jestem w drugim ciazy . i zauwazylam ze mam sporo zylaków na nodze nawet sa pajączki na kostkach. Zylaki mialam od dawna początki bylo malo widoczne a jak zaszlam 2 ciazę to jest bardziej intestywne . co moge zrobic ? mam zglosic do lekarza rodzinnego czy do ginekologa ? A zaznaczam ze moje zylaki są w genach bo moja mama i babcia tez mają . To mi juz nie pomoze zeby jakos zlikwidowac ?
reklama
G
goszczaca
Gość
Witaj w klubie. Mam to samo, dodatkowo po pierwszej ciąży refluks. Teraz druga ciaza 6t zylaczki i pajaczki są jeszcze bardziej widoczne. Bylam u chirurga, mogę nosić pończoche uciskowa, raz na chwile założyłam i tragedia. Ginekolog bedzie mi szukal odpowiednika tanszego clexany. Zapewne neoparin to będzie. Bralas w pierwszej?
G
goszczaca
Gość
Po rozwiazaniu ciąży i po pologu, mozesz zglosic sie do chirurga naczyniowego, na sklerotrapie. Przez dwa dni nie bedziesz mogla karmic piersią, noga bedzie sina i częściowo zlikwiduje te zylaki. Minus jest taki, ze koszt jednego zabiegu ok400 zl. Zalezy od regionu w jakim mieszkasz. Kolejny minus, ze na jedym takim zabiegu sie nie skonczy, co jakis czas bedziesz musiala to powtórzyć. Nigdy nie uzyskasz oczekiwanego przez ciebie efektu.
G
goszczaca
Gość
Moj gin jak mi pokazalam nogę, kazał udac sie do chirurga. Po konsultacji odwrót do ginekologa. Dostalam cycl3forte tabletki i clexane 40mg. Radzilabym ci konsultacje z chirurgiem naczyniowym i poinformowac ginekolga. Clexane bralam(zastrzyki) jeszcze dwa tygodnie po porodzie.
karolinne
Fanka BB :)
No nieestety jest to dość popularna przypadłość. Ciąża reorganizuje pracę całego organizmu i żylaki wcale nie są takie rzadkie. Polecam
trzymanie nóg wysoko
specjalne pończochy
maści
dobrze jest również zaopatrzyć się w suplement doustny, który będzie wspierał pracę układu krwionośnego. Jak venoforton www.lekinatury.pl/pl/nasze-produkty/venoforton.html
trzymanie nóg wysoko
specjalne pończochy
maści
dobrze jest również zaopatrzyć się w suplement doustny, który będzie wspierał pracę układu krwionośnego. Jak venoforton www.lekinatury.pl/pl/nasze-produkty/venoforton.html
Ostatnia edycja:
MlodaGosia
Aktywna w BB
Podobno trzeba jeść dużo błonnika i witaminy C.
reklama
Też miałam żylaki w ciąży. Ulgę przyniosło mi noszenie rajstop uciskowych, dokładnie takich - Link do: Kokoon - przeciwżylakowe pończochy ciążowe z mikrofibry | Venoflex Są naprawdę super. Poprawiają krążenie i nogi są dużo mniej zmęczone, a chodzi się w nich naprawdę wygodnie, są mięciusie i nigdzie się nie ściągają, dobrze się dopasowują. |
Podziel się: