reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża i ubezpieczenie !!!!!!!!

M

mamuśka23

Gość
witajcie
Przepraszam na samym początku bo wiem ze to chyba nie miejsce na zadawanie takiego pytania ale kto jak nie kobiety w ciąży mogą pomóc :)

Chodzi o to ze planujemy drugie dziecko teraz jestem na zasiłku płatnym mąż pracuje legalnie w firmie .... czy zapisując sie teraz np do pzu życie po porodzie bedzie szansa na wypłate pieniążków z tytułu urodzenia dziecka??
czy to jakos trzeba płacic dłużej to ubezpieczenie zanim zajdzie sie w ciąże??

błagam pomórzcie .... może któraś z was była w takiej sytuacji !!

reklama
Moj mąz dostanie pienizki z tytulu ze zostal ojcem czy cos takiego wlasnie w PZU a jest tam ok 3lat. I zdaje mi sie ze jezeli juz jestes ubezpieczona to jest taka mozliwosc ale to tylko moje przypuszczenia najlepiej zapytaj agenta lub tel sie dowiedz...

mój m zaczął placić ubezpieczenie w grudniu a dwa tygodnie później zaszłam w ciążę(nie specjalnie - tak się złożyło)
dostałam pieniądze za urodzenie dziecka i pobyt w szpitalu (niestety spędziłam tam 17 dni)
Ale musisz przeczytać warunki ubezpieczenia - tam jest dokładnie napisane kiedy przysługuje wypłat pieniędzy kobiecie ciężarnej za urodzenie dziecka (najczęściej jest to 6 miesięcy ciąża trwa 9 więc się zgadza:) wykup ubezpieczenia to dobry pomysł acha ja i mąż byliśmy ubezpieczenie - mąż mnie ubezpiecza i oboje dostaliśmy pieniądze)

Rozumiem, że chodzi Ci o wypłatę z ubezpieczenia grupowego. Nie ma z góry ustalonych zasad, każda firma ma własne warunki (jeśli duża firma i ktoś sensowny się zajmuję, można super warunki mieć wynegocjowane). Zwykle minimalnie trzeba 6 miesięcy płacić, ale bywa, że 7, a czasem nawet 12. Najlepiej niech Twój mąż przejdzie się do osoby w firmie tym się zajmującej. Skoro jesteście na etapie planów, to jeśli się teraz ubezpieczy z otrzymaniem pieniędzy nie będzie problemów.
Acha jeszcze jedno, niech mąż poprosi o warunki ubezpieczenia, bywa, że firma nie ma wariantu "wypłaty za urodzenie się dziecka", należy to do rzadkości, ale się zdarza.

dokładnie zależy od firmy ja dostałam a płaciłam 9miesięcy a mój mąż niecałe 12miesięcy i nie dostał. My w różnych firmach mamy ubezpieczenie. Ja za pobyt w szpitalu dostałam :) również. Ale w ciąży i po porodzie płacą tylko powyżej 7dni. Przy zwykłym pobycie powyżej 3dni już :)

jesli chodzi o pzu to musisz byc ubezpieczona 9 miesiecy nie mniej bo wtedy nie wyplacaja wiec warto ubezpieczyc sie juz teraz

Pomyślałam od razu o PZU ... wiec w styczniu sie to juz załatwi może sie uda akurat ... narazie nie jestem w ciązy wiec wypytam dokładnie ile trzeba płacić żeby w ogóle wypłacili potem :):):)
Becikowe odebrali wiec trzeba inaczej kombinować żeby zawsze pare groszy wpadło na dziecko :):):)

Strasznie Wam dziękuję kochane :*:* Bardzo Mi pomogłyście :)

A gdzie najkorzystniej sie ubezpieczyć ?? Bo tego jest dużo na rynku i nie wiadomo co wybrać !!!

A kto Ci głupot na temat odebrania becikowego nagadał? :szok: :-D Becikowe nadal normalnie funkcjonuje tylko musisz mieć zaświadczenie o tym że byłaś pod opieką lekarza :tak: Koleżanka odbierała przed świętami to świadczenie :-D
Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Jeśli chodzi o PZU to zależy jaką ma firma umowę z PZU bo np ja z pierwszą córką ubezpieczyłam się w lutym a w kwietniu urodziłam i kasę dostałam bo nie było wtedy okresu karencji a teraz podniosłam sobie składkę 13 miesięcy temu i się dowiedziałam żeby się załapać na wyższą kwotę wypłacaną musi minąć 12 miesięcy więc to różnie bywa :tak:

no becikowego od nowego roku nie bedzie juz !!!!!!!!!!!!! :-( wiec sie nie załape jesli niedługo zajde w ciąże chyba ze poczekamy tak zebym urodziła w 2012 r to moze znów przywróca !!!!!!

reklama
Do góry