reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

brak przyrostu wagi i wzrostu

mama Natalki2017

Fanka BB :)
Córka ma 2 lata i 2 miesiące. Od około 4 miesięcy nie przybrała na wadze ani nie rosła. Czy którejś dziecko tez tak "stało w miejscu"? Kiedyś miała robione badania pod kątem tarczycy ale wszystko wyszło dobrze, robiłam też badania pod kątem celiakii ale tez wszystko wyszło ok. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić? W czwartek idę do pediatry to zapytam oczywiście o to ale może któraś z was może mi coś zasugerować?

reklama
reklama
Rozumiem że się martwisz bo też by mnie to martwilo, regularne przyrosty, choćby niewielkie są jednak ważne. A wzrost trzeba skontrolować i to na pewno.
Mnie martwi natomiast to że synek tak dużo chudnie w trakcie chorób a i jak nie chorował to od początku wakacji nie tył mimo że apetyt dopisywał i on naprawdę sporo potrafi zjeść. Na szczęście rośnie. Tyle że my dopiero w trakcie diagnozy gastrologa i alergologa
Mam gastrolog powiedział że jak nie będzie rosła to zrobić badania na celiaki zrobiłam je ale nic nie wyszlo

Spojrzałam w zapiski mojej córki:
10.04 - waga 13,1kg, wzrost 88 (2 lata 1m-c)
18.08 - waga 13,6kg (2 lata 4m-ce)
26.09 - waga 13,4kg (2 lata 6 m-cy)

Nie mam niestety zapisanego wzrostu - jak widzisz nawet były spadki. Ja bym przede wszystkim rozpoczęła od badania krwi - morfologia, elektrolity, żelazo (powinnaś dostać skierowanie od rodzinnego). Przy okazji pobrania krwi - można zrobić także TSH. Jeśli córka miała alergię na BMK, to bym dodatkowo zrobiła testy na inne alergeny. Nie skarży się na ból brzuszka?
Spróbuj sobie zapisywać co córka je - bo może się okazać, że wcale nie je tak mało (każdy gryz kanapki, batonika, owoc).
Dziękuję. Na pewno zrobię wszystkie badania chociaż tsh miała robione już chyba z 3 razy i zawsze wyniki były dobre. Zrozumiałabym jakby nie przybierają a by rosła ale wzrost stoi w miejscu od dłuższego czasu :( testy alergiczne miała robione rok temu. Nic nie wyszło. Ponoć u dzieci dopiero koło 4 roku życia wyniki są realne. Generalnie to jak na nią to obecnie je dość sporo w moich oczach

Może po prostu ten typ tak ma. Popytaj swoich rodziców i męża jak to było z Wami jak byliście mali.

A oprócz niskiej wagi i wzrostu obserwujesz coś niepokojącego?

Raczej nie. Jest zdrowym, radosnym dzieckiem pełnym energii
To pewnie wszystko ok [emoji4] tylko dla świętego spokoju pójdź do tego endokrynologa. Ja też zawsze tak słabo roslam, prawie nie przybieralam na wadze, na 4 lata 12.5 kg. Zaczęłam rosnąć dopiero w okresie dojrzewania, teraz mam ponad 160 wzrostu ale nadal jestem chuda i nie tyje. Tak na pocieszenie Ci to pisze, że są po prostu takie typy. Oprócz tej wagi i wzrostu zawsze byłam w pełni zdrowa

reklama
Do góry