Orzeszkowe
Początkująca w BB
Witam wszystkich od dwóch dni pracuje w nowej firmie na umowie o pracę która podpisałam na okres 3 lat. Jakieś 2 miesiące temu odstawilam tabletki antykoncepcyjne i wszystkie dolegliwości uznawalam za skutki odstawienia hormonów. Ale okazało się że jestem w ciąży a dokładniej w 8 tygodniu. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda ze zwolnieniem lekarskim w takiej sytuacji, wiem że na zwolnienie można iść od pierwszego dnia umowy ale chodzi mi o to żeby było te zwolnienie płatne a do tego potrzeba 30 dni odprowadzania składek i tu moje pytanie czy muszę przepracowac u obecnego pracodawcy 30 dni aby otrzymać wynagrodzenie czy jeśli wcześniej byłam na umowie zlecenie na 1/4 etatu i przerwa między obiema pracami była krótsza niż 30 dni to także przysługuje mi wynagrodzenie? Odrazu chce wyjaśnic że nie chce iść specjalnie na zwolnienie ale przez częste bóle brzucha i wcześniejsze problemy ginekologiczne lekarz będzie pewnie nalegal abym na nie poszła ale nie chce zostać też z niczym bo jednak żyć za coś trzeba.