reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża podczas trzy miesięcznego okresu wypowiedzenia!!!

"

Ciąża nie jest chorobą i jej zaawansowanie nie jest wystarczającym powodem do L4"

Również się z tym zgadzam ale niestety nie wszystkie stanowiska pracy są tak przystosowane aby mogła na nich bezpiecznie pracować kobieta w ciąży a już tym bardziej w zaawansowanej ciąży(7,8,9 miesiąc). Moje stanowisko wymaga wiele pracy i przede wszystkim noszenia ciężarów a więc już we wczesnej ciąży nie mogę sobie na to pozwolić. Pracodawca również nie zmieni mi stanowiska bo nie ma innego tylko to więc czy chcę czy nie chcę muszę skorzystać ze zwolnienia L4. Proszę wybaczyć ale każdy w ciąży czuje się inaczej i nie powinniśmy negować tego kto i kiedy idzie na L4 ponieważ jest to indywidualna sprawa !

To, że praca wymaga noszenia nie jest powodem do zwolnienia lekarskiego. W ciąży absolutnie nie wolno nosić cieżarów, ale to powinno być załatwione na linii pracodawca-pracownik (na podstawie przepisów kodeksu pracy). Ta uwaga nie była do Pani osobiscie, ale była zanegowaniem pewnej obiegowej opinii jakoby charakter wykonywanej pracy determinował słuszność L4 przy prawidłowo rozwijającej sie ciaży. To postawa pracodawców (brak oddelegowań do lekkich prac, które można wykonywać w ciąży) i pracowników (uciekanie w L4 by uniknąć wykonywania prac zabronionych przysżłym mamom) powoduje bezsensowne obciążenie systemu świadczen zasiłkami chorobowymi wypłacanymi kobietom w ciąży. Mnie marzy sie by można było normalnie pracować w ciąży, oczywiscie takiej która przebiega prawidłowo, bez koniecznosci narażania życia i zdrowia dziecka.
Życzę Pani, bardzo szczerze, by ciąża rozwijała się książkowo i by Pani pracodawca rozumiał, że chociaż nie jest pani chora to jednak stan ciąży wymaga większego niż zwykle dbania o siebie i dzieciątko.
Pozdrawiam

reklama
witam serdecznie mam problem z pracodawca jestem w 8 tyg ciazy moja umowa o prace tymczasowa na czas okreslony wygasa ostatniego grudnia...pracodawca wie o tym ale podjal decyzje ze umowa wygasnie i nie zostanie przedluzona...moje pytanie brzmi nastepujaca...czy pracodawca ma do tego prawo ,..czy umowa powinna byc przedluzona do momentu porodu..prosze o odpowiedz pozdrawiam

nawiazujac do tematu 1 umowa byla od 10 lipca 2012 do 20.07.2012 druga umowa od 21.07.2012 do 31.10.2012 natomiast trzecia od 09.11.2012 do 31.12.2012 pozdrawiam

nawiazujac do tematu 1 umowa byla od 10 lipca 2012 do 20.07.2012 druga umowa od 21.07.2012 do 31.10.2012 natomiast trzecia od 09.11.2012 do 31.12.2012 pozdrawiam
Rozumiem,z e ma Pani umowę na czas określony, tak? A obecnie jest Pani w 8 tyg ciąży?
Jesli tak, umowa wygasa i pracodawca nie musi jej przedłużyć. Umowa ulegałaby przedłużeniu z mocy prawa gdyby w momencie jej wygasnięcia ciąża była starsza niz 12 tyg.

tak jest na czas okreslony...mam jeszcze jedno pytanie ...ostatnie ...praca jest ciezka lekarz dal mi zwolnienie ,wystawione jest do 22.01.2013 ...skoro umowa wygasnie 31.12.2012..to czy ZUS bedzie placic mi do momentu porodu?? pozdrawiam zycze spokojnych swiat

a jezeli zwolnlienie bedzie przedluzone to ZUS bedzie mi wyplacac pieniazki czy nie??..w takim przypadku zwolnienie musialabym osobiscie dostarczac do ZUS-u...pozdrawiam

Witam serdecznie,
6.12.12 otrzymałam 2 tyg wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony (do 2020 roku). Po jego upływie dowiedziałam się, że jestem w ciąży 7 tydz czyli ciąża w okresie wypowiedzenia. Wysłałam do pracodawcy pismo o wycofanie wypowiedzenia i przywrócenie do pracy wraz z zaświadczeniem lekarskim stwierdzającym stan ciąży. Właśnie odebrałam potwierdzenie odbioru pisma przez pracodawcę. Pytanie tylko co dalej. Czekać na odpowiedź pracodawcy czy zgłosić gotowość do pracy w dotychczasowej placówce?
Pozdrawiam

reklama
Witam serdecznie,
6.12.12 otrzymałam 2 tyg wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony (do 2020 roku). Po jego upływie dowiedziałam się, że jestem w ciąży 7 tydz czyli ciąża w okresie wypowiedzenia. Wysłałam do pracodawcy pismo o wycofanie wypowiedzenia i przywrócenie do pracy wraz z zaświadczeniem lekarskim stwierdzającym stan ciąży. Właśnie odebrałam potwierdzenie odbioru pisma przez pracodawcę. Pytanie tylko co dalej. Czekać na odpowiedź pracodawcy czy zgłosić gotowość do pracy w dotychczasowej placówce?
Pozdrawiam

Prosze zadać pytanie zgodnie z zasadami forum.

reklama
Do góry