reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie, a poród naturalny.

CHERIE co ma plywac w wodach? Jest w miare czysta, caly czas byla w tobie, dopiero po terminie wody robia sie zielone i zaczynaja gnic. A tak apropo to przy cc wody odsaczane se specjalna rurka, nic po tobie sie nie leje i nie plywasz w nich..

Co do cc na zyczenie. Ja takowe mialam. Koszt 1500zl. Nigdy nie zdecyduje sie na porod sn. Cc przeszlam baaaardzo dobrze, wiadomo przy wstawaniu troche bolu, ale 6 dni po cc wyskoczylam na zakupy do galerii :p

A gdzie miałaś to Cc na życzenie? Tez bym bardzo chciała

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja miałam cc w maju. Bardzo chciałam rodzić sn ale odeszły mi zielone wody, brak rozwarcia, skurcze co jakieś 5 min ale za słabe. Był to dzień terminu, a miałam na pewno dobrze wyliczony bo wiem kiedy zaszłam w ciążę. Więc problem wód to nie tylko przenoszona ciąża jak ktoś pisał. Niestety ranę czuję do dziś, a minęło już 8 miesięcy. Jak sprzątałam na Boże Narodzenie to dokładnie w miejscu rozciecia bolał mnie brzuch. Minusem dla mnie jest fakt, że do pół roku nie można ćwiczyć brzucha po cc. Pamiętam też, że długo mnie ciągnęło, a po zdjęciu szwów nie odczułam żadnej ulgi. Ale ból przy dziecku da się znieść, w drugiej dobie już byłam bez przeciwbólowych. Może tak źle to wspominam bo nie byłam przygotowana na cc. A i znieczulenie miałam ogólne ale te wody to chyba jednak wypływają. Bo słyszałam jak pielęgniarka mówi, że buty musi zmienić, żeby się nie pochlapac :D

Gdybym drugi raz była w ciąży chyba jednak wybrałabym cc. Bałabym się komplikacji i braku postępu porodu.

Napisane na HTC One_M8 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja miałam cc w maju. Bardzo chciałam rodzić sn ale odeszły mi zielone wody, brak rozwarcia, skurcze co jakieś 5 min ale za słabe. Był to dzień terminu, a miałam na pewno dobrze wyliczony bo wiem kiedy zaszłam w ciążę. Więc problem wód to nie tylko przenoszona ciąża jak ktoś pisał. Niestety ranę czuję do dziś, a minęło już 8 miesięcy. Jak sprzątałam na Boże Narodzenie to dokładnie w miejscu rozciecia bolał mnie brzuch. Minusem dla mnie jest fakt, że do pół roku nie można ćwiczyć brzucha po cc. Pamiętam też, że długo mnie ciągnęło, a po zdjęciu szwów nie odczułam żadnej ulgi. Ale ból przy dziecku da się znieść, w drugiej dobie już byłam bez przeciwbólowych. Może tak źle to wspominam bo nie byłam przygotowana na cc. A i znieczulenie miałam ogólne ale te wody to chyba jednak wypływają. Bo słyszałam jak pielęgniarka mówi, że buty musi zmienić, żeby się nie pochlapac :D

Gdybym drugi raz była w ciąży chyba jednak wybrałabym cc. Bałabym się komplikacji i braku postępu porodu.

Mi tez bardzo dużo osób pisze ze gdyby miało wybór to jednak wybraliby cc. W Polsce to jednak często temat do krytyki niestety

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nie zgodzę się z Tobą. Widzisz po prostu to co chcesz. W moim otoczeniu zdecydowana większość kobiet chciało i zwykle rodziło naturalnie. Jak zakładasz watek o cesarskim cięciu to głównie wypowiadać się będą kobiety które są zwolenniczkami cięcia. No i zależy jakie masz środowisko. Ja mam bardzo dużo koleżanek ze służby zdrowia i większość albo rodziłam sn albo przynajmniej tak chciała. Wiadomo dlaczego...
Mam tylko jedną dziewczyn e w rodzinie która świadomie wybrała cesarkę. Więc to nie Polska tylko kwestia patrzenia na pewne sprawy.

Kiniut w mojej wypowiedzi chodziło o to, że już po przebytym raz cc, drugie dziecko miałabym obawy rodzić sn. Pierwsze chciałam sn ale nie wyszło.

Ja z kolei spotykam się z tym, że mówią mi , że nie wiem co to ból porodu, że nie musiałam się męczyć. To co, że przez 6 godz miałam regularne skurcze ale ominęły mnie największe itp. Ja uważam, że bez względu na sposób poród boli. Sn przed, cc po i nie ma co porównywać

reklama
Ja rodzilam naturalnie i przy drugiej ciąży napenwo będę chciała cc dla mnie straszny ból w czasie porodu jak i po .... nacięcie krocza po którym nie mogłam siedzieć , leżeć ani chodzić coś okropnego

Do góry