczucia macierzyństwa. Każdy by chciał mieć szczęśliwą rodzinę. To że w tej rodzinie są chore dzieci to znaczy że trzeba współczuć, jesli mamy możliwość wspomóc i podziwiać, ogromny szacunek dla takich ludzi, ile muszą mieć siły w sobie aby opiekować się swoimi pociechami ile trzeba wycierpieć patrząc na ich ułomność, ktoś kto tego nie przeżył nie ma zielonego pojęcia jakie to ciężkie, najlepiej wystawić surową opinię.
Jeśli chodzi o wielodzietne rodziny to każda która ma więcej niż troje dzieci to już patologiczna i na pewno wpadki. Najlepiej mieć jedno i żeby opływało w luksusy(przepraszam jeśli komuś sprawie przykrość a ma ktoś jedno dziecko, to sprawa indywidualna, czasem ludzie nie chcą więcej i już) Często rodzice stawiają na pierwszym miejscu sprawy materialne i nie raz słyszałam jak jakies dziecko do mamy mówi: mamo ja chce takiego slicznego braciszka a mama na to: dziecko, ale jak będziesz miec braciszka to będziesz się musiała dzielić z nim zabawkami i juz nie pojedziemy na wakacje:no: Same powiedzcie czy to jest mądre podejście? Co jest wazniejsze, to że w przyszlości będę miec rodzinę która będzie mnie kochać czy to że jak byłam mała miałam najlepsze ubrania i ciuchy, super wakacje i cholera wie co jeszcze.
To ze są rodziny patologiczne to prawda, gdzie często rodzice piją i w takich rodzinach jest agresja i przemoc ale te dzieci niczemu nie są winne, one są i dla nich trzeba mieć zrozumienie i wsparcie. Takie dzieci nie wiedzą co to luksus, trafiają często do domów dziecka( własnie dlatego wolała bym zaadoptować maleństwo, żeby dać mu dom którego pewnie nigdy by nie miało niż wydac pieniądze na in vitro ale tego nie ganie, to też sprawa indywidualna i każdy robi jak mu serce podpowiada)poprawczaków lub na ulice. Trzeba w miare mozliwości im pomagać albo chociaz zrozumieć a nie powiedzieć że macie pecha bo rodzice nie uważali i nie mieli na antykoncepcje. Mają życ w ubóstwie bo są wpadką z ubogiej rodziny?
To jest moje zdanie i nikogo nie chce nim urazić.

reklama
Przyłączam się do Błonki... a co to chore dziecko oznacza gorsze?

Ogólnie zaczęły mnie drażnić ostatnio słowa - 'ważne że zdrowa się urodziła"
przecież jakby się chora urodziła to byłaby tak samo kochana i potrzebna...

Tu raczej nie ma nic co moglo by draznic... Raczej chodzi o to ze kazdy zyczy ci mowiac w ten sposob zeby dzieciatko bylo zdrowe ale nie mysli w ten sposob ze jak urodzi sie chore to bedzie gorsze. Nikt swiadomie nie powie ci zeby urodzilo sie chore... Ja mam kuzyna ma starsze rodzenstwo dwoch braci zdrowych a on urodzil sie chory,i nikt nie powiedzial ze jest gorszy. Ma rozszczep podniebienia nie mial uszu i jest ograniczony lekko... Choroba genetyczna,w piatym pokoleniu wstecz liczac od mojej mamy tez bylo takie dziecko tylko ze zmarlo. Jego leczono na Ślasku bo tam mieszkaja... Facet w moim wieku 22 lata skonczyl szkole gastronomiczna i teraz gdzies dalej sie uczy...nie wiem dokladnie gdzie...

Z czystego serca kazdy zyczy "wazne zeby bylo zdrowe":tak:

mysa Ja oprocz siebie mam 5 rodzenstwa,4 starszych i jedno mlodsze i nie uwazam zeby moja rodzina byla patologia. Nas bylo duzo czasy byly ciezkie ale nikt nie powiedzial ze patologia.Moi rodzice nie chodzili i nie zebrali o pomoc innych.Brali to samo co inni od panstwa czyli rodzinne. Nic wiecej,zadnych zapomog. I pobudowali w najciezszych czasach dom i to nie mala klitke tylko pietrowy,duzy... Moze nie oplywalismy w luksusach ale mielismy siebie... I do konca zycia bede dziekowac Bogu i moim rodzicom ze jest nas tak duzo,ze jak przychodza Swieta to siadamy wszyscy do jednego stolu...Kazdy ze swoja rodzina... Fakt teraz mamy inne czasy jest gorzej i odchowac jedno albo dwojke jest ciezko. Ja tez nie wyobrazam sobie zeby moje dziecko nie mialo rodzenstwa. Fakt juz napewno nie 5 ale zeby bylo ich chociaz dwoje,zeby w doroslym zyciu mieli siebie jak nas juz braknie. Tez mam w sasiedztwie rodzine majaca 7 bodajze po roku po dwoch roznicy, i lbardzo dobrze im sie powodzi. On pracuje i napewno ma ponad 2 tysiaki choc nie wiem, do tego jakies premie paczki zapomogi i te inne no bo im sie nalezy...fakt. I tam dzieci brudne i glodne nie chodza. Sa za to bardzo kulturalne,milo popatrzec jak biegnia taka mala gromadka i wszyscy chorem odpowiadaja "dzien dobry" albo krzycza z drogi "Szczesc Boze" jhak co s sie robi w ogrodku np.

