reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża obumarła- co dalej?

Nie pamiętam dokładnie, bo ja z tego nie korzystałam, ale dla Ciebie przysługuje skrócony urlop macierzyński, jeśli na własny koszt zdecydujecie się na badania które określą płeć. Wtedy otrzymacie dopiero akt zgonu. W innym wypadku raczej nie sądzę. Ja leżysz w szpitalu, opieka się nie należy. Jednak jak opuścisz szpital, a macie fajnego lekarza pierwszego kontaktu może mężowi wypisać opiekę na Ciebie. Mój mąż niestety nie dostał. Nie orientuje się w tym świetnie, ale myślę, że skoro Tobie się coś należy dopiero po wykazaniu aktu zgonu dziecka, to mąż jest daleko na ostatnim miejscu jeśli chodzi o jakiś specjalny urlop. Być może się mylę.

reklama
  1. Ponadto, istnieje możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego w wymiarze do 14 dni z tytułu opieki nad Matką dziecka, jeśli zachodzi taka konieczność. Zwolnienie takie może trzymać ojciec dziecka oraz osoba bliska.

Kiedy dowiedzialam się, że moje dziecko nie żyje ( w 13 tc. Ciąża obumarła 11+2) uświadomiłam sobie, ze kiedy jesteśmy w ciąży każdy nam powie co robić. Kiedy i jakie badania, gdzie isc... a kiedy dzieje się taka tragedia to niejednokrotnie zostajemy z nią same.
Ja już jestem " po wszystkim". Ale swiadoma tego ile godzin zajęło mi szukanie informacji- zostawię krótka notatkę. Mam nadzieję, ze pomogę chociaż jednej poszukującej.

1. Szpital- polecam duze placówki kliniczne. Daje to gwarancje opieki genetyka oraz psychologa. Dodatkowo- jakkolwiek to zle nie zabrzmi - w grupie raźniej. Ciesze się ze byłam na sali z " takimi jak ja". W tą jedną noc miałyśmy tylko siebie.

2. Do szpitala:
-koszula. Koniecznie nie spodnie. Nikt nie dba o to żeby zapewnić komfort i prywatność. W koszuli to jest łatwiejsze niż w krótkiej bluzce. Taka której nie lubisz. I tak jej już pewnie nie założysz. .
- ostatnie badania w tym dokument z grupa krwi. Jeśli są aktualne - znacznie przyspieszają bieg wydarzeń.

3. Zabieg

Ominę szczegóły. Ale nie starajcie się być odważne. Proście o leki przeciwbólowe. Nie ukoją uczuć ale złagodzą bieg wydarzeń.

4. Badania. To było moje pierwsze poronienie Wiec nie należały mi się żadne. Zdecydowalam się zrobic je na własna rękę- to nie w gestii szpitala
- badanie tkanek po poronieniu. Trzeba o tym poinformować lekarza prowadzącego przed zabiegiem. Zostaną zabezpieczone tkanki. Później firma której zlecamy badanie wysyła po próbkę kuriera. Dzięki temu sprawdzamy płeć oraz to czy przyczyna śmierci była genetyka.
- trombofilia- wymaz z policzka. Ta sama firma genetyczna
- chlamydia, ureoplasma, mycoplasma- wymaz z szyjki macicy. Najwcześniej po ustąpieniu krwawienia
- kariotyp - mój oraz męża. Żeby ocenić czy obumarcie mogło miec podłoże w nieprawidłowej informacji genetycznej od któregoś z nas

5. Prawa
- pochówek. Ja się nie nie zdecydowałam.
- opieka psychologa.
- skrócony urlop macierzyński - 56 dni.
Aby go uzyskać- należy znać płeć. Jeśli jest zbyt wcześnie- temu sluza badania genetyczne (Z tkanek po poronieniu). Szpital wystawia dokument o martwym urodzeniu i Jeśli Zna płeć zgłasza do USC niezależne od wieku ciąży. W USC następnego dnia odbieramy akt urodzenia z adnotacja o martwym urodzeniu. Ten dokument przedstawiony w miejscu pracy uprawnia do urlopu.
- ubezpieczenie- odszkodowanie. Mimo wieku mojej ciąży- 13 tyg- dzięki dokumentowi z USC uzyskałam odszkodowanie z PZU.

U mnie wynikiem poronienia była trisomia 21. Dzięki badaniom wiem przynajmniej ze nie mogłam nic zrobic ...

Trzymajcie się ciepło.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jeśli bierzesz akt zgonu z USC nie trzeba robić pochówku?

Do góry