reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża a stres

julcia7777

Zaangażowana w BB
Cześć, jestem w 31 tygodniu ciąży. Mieszkam z chłopakiem, który ogólnie cieszy się z dziecka. Teraz kompletuję wyprawkę, niedługo przeprowadzka, remont i wiadomo, że to trochę stresujący czas. W związku z tym czasami kiedy mój chłopak przychodzi z pracy i jest nerwowy, mówi podniesionym głosem lub przeklina. Powiedziałam mu, że dziecko, które jest w brzuchu może odczuwać stres i nerwowość. Tak mi się wydaje, ponieważ dziecko słyszy hałasy i różne negatywne słowa/dźwięki. Dziewczyny czy przesadzam i popadam w paranoję czy naprawdę dziecko może się stresować? Dziękuję z góry za podzielenie się opinią

reklama
Porozmawiaj z partnerem na spokojnie i przestańcie się stresować. Oczywiście stres to nic przyjemnego zarówno dla dziecka, jak i dla was.

Dziecko jest w płynie odowodniowym. Dźwięki docierają do niego przytłumione. Jeśli chodzi o stresowanie dziecka dźwiękiem, podniesiony głos to za mało. Inna sprawa, że zachowanie chłopaka stresuje Ciebie. Stres= wyrzut różnych hormonów, które niezbyt fajnie wpływają Ca cały organizm, również dziecka. Porozmawiajcie na spokojnie. Moze on inaczej zacznie rozładowywać emocje, a może po rozmowie Ty nie będziesz tak emocjonalnie reagować na jego zachowanie.

Do góry