Tylko, ze my odwiedziliśmy z 5 gastrologów z najlepszymi opiniami z Warszawy i okolic, byliśmy w CZD na odziale, u neurologopedy, psychologa i dietetyka. Odwiedziłam z 15 pediatrów i każdy już rozkłada ręce. Moj syn nawet jak je sporo to zrobi 3 kupy dziennie i dalej jest chudy...WoW, Destino, dziękuję za ten post. Moje dzieci mają problem z białkiem mleka krowiego ale są to jedynie skórne perypetie i nie zmieniają wiele w życiu, bo dyskomfort mija gdy używamy odpowiednich kosmetyków. Z mojego doświadczenia wynika, że to mija. Jako położna muszę napisać, że jeśli takie alergie obserwujemy u pierwszego dziecka, to w przypadku drugiego ogromne znaczenie ma karmienie piersią możliwie jak najdłużej a już na pewno wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy życia. Dajemy wtedy szanse jelitom dojrzeć, uszczelnić się. Najczęściej te alergie mijają wraz z wiekiem. Cenna może też być konsultacja z gastroenterologiem dziecięcym jeśli niepokoją nas przyrosty.
Myślę sobie też, tak zupełnie jako matka, że dzieci które mają na bakier z apetytem, podczas infekcji mogą nie jeść często zupełnie nic. Lecą z wagi jeszcze bardziej. Jeśli nie są karmione piersią (a mleko mamy to często jedyny posiłek jaki mogą przyjąć i mówimy tu o dzieciach starszych niż rok) mają sporą szansę na odwodnienie i pobyt w szpitalu z tego powodu, co wcale nie jest rzadkie. Można próbować wtedy z preparatami, żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. To nie jest rozwiązanie na dłuższą metę ani nie zastąpi normalnej diety. To jest coś na wyjątkowe sytuacje i po konsultacji z lekarzem.
Ostatnią radą moją osobistą jest bardzo niedoceniany w takich przypadkach dietetyk dziecięcy. Zwykle konsultujemy z lekarzem srawy diety i apetytu a to tak naprawdę dietetyk ma znacznie większą wiedzę na ten temat niż lekarz. Takie konsultacje można odbyć online, wysyłając badania i wyniki oraz rozmawiając teleofnicznie czy na skypie. Bardzo polecam, bo dietetyk z racji doświedczenia ma zupełnie inną perspektywę niż lekarz i czesto może dostrzec zupełnie inne szczegóły.
reklama
Nie tak łatwo o dobrego gastrologa. Ja znalazłam w Chrzanowie. W Warszawie też byłam. Nie sprawdziło się. Jak tak spojrzysz na niego, to serio jest chudy? Może dużo się rusza i przez to spala kalorie? No i robiliście testy alergiczne?Tylko, ze my odwiedziliśmy z 5 gastrologów z najlepszymi opiniami z Warszawy i okolic, byliśmy w CZD na odziale, u neurologopedy, psychologa i dietetyka. Odwiedziłam z 15 pediatrów i każdy już rozkłada ręce. Moj syn nawet jak je sporo to zrobi 3 kupy dziennie i dalej jest chudy...
U was należałoby sprawdzić, czy dziecko ma prawidłowe wchłanianie. Zrób podstawowe testy alergiczne z krwi, chyba, że masz by wiedzieć co uczula dziecko. Jeśli podajesz ten produkt do jedzenia (parówka,masełko na chlebie, który ma szansę mieć dodatki mleka lub białka mleka, serwatki itp), nawet w małych ilościach, to uposledzasz funkcje jelit. Może jak zmienisz to, co zjada, poprawi się też waga. Oczywiście lekarzem nie jestem... Tylko tak mogę pomóc.
Ostatnia edycja:
Tan wyniku z panelu alergicznego dostałam w poniedziałek i wszystko czyste. Z drugiej strony wiem, ze syn po podaniu masła orzechowego miał wysypkę na drugi dzien. I tu pytanie czy jedynym objawem alergii byłoby słabe przybieranie na wadze? Bo zrobiłam prowokacje na bmk podając jogurt naturalny z bananami i nic nie zauważyłam. Skóra ładna, kupy ładne... zawsze każdy lekarz wmawiał nam ta nietolerancję na bmk i były to przypuszczenia....Nie tak łatwo o dobrego gastrologa. Ja znalazłam w Chrzanowie. W Warszawie też byłam. Nie sprawdziło się. Jak tak spojrzysz na niego, to serio jest chudy? Może dużo się rusza i przez to spala kalorie? No i robiliście testy alergiczne?
