reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

reklama
RENIFERKU trzymam Kciuki aby Miki szybko wyzdrowiał i aby to nie było AZS

Arabella aż takim złotym dzieckiem to Dominika nie jest.
Czasem ma swoje humorki jak na Kobieta przystało

Renifer Franek też miał te krostki w takich skupiskach. Ja to się zaniedba to z czasem, nienatłuszczane zlewa się w czerwony placek i może się nawet mała ranka zrobić. My raz nie dawalismy juz rady z takim "plackiem" na policzku. Był cały czerwony i zauwazyłam mikro ranki......wtedy dostalismy lotion Elocom (steryd :-() ale posmarowałam mu 1x cieniutko i już rano było o 300 % lepiej. I dalej już tego sterydu nie używałam.

Choć moim zdaniem wszystkie wysypki związane z alergią mają podłoże atopowe. Jednak dopiero przy przedłużających sie i uciążliwych wysypkach mozna mówić o AZS. Mojej koleżanki córka miała AZS - to dziwna choroba mogła np. 10 razy zjeść czekoladę a 11 raz tak ją wysypywało.....wielkie placki i się drapał do krwi. Gdzie ta moja koleżanka z nią nie była. Całą Polskę zjeździła.....a mała wyrosła z tego ok. 7-8 roku zycia. Wiem tylko, że miała skłonność po mojej koleżance - jej się zawsze od np. zegarka robiły takie wysypki.

Bedzie dobrze - to pewnie tylko alergia :baffled:.

JJ masz racje wszystko co atopowe jest alergiczne, wyczytałam w encyklopedii zdrowia, że atopia to sklonność do chorób alergicznych:tak:
Jest napisane również że układ pokarmowy niemowlaka dojrzewa powoli, a błona śluzowa żołądka przepuszcza zbyt duże cząstki białek, które po dostaniu się do krwi powodują reakcje alergiczne, choroba moze ujawnić się również pod wpływem infekcji jelitowych lub nawet po podaniu antybiotyku.
Objawy:
skóra: czerwone plamy na policzkach, rączkach, nóżkach, zgięciach łokcia i kolan, na początku gładkie, potem z wyraźną szorstkością i krosteczkami.
uklad oddechowy: nawracające zapalenia oskrzeli, uszu, sapka (katar)
układ pokarmowy: częste ulewania, kolki, biegunki, czasem zaparcia
nie będe pisać już o eliminacji uczulających pokarmów bo to było, ale piszą też zę czsem robi sie próbę prowokacyjną , po ok 2 tyg po eliminacji mama wypija np mleko i wtedy na pewno wiadomo że to mleko jest winowajcą:tak: aha i zielonkawa kupka jest również reakcją na alergen
Na pewno Renifer przeczytałas wszystko co możliwe na ten temat, ale może się przyda, może komuś innemu:-):tak:
A ja sobie dziergu dzierg :-D Ignaś na szczęscie grzeczny, dopiero niedawno odkrył nowe możliwości swoich zabawek:-)

Soppana z tymi infekcjami jelitowymi to fakt. Jelita są bardzo ważne u ludzi. Ktoś kiedys powiedział (jakis znany lekarz), że wszystkie infekcje, alergie itp. zaczynają się od jelit - tzn. nie ma tam obronnych bakterii i "źli" przechodzą przez ich sciany do organizmu. Polecił dbać o jelita i ixh dobre bakterie już od najmłodszych lat.

A z ciekawostek podał, że mieszkańcy węgier pijają duzo kefiru czy mleka zsiadłego i mają mniej infekcji, alergii a przede wszystkim rzadziej chorują na nowotwory jelit.

A ja mam małą przerwę w pracy........szef ma dziś urodziny (fajny dzień sobie wybrał, choc jak się rodził to nikt nie słyszał o Walentynkach )......jem ciacho.......mniam

pozdrawiam

i do pracy rodacy :(

hey

pchana nadzieją pojechałam dzis do dermatologa publicznie (arabella u Twojego jestesmy zapisani dopiero na 28-02-08 - nie było szybszych terminow).
Lekarka bez wahania stwierdziła azs... na szczescie była innego zdania niz nasz pediatra dot diety eliminacyjnej... kazała sie wystrzegac najwiekszych alergenów, tzn. mleka, miodu, cytryny, orzechów, kakao i czekolady, przypraw, kiszonek itp... słusznie stwierdziła ze ryz i woda nie wykarmią malego... absolutnie nie kazala smarowac mikiego sterydem (dobrze ze juz go dawno odstawiłam) a dała masc z delikatna nutka sterydu... krosty moga jeszcze wychodzic przez 2-3 tyg a powinny zniknąc do 1,5 m-ca...
troche nadziei wkradło sie w moje serduszko... kupiłam tez serie emolium - dla skóry atopowej, niby eliminuje swedzenie... zobaczymy...
Za 2 tyg i tak pójdziemy do alergologa... tymczasem kupiłam sobie mleko sojowe i takie same jugurty i popróbuje... :baffled:

Objawy:
skóra: czerwone plamy na policzkach, rączkach, nóżkach, zgięciach łokcia i kolan, na początku gładkie, potem z wyraźną szorstkością i krosteczkami.-mikołaj ma
uklad oddechowy: nawracające zapalenia oskrzeli, uszu, sapka (katar) - sapke mamy i katar non stop, ale jak mówiłam lekarzom ze to moze byc alergia to mnie wyśmiewali!
układ pokarmowy: częste ulewania, kolki, biegunki, czasem zaparcia - to mamy, tzn najpierw były zaparcia i kolki teraz są biegunki na szczescie żółte, bo były tez zielone
nie będe pisać już o eliminacji uczulających pokarmów bo to było, ale piszą też zę czsem robi sie próbę prowokacyjną , po ok 2 tyg po eliminacji mama wypija np mleko i wtedy na pewno wiadomo że to mleko jest winowajcą:tak: aha i zielonkawa kupka jest również reakcją na alergen
Na pewno Renifer przeczytałas wszystko co możliwe na ten temat, ale może się przyda, może komuś innemu:-)
A ja sobie dziergu dzierg :-D Ignaś na szczęscie grzeczny, dopiero niedawno odkrył nowe możliwości swoich zabawek:-)

a teraz ide po jogurcik sojowy

Renifer, skoro karmisz i nie spożywasz mlecznych produktów, to proponuję Ci kupić takie tabletki:
Calperos 1000 100 kaps. apteka
Ja je łykałam, jak nie mogłam spożywać nabiału (2 razy dziennie po 1 kapsułce).
Pewnie trzeba będzie do nich wrócić, bo Oliwka znów zaczęła źle reagować na nabiał, po twarożku znowu ma krosty i liszaje :-( Jej to się wszystko skupia na twarzy, na reszcie ciała nie (jak była młodsza to miała na brzuszku jeszcze). Narazie odstawię produkty mleczne małej, a jak to nie pomoże to trzeba będzie samemu też z nich zrezygnować :eek:

Renifer,

dzielna z Ciebie mama:-) oby poskutkowały nowe zalecenia :tak:

JJ,

to ładnie, że szef ciacho przyniósł ;-)smacznego. ja na szczescie tydzien pracy zakonczylam. niby pol etatu a i tak stresujaco:-(

zyczymy romantycznego wieczoru;-) my wybieramy sie na kolacje i babunia do wnuczusia przyjezdza:-p:laugh2::rofl2::happy:

Arabella/Ewelina,

tez wam sie lejdis podobalo? cyt. cudowna? cudowna to jest woda z Lichenia:-) niezle teksty :rofl2:

reklama
Do góry