reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Celiakia czy ktos pomoze ?

Niepewna91

Początkująca w BB
Witam czy ktoś pomoże mi zinterpretować wyniki? Czy to celiakia? Mam problem z zajście w ciaze, przynajmniej 3 razy poroniłam. Lekarz skierował mnie na wyniki I wyszky takie.

Załączniki

• 20221027_202117.jpg
    20221027_202117.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 241
reklama
A czy jesz gluten, czy jesteś na diecie?

Jeśli jesz, to te wyniki bardziej pasują do nietolerancji/nadwrażliwości niż celiakii. Może udałoby Ci się zdobyć skierowanie na gastroskopię. Można jeszcze zrobić badanie genetyczne.

Tak do tej pory jadłam nie zwracając uwagi na gluten. Po wizycie u lekarza, lekarz kazał odstawić gluten . Nigdy nie miałam żadnej wysypki ani nic co by mogło mnie zaniepokoic

Dopiero po wizycie u lekarza odstawiłam gluten
Ale wiesz, że w ten sposób nigdy nie dowiesz się, czy miałaś zaburzenia wchlaniania z powodu glutenu? Tylko gastroskopia podczas niezmienionej diety jest w stanie wykryć uszkodzenie jelit. Nie będziesz miała diagnozy i Twoja dieta będzie poddawana pod wątpliwość np. w szpitalu. Teraz twoim celem jest ciąża i urodzenie dziecka, na pewno zmobilizujesz się i będziesz się pilnować, ale co później? Będziesz łamać dietę czy zostaniesz na niej do końca zycia?Poza tym, jeśli decydujesz się na dietę bezglutenowa, to zrób to w oparciu o materiały dietetyczne lub z pomocą dietetyka. Bo sama eliminacja powoduje niedobory witamin z grupy B a zastępowanie mąki glutenowej popularnymi bglut (ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana) pompuje indeks glikemiczny.

Nie piszę złośliwie, osobiście jestem na diecie całe życie, diagnozowalam tez dzieci w kierunku celiakii.

reklama
Do góry