U was należałoby sprawdzić, czy dziecko ma prawidłowe wchłanianie. Zrób podstawowe testy alergiczne z krwi, chyba, że masz by wiedzieć co uczula dziecko. Jeśli podajesz ten produkt do jedzenia (parówka,masełko na chlebie, który ma szansę mieć dodatki mleka lub białka mleka, serwatki itp), nawet w małych ilościach, to uposledzasz funkcje jelit. Może jak zmienisz to, co zjada, poprawi się też waga. Oczywiście lekarzem nie jestem... Tylko tak mogę pomóc.
Obok alergii, które można zbadać, są nietolerancję pokarmowe, których nie zbadasz. Wyglądają podobnie do alergii, ale nie wychodzą w badaniach. Natomiast alergię do 2 roku życia to trochę wróżenie z kart, bo mogą być a nie wychodzić w badaniu, dlatego ważniejsza jest tzw próba prowokacyjna. Natomiast alergią potrafi wyjść nawet do 7 dni od podania produktu (tak mówią). Jeśli chodzi o jelita, to alergią może prowadzić do upośledzenia funkcji kosmków jelitowych, zatem wchłaniania. Dlatego to dość ważne.Tan wyniku z panelu alergicznego dostałam w poniedziałek i wszystko czyste. Z drugiej strony wiem, ze syn po podaniu masła orzechowego miał wysypkę na drugi dzien. I tu pytanie czy jedynym objawem alergii byłoby słabe przybieranie na wadze? Bo zrobiłam prowokacje na bmk podając jogurt naturalny z bananami i nic nie zauważyłam. Skóra ładna, kupy ładne... zawsze każdy lekarz wmawiał nam ta nietolerancję na bmk i były to przypuszczenia....
Jeśli syn może jeść nabiał to dobrze dla was. Tylko uważaj, bo on jest syty i się od niego zbytnio nie tyje, ale ładnie potrafi zbudować masę.
Może naprawdę genetycznie masz szczupłe dziecko zwłaszcza jeśli ty i partner/mąż jesteście szczupli, a w rodzinie nie ma nadwagi. Nie wszyscy są grubiutcy za dzieciaka
Zobacz mój syn ma tu ok 16 miesięcy i ważył ok 10 kg
Załączniki
Rozumiem, ale syn od urodzenia nie miał żadnych problemów skórnych, brzydkich kup itp. Jedynie miedzy 5-8 mca jadł słabo mleko, prawdopodobnie męczył go refluks ukryty bo miał cofki.... gdy zaczął samodzielnie siedzieć zaczął normalnie jeść. Jeżeli chodzi o geny to moja rodzina to raczej osoby pulchne, a córka mojego brata na 6 mcy wazy 12 kg....ale u mojego męża wszyscy chudzi. Moj mąż tez miał niedowagę, a jedynie ćwiczenia na siłowni i pilnowanie diety sprawiły, ze przybrał masę mięśniowa. Jednak patrząc w książeczkę zdrowia męża z dzieciństwa to ważył więcej niż syn, a urodził się mniejszy. Dodam, ze Siostra mojego męża ma 32 lata i wazy max 45 kg i tez teściowa jeździła po wszystkich lekarzach, ale nic nie wykryli i taka już jest.
Gosia903488
Fanka BB :)
Czy mogłabym się uśmiechnąć o dane gastroenterologa w Warszawie i okolicach, u których byliście? Byłam u 2 i nie jestem zachwycona a internet nad nimi pieje (@Destino Ciebie też bym poprosiła).Tylko, ze my odwiedziliśmy z 5 gastrologów z najlepszymi opiniami z Warszawy i okolic, byliśmy w CZD na odziale, u neurologopedy, psychologa i dietetyka. Odwiedziłam z 15 pediatrów i każdy już rozkłada ręce. Moj syn nawet jak je sporo to zrobi 3 kupy dziennie i dalej jest chudy...
