reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarówki z nerwicą

Odstawienie lekow z dnia na dzien to jakas pomylka. Ja sobie to sama kiedys (wtedy nieswiadomie) zrobiłam i szybko wiedzialam, ze to bylo okropne. Doszly mi przez to tylko kolejne objawy, które juz pozostaly...

reklama
Odstawić taka dawkę w tydzień to jest jakieś szaleństwo, faktycznie lekarz który kazał tak zrobic kompletnie nie zna się na rzeczy. Ja z tego co pamietam elicee odstawiłam ok 2 mcy. Ta psychiatra, która Ci polecilam (sama do niej chodze) jest bardzo w porządku. To jest pierwszy lekarz, który powiedział mi, ze podejście do leków psychotropowych w ciąży się zmienia, bo ona bierze udział w sympozjach na ten temat. Zastanawiam się tylko czy u Ciebie nie warto zostać na tej wlasnie minimalnej dawce, która pomaga już do końca ciąży, bez żadnych zmian. Tym bardziej, ze jak sama piszesz zeszłas na dawkę 6-krotnie niższa.
Z psychiatrami jest jak z innymi lekarzami, jeśli nie pogłębia się i nie uaktualnia non stop wiedzy, można pacjentowi wyrządzić ogromną krzywdę. Ja się jedynie cieszę, że podczas tego nagłego odstawienia, które mi polecono, nie doszło do żadnej tragedii, bo to co mi wtedy siedziało w głowie to koszmar

Jesteś w domu na zwolnieniu, czy chodzisz do pracy?
jak u Ciebie wyglada kwestia snu?
Na razie jeszcze chodzę do pracy, ale różnie z tym bywa, co jakiś czas biorę urlop na żądanie... śpię dość dużo, bo tylko to przynosi mi ukojenie, ale nie przesypiam ciągiem całej nocy, a poranki są okropne , nie mogę wstać jestem ciągle zmęczona i od razu zestresowana..

Mi to tak funkcjonuje normalnie ,ale serce mi chodzi normalnie a ja czuję takie dodatkowe telepotanie na sercu.Też niekiedy zaczyna serce swiroeac i wtedy wyższy puls

Mnie Pani psychiatra powiedziała żebym włączala ponalutku po połowie sertraline, w pt zaczyna się 8tc, mam wizytę u ginekologa, skonsultuje to jeszcze z nim i mam nadzieję to będzie koniec tych meczarni..

Mi pierwszy psychiatra do którego się udałam kazał odstawić leki od razu, z dnia na dzień. Opowiedział historie o kobietach, które leczył i nie odstawialy leków i urodziły chore lub martwe dzieci. Bardzo się wtedy załamałam, to był 5 tydzień ciąży, odstawiłam leki z dnia na dzień, Cital 20mg. Jednak postanowiłam zasięgnąć opinii innego lekarza, polecanego na grupie dla kobiet, które leczyły się na nerwice i depresje w ciąży. Na wizycie u niego usłyszałam, ze oczywiście leki nie są wskazane, ale ich szkodliwość nie jest udowodniona i żeby się nie denerwować, a w razie konieczności włączymy leki. Dodam, ze obaj psychiatrzy oraz ginekolog mowili, aby te pierwsze trzy miesiace wytrzymać bez leków i jest to bardzo ważne w kształtowaniu płodu. Jeszcze o mnie. Leki brałam prawie 5 lat bez przerwy, odstawiłam z dni na dzień, najgorsze są pierwsze dni, ponieważ miałam ogromne zawroty głowy, chodziłam jak pijana. Ale prawie przeszło, narazie wytrzymuje bez. Jeżeli będę czuła się zle nie zawaham się iść na konsultacje i po leki.

Mi pierwszy psychiatra do którego się udałam kazał odstawić leki od razu, z dnia na dzień. Opowiedział historie o kobietach, które leczył i nie odstawialy leków i urodziły chore lub martwe dzieci. Bardzo się wtedy załamałam, to był 5 tydzień ciąży, odstawiłam leki z dnia na dzień, Cital 20mg. Jednak postanowiłam zasięgnąć opinii innego lekarza, polecanego na grupie dla kobiet, które leczyły się na nerwice i depresje w ciąży. Na wizycie u niego usłyszałam, ze oczywiście leki nie są wskazane, ale ich szkodliwość nie jest udowodniona i żeby się nie denerwować, a w razie konieczności włączymy leki. Dodam, ze obaj psychiatrzy oraz ginekolog mowili, aby te pierwsze trzy miesiace wytrzymać bez leków i jest to bardzo ważne w kształtowaniu płodu. Jeszcze o mnie. Leki brałam prawie 5 lat bez przerwy, odstawiłam z dni na dzień, najgorsze są pierwsze dni, ponieważ miałam ogromne zawroty głowy, chodziłam jak pijana. Ale prawie przeszło, narazie wytrzymuje bez. Jeżeli będę czuła się zle nie zawaham się iść na konsultacje i po leki.
Odstawiłaś jak już byłaś w ciąży?

reklama
Jesteś w domu na zwolnieniu, czy chodzisz do pracy?
jak u Ciebie wyglada kwestia snu?
Obecnie przebywam na l4, chodziłam do pracy i szczerze to bym chciała chodzić ale mam potworne mdłości i wymioty. Moim problemem zawsze był sen, a teraz śpię dość dobrze, zdarza mi się czasem obudzić nad ranem ale mam takie mdłości, ze modlę się żeby to minęło.

Do góry