reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciążowy brzuszek

Witam. Mam dość nietypowe pytanie może któraś z Pań mnie zrozumie. A chodzi o to że jestem osobą otyłą zaczynałam z wagą 98 kg przytyłam dopiero 4 kg w całej ciąży a to jest mój 25 tydzień ciąży gdzie nie widzę wogóle brzuszka ciążowego tylko tak jakbym trochę przytyła. Chodzi o to że mam takie wcięcie po środku brzucha jakbym miała dwa brzuchy jak ja to nazywam… Czy jeszcze otrzymam ciążowy brzuszek czy tak będzie do samego porodu że te wcięcie po środku brzucha będzie cały czas?

reklama
Z brzuchami i wyglądem w ciąży jest bardzo różnie. Tez byłam osoba otyła, gdy zaczynałam ciąże - oba razy 93kg. W pierwszej ciąży z córką do 30 tyg przybrałam 4kg, w ciągu nast 7 tyg miałam ciśnienie i opuchliznę, przybrałam 12 kg. Do 25 tyg pracowałam, nosiłam jeansy, nic nie było widać brzucha, nosiłam normalne ubrania. Potem brzuch był normalnie duży okrągły. Z synkiem do 25 tyg też około 4-5kg, potem miałam cukier, ogromny apetyt, przybrałam jeszcze ok 12 kg. Brzuch miałam z nim dużo mniejszy, ale też okragly, normalnie ciążowy. Ta skóra robi się twarda, napięta i zaokragla się. Po synku zostały mi dodatkowe kg których nie mogę się za nic pozbyć...

Witam. Mam dość nietypowe pytanie może któraś z Pań mnie zrozumie. A chodzi o to że jestem osobą otyłą zaczynałam z wagą 98 kg przytyłam dopiero 4 kg w całej ciąży a to jest mój 25 tydzień ciąży gdzie nie widzę wogóle brzuszka ciążowego tylko tak jakbym trochę przytyła. Chodzi o to że mam takie wcięcie po środku brzucha jakbym miała dwa brzuchy jak ja to nazywam… Czy jeszcze otrzymam ciążowy brzuszek czy tak będzie do samego porodu że te wcięcie po środku brzucha będzie cały czas?
Róznie jest. Znam osoby, u ktorych do samego końca nie było nic widac i takie, u ktorych się pokazało. Macica w tym momencie sięga gdzieś do pępka, więc jeszcze nie jest tak bardzo wysoko.

Każda kobieta ma inaczej. Jedna pójdzie do porodu z "dwoma oponkami" a drugiej się ładnie wyrówna i będzie mieć okrągły brzuszek. To naprawdę loteria. Masz jeszcze dużo czasu do porodu i wszystko może się zmienić 🙂

Nie ma reguły 😏
Ale ja zaczynałam z podobną wagą i dwoma brzuchami. Bardzo długo w ogóle nie było widać że jestem w ciąży, dość późno pojawił się taki ładny okrągły brzuszek ale był. Sesję ciążową robiłam dopiero w 35 tygodniu jak już był właśnie taki ładny 😊

Do góry