reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

brak przyrostu wagi i wzrostu

mama Natalki2017

Fanka BB :)
Córka ma 2 lata i 2 miesiące. Od około 4 miesięcy nie przybrała na wadze ani nie rosła. Czy którejś dziecko tez tak "stało w miejscu"? Kiedyś miała robione badania pod kątem tarczycy ale wszystko wyszło dobrze, robiłam też badania pod kątem celiakii ale tez wszystko wyszło ok. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić? W czwartek idę do pediatry to zapytam oczywiście o to ale może któraś z was może mi coś zasugerować?

reklama
reklama
Rozumiem że się martwisz bo też by mnie to martwilo, regularne przyrosty, choćby niewielkie są jednak ważne. A wzrost trzeba skontrolować i to na pewno.
Mnie martwi natomiast to że synek tak dużo chudnie w trakcie chorób a i jak nie chorował to od początku wakacji nie tył mimo że apetyt dopisywał i on naprawdę sporo potrafi zjeść. Na szczęście rośnie. Tyle że my dopiero w trakcie diagnozy gastrologa i alergologa
Mam gastrolog powiedział że jak nie będzie rosła to zrobić badania na celiaki zrobiłam je ale nic nie wyszlo

Spojrzałam w zapiski mojej córki:
10.04 - waga 13,1kg, wzrost 88 (2 lata 1m-c)
18.08 - waga 13,6kg (2 lata 4m-ce)
26.09 - waga 13,4kg (2 lata 6 m-cy)

Nie mam niestety zapisanego wzrostu - jak widzisz nawet były spadki. Ja bym przede wszystkim rozpoczęła od badania krwi - morfologia, elektrolity, żelazo (powinnaś dostać skierowanie od rodzinnego). Przy okazji pobrania krwi - można zrobić także TSH. Jeśli córka miała alergię na BMK, to bym dodatkowo zrobiła testy na inne alergeny. Nie skarży się na ból brzuszka?
Spróbuj sobie zapisywać co córka je - bo może się okazać, że wcale nie je tak mało (każdy gryz kanapki, batonika, owoc).
Dziękuję. Na pewno zrobię wszystkie badania chociaż tsh miała robione już chyba z 3 razy i zawsze wyniki były dobre. Zrozumiałabym jakby nie przybierają a by rosła ale wzrost stoi w miejscu od dłuższego czasu :( testy alergiczne miała robione rok temu. Nic nie wyszło. Ponoć u dzieci dopiero koło 4 roku życia wyniki są realne. Generalnie to jak na nią to obecnie je dość sporo w moich oczach

Może po prostu ten typ tak ma. Popytaj swoich rodziców i męża jak to było z Wami jak byliście mali.

A oprócz niskiej wagi i wzrostu obserwujesz coś niepokojącego?

Raczej nie. Jest zdrowym, radosnym dzieckiem pełnym energii
To pewnie wszystko ok [emoji4] tylko dla świętego spokoju pójdź do tego endokrynologa. Ja też zawsze tak słabo roslam, prawie nie przybieralam na wadze, na 4 lata 12.5 kg. Zaczęłam rosnąć dopiero w okresie dojrzewania, teraz mam ponad 160 wzrostu ale nadal jestem chuda i nie tyje. Tak na pocieszenie Ci to pisze, że są po prostu takie typy. Oprócz tej wagi i wzrostu zawsze byłam w pełni zdrowa

reklama
Do góry