reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bolcio - 30/31 tc - 1380/1240 g

Kochanie, będzie dobrze. Zobaczysz!!! Tylko spokój, tylko spokój..:)

A tak w kwestii podnoszenia, to pamietaj, proszę..zawsze przez rotację (yh...nie mogłam sie powstrzymać..:zawstydzona/y:)

Ściskamy Was mooocno:)

reklama
Kochanie, będzie dobrze. Zobaczysz!!! Tylko spokój, tylko spokój..:)

A tak w kwestii podnoszenia, to pamietaj, proszę..zawsze przez rotację (yh...nie mogłam sie powstrzymać..:zawstydzona/y:)

Ściskamy Was mooocno:)

FraniowaMamo!!!! no i widzisz! nikt mi tego nie mowil, nie wiem do konca co to znaczy ze przez rotacje ale na pewno tego tak nie robie!!! Podnosze go trzymajac jedna reka pod plecki/kark/glowka a druga pupa i dolny odcinek kregoslupa.
Kurcze :((((( juz w ogole sie zachlastam, ze mu krzywde robie ;(

edit: o rany tak sie zestresowalam ze nawet nie podziekowalam za dobre slowa!!!! :)))
no i tak po namysle dochodze do wniosku ze chyba nie robie tego strasznie zle bo juz by mi chyba zwrocili uwage w szpitalu, kurde no ;(

Ostatnia edycja:
Nieee panikuj, przeca mówię: tylko spokój;-)

jest na oddziale fizjoterapeuta? Popros, żeby Ci pokazał jak podnosic dziecko przez rotację (od dzis rotacja bedzie Twoim ulubionym słowem;-)), jak rozbierać, jak przewijać. Popros tez o pokazanie masażu shantala.
A juz teraz zamów sobie książke P. Zawitkowskiego "co nieco o rozwoju dziecka", do książki jest dołączona płyta CD. Tam PZ dokładnie pokazuje techniki noszenia, podnoszenie, przewijania, kąpania, ubierania itd. Własnie żeby dziecku nie zaszkodzić, żeby nie pogłębiac asymetrii czy deficytów. To taka rehabilitacja przy okazji.

Ostatnia edycja:
Franiowa - Ty jesteś tutaj jak Anioł - wystarczy dwa zdania żeby wszystko było jasne. ROTACJA - to też było moje ulubione słowo. Pierwsze pytanie na pierwszych zajęciach rehabilitacyjnych z moim synek brzmiało tak: jak Pani podnosi dziecko? No i ja - normalnie, ciach, ciach i gotowe. A wtedy o rotacyjnym podnoszeniu nie miałam pojęcia:) Mamo Bolcia - to nic wielkiego, rehabilitanci Ci pokażą. Sama zobaczysz, że przez rotacje nawet łatwiej podnosić maluszka, bo nie dotyka się karku a mimo wszystko główka nie opada i "wszystko jest w kupie":)
Może i ta rada Ci w czymś pomoże: w kwestii kąpieli lekarze zalecali mi jak ułożyć wanienkę, żeby się dziecku do uszu woda nie wlewała - po prostu podłożyć jakiś album lub grubą książkę pod spód, gdzie będzie główka. A ja uparcie robiłam jakieś cuda z pieluszkami w wodzie...:) Uczymy się całe życie a i tak umieramy jak głupcy. A tak po prawdzie to te techniki są przydatne dla każdego malucha, nie tylko tego obciążonego.
PS. Książka Zawitkowskiego jest naprawde fajna. I dużym plusem jest płyta - masz wszystko jak na dłoni. Pozdrawiam

Dziewczyny po codzinnej dawce placzu, histerii i zlosci oraz kolejnej dawce milosci i cierpliwosci mojego meza ( na wyczerpaniu!!! ) :-D:-D:-D
ogarnelam sie i tak:
tak jak pisze MamaJeremka ksiazka niedostepna, filmik pociety na YouTube, maz probuje sciganc innymi sposobami :zawstydzona/y: ale co zrobic, faktycznie niesamowite!! postanowilismy razem ogladac i czesciej dreczyc siostry aby nam krok po kroku pokazywaly co i jak.
Tylko mam nadizeje, ze do tej pory nie zaszkodzilam Bolowi... ohoooo... znowu mi sie wlaczylo....

ps. MamoJeremka - a Ty znalas te techniki juz ze szpitala?

Ostatnia edycja:
Moja koleżanka miała tę książkę, nie wiem czy jeszcze ma. Moge zapytac czy nie chciałaby odsprzedać. Daj ino znać.

reklama
Do góry