reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciąża mnoga po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

Malwinka89 gratuluje :)
mój szwagier ze strony partnera jest z bliźniaków i teraz sam zostanie ojcem bliźniaków :) bliźniak machnął bliźniaki :) szczęście podwójne ale jaki maja kłopot teraz oboje bo oboje jeszcze się uczą, ostatni rok , to dopiero "dopust boży"
ale życzę im jak najlepiej pomimo tego , że nie są gotowi :)

reklama
Dziewczyny a u mnie jest taka sytuacja: Moja mama jest od bliźniąt jednojajowych i mama mojego męża też jest od bliźniąt ale dwujajowych :) Ja jestem najmłodsza z trójki rodzeństwa i mój mąż tak samo. Czy też mamy prawdopodobieństwo ciąży mnogiej? Dodam że mamy już 3-letnią córeczkę :)

A ja moje drogie mamy będę miała Bliźniaczki ale nie ma reguły czy były w rodzinie wcześniej bliźnięta. Ja jestem tego dowodem , ponieważ ani u mojego męża ani u mnie w rodzinie nie było przypadków bliźniaczych.Rozmawiałam nawet z lekarzem jak to jest możliwe i co mi powiedział : bywa tak że kobiety po 30 produkują więcej jak jedno jajeczko a dzieje się tak gdy kobieta nie ma długo dzieci lub można winić hormony które wcześniej przyjmowała. Ale żeby było ciekawiej to u mnie było jedno jajeczko i nie leczyłam się hormonami .Więc żadna z nas nie ma pewności że nie wystąpią bliźniaki. I to wiem na swoim przykładzie.

Ani u mnie ani ze strony meza nie bylo blizniakow,lekarz mi powiedzial ze ktos musi zaczac:)a ze padlo na NAS to teraz jestem szczesliwa:)

To samo u nas. Nie bylo blizniat w zadnej z naszych rodzin a nam sie trafily jednojajowe i lekarz powiedzial ze kazdemu moga przytrafic sie bliznieta jednojajowe wlasnie i jest to dzielo przypadku. Nie maja znaczenia zadne tabletki ktore bralam wczesniej bo mialam prawie 2 lata przerwy ani tak jak anecia napisala nie jestem po 30, mam 26 lat wiec wiek tez nie ma znaczenia. Ja sie smieje ze dziecko to owoc milosci a ze nasza milosc jest wielka to nie zmiescila sie w jednym owocu:))))jak dowiedzialam sie w 13-tyg ze bedziemy miec blizniaki wylam z nieszczescia a dzisiaj jestem najszczesliwsza mama rocznych najkochanszych dziewczynek ktorych pomimo trudow nie zamienilabym na jedno dziecko nigdy w zyciu, wiec dziewczyny jak jestescie w ciazy blizniaczej i macie obawy to spokojnie, one mina z czasem:)

U nas w rodzinie nie ma bliźniaków w nam się udało:) brałam tabletki parę lat która odstawiłam i po jakiś 3 cyklach po odstawieniu zaszłam w ciążę i co bliźniaki! więc może w jakimś procencie zwiększa to szanse albo mieliśmy takie szczęście:)

Witajcie, jestem mama 10-miesiecznego Stasia, który przyszedł na świat poprzez cc, zniosłam je doskonale, po 6 dniach chodziłam już o obcislych jeansach a blizna nie bolała nic a nic:) Jestem obecnie w 6tc. i nie ukrywam że mamy sporą szanse na blizniaki. zastanawiam się czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Boję się że jeśli będzie to ciąża bliźniacza to po cc będę miała problem z jej szczęśliwym finałem.

Hej

Jak to macie szanse?? Na usg bylo widac blizniaki?

Co do cc to myśle ze po 10 mies macica i rana calkowicie sie zagoila i z ewentualnym donoszeniem nie bylo by problemu, w razie czego zawsze lekarz moze wyslac Cie do szpitala.

W minalny okres zajscia w ciaze po cc to 6 miesiecy jednak lekarze zalecaja dla pelnego bezpieczenstwa 1,5 - 2 lata.
Roznie to bywa niestety.Ja sie bardzo balam po pierwszej cc zeby przez dwa lata nie zajsc w ciaze jednak.Czulam sie po tym okresie bezpiecznie.Ja jestem rok po ddrugiej cc i musze powiedziec ze do 9 miesiaca mialam problemy z macica.Blizna sie zrosla na macicy ale macica byla jeszcze dlugo rozpulchniona.
Martaik przepraszam za osobiste pytanie ale nie bezpieczniej bylo jednak jeszcze chwile odczekac?
Czytalam twoj blog i wiem ze bardzo chcialas drugie dziecko ale tez mialas problemy..Nie boisz sie?

reklama
Ciąże bliźniacze wcale nie są dziedziczone, więc nie ma obaw :)
Jednym słowem nie istnieje reguła, że skoro babcia męża miała bliźniaki, to Wy takze macie szanse na podwójne potomstwo ;)

Do góry