witajcie...moja Daria bedzie miala teraz chrzciny i postanowlilismy ze rodzice chrzestni kupia cos praktycznego i tak mama chrzestna kupi krzeselko do karmienia ( sama byla niania wiec wie jakie sa najlepsze) a chrzestny kupi choidzk...tylko jaki??macie jakies opinie o chodzikach???ktore sa warte uwagi???
reklama
Przykro mi ale np. ja jestem przeciwna chodzikom. Powodują zniekształcenia stawów biodrowych i kręgosłupa a podobno w kanadzie są zabronione (Ewa-Krystyna prawda to?) z powodu dużych ilości wypadków z ich udziałem. Dużo bardziej pożyteczne są pchacze i jeździdła.
Takie krzesełko kupiłam. Mi i Karolci się podoba, jednym słowem zostało zaakceptowane.
KRZESEŁKO DO KARMIENIA RT-002B SUPER CENA ! (480984419) - Aukcje internetowe Allegro
KRZESEŁKO DO KARMIENIA RT-002B SUPER CENA ! (480984419) - Aukcje internetowe Allegro
Sylcia 31
Mama Olki i Wiki
Popieram dziewczyny. Chodzik wymusza pozycję stojącą co nie jest dobre dla kręgosłupa, poza tym zniekształcają stawy biodrowe. Ortopedzi są przeciwni
jejku dziewczyny to mnie zalatwilyscie((cale zycie wszystkie mamy uzywaly chodzikow i nigdy nie slyszalam o jakims szkodliwym dzialaniu...owszem kazda ingerencja " na sile" w pionizacji dziecka jest szkodliwa ale jesli sie stosuje np.wspomniane chodziki w odpowiedni sposob( np.30-40 min) dziennie to nie ma dla nich chyba przecizwskazan!!?? co to za przeciwskazania io czemu az tak radykalne NIE dla chodzikow??? PISZCIE PROSZE
pabla27
Fanka BB :)
sylsor - nikt tu nie chcial Cie zalatwic!! coraz czesciej sie slyszy o szkodliwosci chodzikow - u mnie w rodzinie nikt ich nie uzywal, ani mama, ani babcia.....mojej kolezanki corka ma koslawe nozki od chodzika ( podobno uzywala go bardzo malo ) i teraz jezdza na rehabilitacje. Pozatym obciaza sie dziecka kregoslup co moze w poxniejszym wieku byc dla niego bardzo uciazliwe.
Ale kazda mama robi jak uwaza. Spytaj sie moze swojego lekarza, moze ma inne zdanie na ten temat. Moja rehabilitantka ( w sensie mojej Lenki rehabilitantka ) nawet prosila zeby lezaczka uzywac bardzo malo, do 30min-1 godz dziennie.
W moim otoczeniu najblizszym nikt chodzika nie uzywal. Tak wiec nie wszystkie mamy je uzywaly:-)
Ale kazda mama robi jak uwaza. Spytaj sie moze swojego lekarza, moze ma inne zdanie na ten temat. Moja rehabilitantka ( w sensie mojej Lenki rehabilitantka ) nawet prosila zeby lezaczka uzywac bardzo malo, do 30min-1 godz dziennie.
W moim otoczeniu najblizszym nikt chodzika nie uzywal. Tak wiec nie wszystkie mamy je uzywaly:-)
reklama
pabla27
Fanka BB :)
opinie:
Czy używanie tzw. chodzika jest niezdrowe?
Chodzik - dobry czy zły?
Dros - własnie czytam najnowszy numer "Mam dziecko" i jest artykuł Jeździdeko czy chodzik - i stanowczo kładą tu nacisk, że chodzik NIE!!
To wady, które wymieniono i szczegółowo opisano:
- zaburza naturalny proces rozwoju ruchowego,
- nadmiernie obciąża stawy biodrowe,
- ogranicza sprawność fizyczną,
- nie uczy ostrożności,
- wyrabia nieprawidłowe nawyki, m.in. koduje na stałe niewłaściwą pozycję.
Za to polacają samochodzik na który malec siada i i odpycha sie nóziami
.
Jest też wypowiedź matki, która po 3 latach zauważyła u córci, że krzywo chodzi - diagnoza- sckolioza
, spowodowana odpychaniem się dzidzi jedną nóżką, która obciążyła jedną stronę kręgosłupa
Wpisz w google haslo chodzik i znajdziesz mostwo opinii na ten temat, prawie wszystkie na nie lub zeby ograniczac do minimum. Po co chrzestna ma kupowac prezent z ktorego dziecko prawie wogole nie powinno korzystac? lepiej chyba cos co sie dziecku przyda i to na dluzej:-) takie moje zdanie, decyzja i tak nalezy do Ciebie:-)
Czy używanie tzw. chodzika jest niezdrowe?
Chodzik - dobry czy zły?
Dros - własnie czytam najnowszy numer "Mam dziecko" i jest artykuł Jeździdeko czy chodzik - i stanowczo kładą tu nacisk, że chodzik NIE!!
To wady, które wymieniono i szczegółowo opisano:
- zaburza naturalny proces rozwoju ruchowego,
- nadmiernie obciąża stawy biodrowe,
- ogranicza sprawność fizyczną,
- nie uczy ostrożności,
- wyrabia nieprawidłowe nawyki, m.in. koduje na stałe niewłaściwą pozycję.
Za to polacają samochodzik na który malec siada i i odpycha sie nóziami
Jest też wypowiedź matki, która po 3 latach zauważyła u córci, że krzywo chodzi - diagnoza- sckolioza
Wpisz w google haslo chodzik i znajdziesz mostwo opinii na ten temat, prawie wszystkie na nie lub zeby ograniczac do minimum. Po co chrzestna ma kupowac prezent z ktorego dziecko prawie wogole nie powinno korzystac? lepiej chyba cos co sie dziecku przyda i to na dluzej:-) takie moje zdanie, decyzja i tak nalezy do Ciebie:-)
Podziel się: