reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak lewej nerki u płodu, badanie połówkowe

Natka0

Zaciekawiona BB
Cześć,
Aktualnie jestem w 23 tyg ciąży. Dzis na badaniu prenatalnym lekarz powiedział,ze lewa nerka plodu nie zostala wylsztalcona. Czy któraś z Was miala taki przypadek? Jest nadzieja, ze się jeszcze wyksztalci?
Uspokajal mnie,ze da sie z jedna nerka normalnie żyć ale strasznie mnie to podlamalo. Z gory dziękuje za odpowoedzi

reklama
Ja mam znajomych, gdzie jedna nerka u córeczki była dużo mniejsza na USG. Niestety po porodzie nie podjęła pracy i obumarła.
Dziewczynka ma się dobrze. Żyje i rozwija się jak pozostali rówieśnicy, a ma już 11 lat.

Juz niestety sie nie wyksztalci, ale a jedną nerka na spokojnie da się żyć. Mój syn ma dwie nerki po prawej stronie i ma się dobrze :)

Czytalam wlasnie,ze to dość częsty przypadek z jedna nerka rodzi się 1/1200 dzieci. Próbuje sie przekonać, ze będzie dobrze.
Przeraza mnie fakt, ze to juz moje 4 połówkowe i kazdy sprzęt mierzy inaczej. Na 3 wczesniejszych byla diagnoza, że lewa nerka jest mniejsza a w prawej powiększona miedniczka nerkowa. Teraz mialam badanie ponad godzinę i nie bylo jej nigdy, a to co widzieli na poprzednim badaniu USG to byla część jelita.

Wiem ja się czujesz, też byłam spanikowana, tyle że o ektopii nerek dowiedziałam się dopiero po porodzie - na prenatalnych lekarz tego nie widzial. Zapewne będziecie pod opieką nefrologa, po porodzie dostaniesz skierowanie. Jeśli druga nerka jest zdrowa, to nie załamuj się :) teraz mi się przypomniało, mojego męża kolega ma dziecko z jedną nerka, też jest wszystko w porządku. Znajdź tylko dobrego nefrologa :)

Wiem ja się czujesz, też byłam spanikowana, tyle że o ektopii nerek dowiedziałam się dopiero po porodzie - na prenatalnych lekarz tego nie widzial. Zapewne będziecie pod opieką nefrologa, po porodzie dostaniesz skierowanie. Jeśli druga nerka jest zdrowa, to nie załamuj się :) teraz mi się przypomniało, mojego męża kolega ma dziecko z jedną nerka, też jest wszystko w porządku. Znajdź tylko dobrego nefrologa :)
Dokładnie, moi znajomi też się dowiedzieli po porodzie, przypadkiem :) synek rośnie zdrowo :)

reklama
Do góry