reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża brak umowy o pracę

ibag0311

Zaangażowana w BB
Hej
Jestem w drugiej ciąży, 6 tydzień. Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, skończył się zasiłek i Panie sugerują żebym ubezpieczyła się przy mężu. Jednak moje pytanie jest takie. Bo dorabiam sobie takie grosze (bez umowy :/) u osoby z którą jestem w dobrych relacjach. I pomyślałam że zaproponuje jej że to co mam zrobić będę robić za darmo w zamian za rejestrację na 1/2 etatu. I myślę że to co zarabiam w pełni opłaciłoby ZUS pracownika i pracodawcy. Nie planuje iść na L4 ale myślę że tak ze 2 tyg przed porodem chciałbym już odpuścić pracę. Czy będzie mi się później należał zasiłek macierzyński? Wiem, że niektórzy mogą uznać że kombinuję i w ciążę się nie zachodzi nie mając pracy ale to było całkowicie nieplanowane i spadło na nas jak grom z jasnego nieba ... Jestem teraz kłębkiem nerwów i nie wiem co mam robić

reklama
Hej
Jestem w drugiej ciąży, 6 tydzień. Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, skończył się zasiłek i Panie sugerują żebym ubezpieczyła się przy mężu. Jednak moje pytanie jest takie. Bo dorabiam sobie takie grosze (bez umowy :/) u osoby z którą jestem w dobrych relacjach. I pomyślałam że zaproponuje jej że to co mam zrobić będę robić za darmo w zamian za rejestrację na 1/2 etatu. I myślę że to co zarabiam w pełni opłaciłoby ZUS pracownika i pracodawcy. Nie planuje iść na L4 ale myślę że tak ze 2 tyg przed porodem chciałbym już odpuścić pracę. Czy będzie mi się później należał zasiłek macierzyński? Wiem, że niektórzy mogą uznać że kombinuję i w ciążę się nie zachodzi nie mając pracy ale to było całkowicie nieplanowane i spadło na nas jak grom z jasnego nieba ... Jestem teraz kłębkiem nerwów i nie wiem co mam robić

W teorii będzie - w praktyce nawet jak nie pójdziesz na l4 to zus sprawdzi ten zasiłek.
Pamiętaj, że po porodzie należy Ci się kosiniakowe 1000zł miesięcznie więc pytanie czy warto.

Do opieki medycznej na NFZ masz prawo jako ciężarna

W teorii będzie - w praktyce nawet jak nie pójdziesz na l4 to zus sprawdzi ten zasiłek.
Pamiętaj, że po porodzie należy Ci się kosiniakowe 1000zł miesięcznie więc pytanie czy warto.

Do opieki medycznej na NFZ masz prawo jako ciężarna
Obawiam się że wolałabym uniknąć kontroli... Tym bardziej że zasiłek będzie tylko nieco wyższy od kosiniakowego... Czyli proponuje Pani żeby zostawić tak jak jest? A czy mojemu mężowi będzie się coś należało po porodzie?

Obawiam się że wolałabym uniknąć kontroli... Tym bardziej że zasiłek będzie tylko nieco wyższy od kosiniakowego... Czyli proponuje Pani żeby zostawić tak jak jest? A czy mojemu mężowi będzie się coś należało po porodzie?
jak byłabyś jeszcze zarejestrowana w bezrobociu to twojemu mężowi należy się 32 tygodnie rodzicielskiego 100 proc płatnego. Jeśli już skończyło Ci się bezrobocie to chyba należy ci się tylko kosiniakowe, becikowe i 800plus po porodzie. Jeśli twój mąż jest ubezpieczony w pracy takim dodatkowym ubezpieczeniem grupowym to warto się do niego dopisać bo po porodzie z takich ubezpieczeń dostaje się również coś koło 2000 w zależności od warunków dla ciebie i dla męża.

jak byłabyś jeszcze zarejestrowana w bezrobociu to twojemu mężowi należy się 32 tygodnie rodzicielskiego 100 proc płatnego. Jeśli już skończyło Ci się bezrobocie to chyba należy ci się tylko kosiniakowe, becikowe i 800plus po porodzie. Jeśli twój mąż jest ubezpieczony w pracy takim dodatkowym ubezpieczeniem grupowym to warto się do niego dopisać bo po porodzie z takich ubezpieczeń dostaje się również coś koło 2000 w zależności od warunków dla ciebie i dla męża.
Jestem cały czas zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna. Czyli musiałabym do dnia porodu być zarejestrowana żeby mąż dostał ten rodzicielski? Mąż raczej nie jest w żadnym ubezpieczeniu grypowym bo to niewielka firma ale zapytam

Takie ubezpieczenia zwykle mają karencję np. 9-12 miesięcy

reklama
Do góry