Miał ukryty refluks. On sam z siebie nie istnieje. Jest objawem, a nie choroba. Pytanie, co go powodowało i może wciąż powoduje. Dlatego synek mało je lub je dość wybiórczo. Trzeba znaleźć przyczynę. A robiliście może pasaż i pH metrie, by wiedzieć jaki refluks, zasadowy, czy kwaśny i czy wymaga leczenia, czy nie. Moja córeczka wciąż ma refluks. Zwłaszcza po określonych posiłkach.Rozumiem, ale syn od urodzenia nie miał żadnych problemów skórnych, brzydkich kup itp. Jedynie miedzy 5-8 mca jadł słabo mleko, prawdopodobnie męczył go refluks ukryty bo miał cofki.... gdy zaczął samodzielnie siedzieć zaczął normalnie jeść. Jeżeli chodzi o geny to moja rodzina to raczej osoby pulchne, a córka mojego brata na 6 mcy wazy 12 kg....ale u mojego męża wszyscy chudzi. Moj mąż tez miał niedowagę, a jedynie ćwiczenia na siłowni i pilnowanie diety sprawiły, ze przybrał masę mięśniowa. Jednak patrząc w książeczkę zdrowia męża z dzieciństwa to ważył więcej niż syn, a urodził się mniejszy. Dodam, ze Siostra mojego męża ma 32 lata i wazy max 45 kg i tez teściowa jeździła po wszystkich lekarzach, ale nic nie wykryli i taka już jest.
Ja byłam u:Czy mogłabym się uśmiechnąć o dane gastroenterologa w Warszawie i okolicach, u których byliście? Byłam u 2 i nie jestem zachwycona a internet nad nimi pieje (@Destino Ciebie też bym poprosiła).
Dr. Witold Klemarczyk - zbadał, zmierzył, rada to karmić ile się da żeby przytył, fantomalt, sinlac na gęsto, olej do wszystkiego i przepisał ketitofen ale nie dałam małemu
Dr. Janusz Książyk - nie chciał zbytnio badać, stwierdził ze chce go wziąć na oddział do czd bo jest tam ordynatorem, po pobycie i badaniach stworzył, ze mały super się rozwija i mamy nie patrzeć na siatki centylowe
Dr. Adam Szarszewski - tu przestrzegam bo miałam depresje po wizycie, lekarz nie zbadał dziecka, a od razu zasugerował możliwa chorobę metaboliczna.... w szpitalu syn miał konsultacje dot. chorób metabolicznych i ok
Było tez kilku lekarzy w szpitalu ale nazwisk nie pamietam.
Tak zarówno pH metrów jak i pasaż robiony, zero oznak refluksu. A ten refluks to moj domyśl...Miał ukryty refluks. On sam z siebie nie istnieje. Jest objawem, a nie choroba. Pytanie, co go powodowało i może wciąż powoduje. Dlatego synek mało je lub je dość wybiórczo. Trzeba znaleźć przyczynę. A robiliście może pasaż i pH metrie, by wiedzieć jaki refluks, zasadowy, czy kwaśny i czy wymaga leczenia, czy nie. Moja córeczka wciąż ma refluks. Zwłaszcza po określonych posiłkach.
reklama
Gosia903488
Fanka BB :)
To tylko u Dr na Sz nie byłam, ale skoro nie polecasz, to nie pójdę. Moja 1 córka miała/ma zaburzenia metaboliczne, więc drugą obserwujemy.Ja byłam u:
Dr. Witold Klemarczyk - zbadał, zmierzył, rada to karmić ile się da żeby przytył, fantomalt, sinlac na gęsto, olej do wszystkiego i przepisał ketitofen ale nie dałam małemu
Dr. Janusz Książyk - nie chciał zbytnio badać, stwierdził ze chce go wziąć na oddział do czd bo jest tam ordynatorem, po pobycie i badaniach stworzył, ze mały super się rozwija i mamy nie patrzeć na siatki centylowe
Dr. Adam Szarszewski - tu przestrzegam bo miałam depresje po wizycie, lekarz nie zbadał dziecka, a od razu zasugerował możliwa chorobę metaboliczna.... w szpitalu syn miał konsultacje dot. chorób metabolicznych i ok
Było tez kilku lekarzy w szpitalu ale nazwisk nie pamietam.
Mam wątpliwości co do dr K w necie same pozytywne opinie. A on nas ważył na wadze dla dorosłych- mnie z córką na rękach... I zgubiło mu się 200 gr - za chuda, zmienić mleko + Ketotifen.
A ja córkę ważę w domu i uważam, że skoro urodziła się na 3pc a jest na 30, to chyba progres.
Jednak te pozytywne opinie sprawiają, że się waham, czy iść na kolejną (drogą) wizytę...
Podziel się: