reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Buty za kostkę czy przed?

aga_85

Fanka BB :)
Witam. Ja zawsze słyszałam o tym, że buciki dla maluchów powinny być za kostkę ze sztywnym zapiętkiem. Żeby staw i stopa prawidłowo się kształtowały. Tymczasem teraz spotykam się z różnymi opiniami, jedni piszą, że tak a inni, że to już mit. Czy któraś z was rozmawiała o tym ze swoim ortopedą? Mój na ostatniej wizycie był tak zamotany, że zamotał i mnie i zapomniałam ;), a teraz nie mam następnej wizyty wyznaczonej. Proszę o opinie :)

reklama
ma byc sztywna piętka zeby dobrze stope trzymało, but nie moze byc za duzy max 1,5cm wiekszy niz stopa dziecka i wiadomo najlepiej z profilowaną wkładką. nie kupuje sie tez butów uzywanych bo kazdy inaczej chodzi

Pierwsze buciki mojego synusia byly za kostke,sandalki tez,bo latem mial rok i trzy miesiace potem juz kupowalam przed kostke,bo duzo czytalam na ten temat i jest mitem,ze buty przed kostke szkodza ale ile ludzi tyle opinii:)

Ja również wybrałam za kostkę. Zależało mi, żeby właśnie bucik dobrze stabilizował kostkę. Znalazłam fajne buciki w Ryłko z profilowaną podeszwą i na dodatek z wkładką bakteriobójczą. Nie sprawiały małemu problemów w chodzeniu

Większość poradników mówi, że pierwsze buty powinny być za kostkę - maluch nie ma jeszcze takiej stabilności, aby puścić go "samopas". Jednak nie wiem czy są jakieś badania potwierdzające prawidłowość tych opinii.

reklama
reklama
Do góry