reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Budowa domu

mamadzieci

Zaciekawiona BB
Cześć. Czy ktoś budował się w ostatnich 2 latach i wie jak mniej więcej cenowo to wygląda? Interesuje mnie dom mac do 100m2, parterowy. W jakim pieniądzach mogę się zmieścić do stanu surowego zamknietego i pod klucz?

reklama
Myślę, że nikt Ci tutaj nie poda dokładnej ceny. Wszystko zależy od użytych materiałów. Czy będzie to dom z bali czy z gotowych płyt betonowych, pustaków, ytonga czy innych. Czy wynajmiesz sobie projektanta aby Ci wszystko zaprojektował czy kupisz gotowy projekt z neta. Czy będziesz wszystko robić sama czy zatrudnisz ekipę. Wiadomo,że do tego dochodzi jeszcze kierownik budowy. Więc myślę, że ceny mogą się wahać od kilkuset tysiecy do nawet kilku milionów.

Na stronie np. archonu czy extradomu są projekty domów i podane szacunkowe koszt ssz czy stanu deweloperskiego. Zależy od projektu, ale mniej więcej kwoty się zgadzają, a już na pewno tak żeby podpatrzeć ile szacunkowa budowa danego domu kosztuje to wystarczy

Cześć. Czy ktoś budował się w ostatnich 2 latach i wie jak mniej więcej cenowo to wygląda? Interesuje mnie dom mac do 100m2, parterowy. W jakim pieniądzach mogę się zmieścić do stanu surowego zamknietego i pod klucz?
To jest tak złożone, że nie da się określić ceny. Można strzelić, że przy obecnych cenach systemem zleconym to może być 600-700 tys złotych.
Mniej, jeśli większość rzeczy w środku wykonacie sami.

Budowlanka obecnie jest mocno napompowana cenowo, szczególnie w robociznie.

Dużo pewnie też zależy od tego, gdzie leży działka na której ma być ten dom. U mnie w okolicy modne stają się domki kanadyjskie „Kamilek” - 100 mkw za 350-400k - stan deweloperski

My zaczęliśmy budowę w zeszłym roku, po wakacjach się wprowadzamy.
Nasz projekt nie jest najtańszy, ale nie wiem szczerze na czym moglibyśmy oszczędzić..;)
Stan surowy zamknięty ok 2000-2200 zł za m2.
Stan deweloperski ok 4000 zł za m2
Do wprowadzenia (z elewacją, bez kostki, bez ogrodzenia, raczej wysoki standard, wszystkie meble od stolarza itd.) minimum 6000 zł za m2, może więcej.
Sami szukaliśmy materiałów, najlepszych cen, ale większośc prac wykonywały ekipy.
Nie daj sobie wmówić, że za 400 tys. się wprowadzisz i będziesz mieć dom jak z katalogu (to najgorsze co można zrobić przy budowie. Stoi SSZ i nie jesteś w stanie już nic zrobić bo nie masz kasy). Pytanie jeszcze czy posiadasz działkę, bo to teraz też spory koszt.
Do kosztorysu z archonu czy extra dom dołóż z 30%. Dla przykładu nasz kosztorys czyli to co myśleliśmy, że wystarczy do wprowadzenia vs to ile wydamy rozjechało się o 300 tys. (!).

Do góry