Moim zdaniem duzo zalezy od nas samych,od naszego podejscia,nie mozna mierzyc wszystkich jedno miara i wkladac do jednego worka:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam się z rana Kochane.
Chcę tylko powiedzieć, że cudu jednak nie będzie w naszym przypadku. Od wczoraj czuję, że @ puka już do drzwi :-( Brzuch mam jak zwykle wieeeelki, a piersi nie mieszczą się w stanik. Typowe objawy @. Zresztą brzuch już zaczyna pobolewać. Wczoraj zaczął mnie wkurzać zachomikowany test, więc go zrobiłam. Oczywiście negatyw jak się patrzy.
W tym cyklu dajemy sobie spokój. Nie będę i tak brała clo, więc nie ma szans, a poza tym nie mam już nerwów na obliczanie dni cyklu, myślenie jaką wziąć dziś tabletkę, pamiętanie, żeby nie pominąć dawki. Cykl przerwy dobrze mi zrobi. Nie wiem tylko co zrobić, bo gin chciał mnie zobaczyć po @ w tym cyklu, a ja naprawdę nie mam już ochoty oglądać swoich jajników, rozkładać nóg, nawet o tym myśleć. Czy dużą lekkomyślnością będzie, jak do niego nie pójdę? Albo pójdę pod sam koniec cyklu. Sama nie wiem, ale na pewno przyszedł mój czas na opuszczenie Waszego grona, przynajmniej póki nie ochłonę i nie wrócę na normalne tory.
Wybaczcie mi, że taki ton od rana wprowadzam, ale liczę, że kto jak kto, ale Wy mnie najlepiej zrozumiecie.
Królowa, za Ciebie pierwszą porcję kciuków i za szybki i sprawny poród.

Mavika, Ty chyba następna :-) &&&&&&&&&&&&&&

Pachnąca, Ty dbaj o Was i się nie przemęczaj Kochana.

Ikasia, szczególne życzenia dla Was za powodzenie w dalszym działaniu. Uda się prędzej niż myślisz :-)

Gdzieś mi też Fioletowa chyba uciekła :-) Kochana, wybacz ;-) Tobie też oczywiście porcję kciuków wysyłam za poród.

Patu$ka, Ty chyba niedługo testujesz? Z tego co pamiętam byłaś zaraz za mną z clo. Powodzenia życzę i ujrzenia dwóch pięknych kresek na teście! :-)

Błonka, Ankka, Kruszka, Gryzoń Wam życzę mnóstwo wytrwałości i pociechy z Waszych Skarbów.

Myśa, wytrwałości i powodzenia w starankach.

Jeżeli kogoś pominęłam, to wybaczcie, ale wszystkim razem i każdej z osobna życzę przede wszystkim spełnienia marzeń o dwóch kreskach, szczęśliwych ciążach, szybkich porodach i oczywiście spokojnych i śpiących w nocy dzidziach :-)

Ostatnia edycja:
aneczek tak testuje miedzy 8-9 chociaz juz sie czuje na zaciazona,sennosc piersi ciezkie zylaste sterczace i swedzace sutki do wczoraj pobolewalo mnie podbrzusze od dzi spokoj a to tydzien po owu... Wie moze inplantacja,nie wiem wole nie schizowac...

