E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
"
Ciąża nie jest chorobą i jej zaawansowanie nie jest wystarczającym powodem do L4"
Również się z tym zgadzam ale niestety nie wszystkie stanowiska pracy są tak przystosowane aby mogła na nich bezpiecznie pracować kobieta w ciąży a już tym bardziej w zaawansowanej ciąży(7,8,9 miesiąc). Moje stanowisko wymaga wiele pracy i przede wszystkim noszenia ciężarów a więc już we wczesnej ciąży nie mogę sobie na to pozwolić. Pracodawca również nie zmieni mi stanowiska bo nie ma innego tylko to więc czy chcę czy nie chcę muszę skorzystać ze zwolnienia L4. Proszę wybaczyć ale każdy w ciąży czuje się inaczej i nie powinniśmy negować tego kto i kiedy idzie na L4 ponieważ jest to indywidualna sprawa !
To, że praca wymaga noszenia nie jest powodem do zwolnienia lekarskiego. W ciąży absolutnie nie wolno nosić cieżarów, ale to powinno być załatwione na linii pracodawca-pracownik (na podstawie przepisów kodeksu pracy). Ta uwaga nie była do Pani osobiscie, ale była zanegowaniem pewnej obiegowej opinii jakoby charakter wykonywanej pracy determinował słuszność L4 przy prawidłowo rozwijającej sie ciaży. To postawa pracodawców (brak oddelegowań do lekkich prac, które można wykonywać w ciąży) i pracowników (uciekanie w L4 by uniknąć wykonywania prac zabronionych przysżłym mamom) powoduje bezsensowne obciążenie systemu świadczen zasiłkami chorobowymi wypłacanymi kobietom w ciąży. Mnie marzy sie by można było normalnie pracować w ciąży, oczywiscie takiej która przebiega prawidłowo, bez koniecznosci narażania życia i zdrowia dziecka.
Życzę Pani, bardzo szczerze, by ciąża rozwijała się książkowo i by Pani pracodawca rozumiał, że chociaż nie jest pani chora to jednak stan ciąży wymaga większego niż zwykle dbania o siebie i dzieciątko.
Pozdrawiam