Tobie zycze wytrwalosci,bo wiem ze to dla Ciebie kolejny cios. Moze miesiac przerwy dobrze ci zrobi,ale wybrac do ginka sie mozesz.Powied zmu ze potrzebujesz stabilizacji,spokoju aby znowu zacza walczyc Wysylam Ci ~~~~~~~~:-)

Błonka przepraszam, nie chciałam nikogo urazić... po prostu napisałam o pierwszej myśli jaka mi przeszła gdy oglądałam tę "reklamę" - napisałam też, że wiem że to chory sposób myślenia, po prostu poczułam złość na tych ludzi, że sprowadzają cierpienie na dzieci bo to jest ciężka choroba, której się nie da wyleczyć, która jest genetyczna
jest wiele wad które są wynikiem "losowania" i może się zdarzyć i w pierwszej i w piątej ciąży, ale są choroby przenoszone z dużym prawdopodobieństwem i tu moim zdaniem trzeba się zastanowić czy moja potrzeba bycia kolejny raz matką jest aż tak ważna, żeby przeze mnie cierpiało kolejne dziecko
Błonka u mojej mamy jest podobnie - dziadkowie mieli niegodność krwi i babci nie udało się donosić kolejnych ciąż, moja mama jest jedynaczką, ja mam dwójkę rodzeństwa

nie chodzi mi o to że takie dziecko jest gorsze czy coś w tym stylu, tylko bardziej o odpowiedzialność wobec dzieci, które kiedyś mogą zostać same z problemem mniejszej lub większej niepełnosprawności, a jakie jest wsparcie dla rodzin w naszym kraju wszyscy wiemy [a znam to z rodziny, bo moja ciocia miała toksoplazmozę w ciąży i mam niepełnosprawnego kuzyna, mam koleżankę z bardzo chorą córką - wada genetyczna bardzo poważna [której nie wykryto podczas amniopunkcji] i widzę ile pracy i wyrzeczeń kosztuje ich leczenie, ile walki muszą stoczyć żeby dostać odpowiednie leczenie i jeśli mogę to pomagam], to nie jest tak, że wydaję surowe oceny z kosmosu
nie zrozumcie mnie źle, ale "poczucie macierzyństwa" jest jednak nieco egoistyczne jeśli jest powodem rodzenia kolejnych dzieci nie ważne jak chorych, ważne "żeby znów tulić bobaska"

naprawdę nie chciałam nikogo urazić i na pewno nie z myślą że chore dzieci są gorsze

no własnie tak jak to ujęła lkasia

aneczek trzymam kciuki żeby jednak @ nie przylazła

patuska kciuki zaciśnięte

Ostatnia edycja:
nie znam tej reklamy społecznej ale mnie by ona też wkurzyła. Nie chodzi o każdą chorobę czy niepełnosprawność tylko o mukowiscydozę. Miałam kiedyś siąsiadkę, której córka na to chorowała (zmarła jeszcze jako nastolatka) i kiedyś o tym czytałam. Mogę nie wszystko pamiętać i coś pokręcić ale generalnie wygląda to tak: By urodzić dziecko chore na mukowiscydozę oboje rodziców muszą mieć zmutowany jakiś gen. I kiedy tak jest ryzyko urodzenia dziecka chorego wynosi 1:4 (zdrowego też 1:4 a zdrowego ale ze zmutowanym genem czyli ryzykiem że samo będzie miało chore potomstwo 1:2). Choroba jest straszna, w Pl średnia życia ok 20 lat więc rodzicie prawdopodobnie przeżyją dziecko a komfort życia dziecka zły (duszenie się, ciągłe bolesne zapalenie trzustki). Ja nie zdecydowałabym się na rodzeństwo dla chorego na mukowiscydozę dziecka - za duże ryzyko i za duże cierpnienie. I uważam, że rodziecie wiedząc o swojej mutacji i prawdopodobieństwie urodzenia tak chorego dziecka (a wiedzieli skoro mieli już dwójkę chłopców) powinni przemyśleć sprawę rodzeństwa. Ryzyko 1:4 jest olbrzymie a choroba zbyt okrutna, to nie jest inna wada genetyczna że może się zdarzyć ale nie musi bo ryzyko jest znikome..

mavika mam podobne podejście do dzieci :) nigdy nie wyrywałam się do roli mamki ani nie rozczulałam na widok dziecka, w rodzinie dzieci brak. Ale swoje to co innego :)))) będzie najpiękniejsze i najkochańsze...

Ikasia, Aneczek, Kwiatuszek, Patuska i pozostałe staraczki &&&&&&&&&&&&&&&&&&& za Was! Wiosna idzie, niedługo przylecą bociany ;)

733771_451383541600524_288649079_n.jpg

To niech powieje optymizmem:tak:

dla mnie to nie jest nic złego... to dowód na to, że są ludzie o dobrym sercu... ktorzy mimo ryzyka nie boja sie chorego dziecka i nawet z ta mysla sa gotowqi na poswiecenie mu zycia... pozatym rodzenstwo choremu dziecku dobrze zrobi...

reklama
Agitatka coś w tym jest :-D

o a Ciebie jeszcze spytam - jaki jest Twój Filip? spokojny, grzeczny, łobuz, charakterny?
hehe wiem że to zabobony, ale chcę sobie "powróżyć" jaki będzie Filipek ;-)

Do góry