reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja wychodzę z założenia, żeby zawsze sprawdzić u drugiego specjalisty. Natomiast... u mnie szyjka w:
- 20tc 3.2cm,
- 23tc 2.8cm
i lekarz podjął decyzję o sterydzie dla małego i obserwacji w szpitalu. Po tygodniu leżenia w 25tc szyjka 3.7cm. Wypuścili mnie do domu. Zalecono bezwzględne leżenie. Kontrola po 10 dniach - szyjka 3cm.
Od tej pory leżę i kontrolę mam wyznaczoną po 4 tygodniach od ostatniego pomiaru.

reklama
Hej, mam pytanie bo nie wiem czy przesadzam czy nie.. jestem w 16 tc, do tej pory wszystko było super. Na ostatniej wizycie lekarka zbadała szyjkę, najpierw na fotelu a potem USG. Powiedziała, że szyjka jest ładna, twarda i zamknięta. Długość w normie ALE jednak mogłaby być dłuższa. Mam się nie przemęczać, wszędzie chodzić wolno, spacerkiem a po pracy odpoczywać. Powiedziała też, że mogę mieć taką budowę a może się skracać - sprawdzimy za miesiąc. Nic mnie nie boli, nie miałam żadnych plamien. Od tej wizyty ciągle o tym myślę, naczytałam się o krótkiej szyjce i nie wiem czy na wizytę nie powinnam iść szybciej albo poradzić się innego ginekologa ;/
Hej. Pytanie tylko, czy lekarka stwierdziła krótką szyjke, czy stwierdziła skracanie się szyjki - to zasadnicza różnica. Czy szyjka była już wcześniej mierzona i pani doktor stwierdziła, że jest krotsza od ostatniego pomiaru, czy zmierzyła pierwszy raz i stwierdziła, ze jest krotka. Jeśli to drugie to zaczekaj spokojnie na drugi pomiar i zobaczysz, co wtedy lekarka stwierdzi. Są dziewczyn, które startują z krotka szyjka i ta szyjka im całą ciaze stoi w miejscu.

Dziewczyny byłam dzisiaj na badaniach i w moczu bakterie liczne pierwszy raz... Miała któraś z Was? Dopiero w czwartek wizyta u ginekologa.
Ja miałam tak. 4 razy- bardzo wysokie bakterie a posiew czysty. Raz dostałam Monural przed wynikami posiewu, bo dostałam gorączki. Ale później właśnie miałam bakterie a posiew czysty. Położna mi wytłumaczyła, że próbki stoją w punktach kilka godzin, więc trzeba oddać bardzo świeżą próbkę plus poprawiło się u mnie jak "zatykałam" wejście do pochwy PRZED podmyciem potem podmycie, siku i dopiero wyjęcie wacika. Potem nauczona doświadczeniem robiłam zawsze badanie ogólne oraz posiew razem (dwie próbki, od razu kupowałam jałowe pojemniki).

Dziewczyny byłam dzisiaj na badaniach i w moczu bakterie liczne pierwszy raz... Miała któraś z Was? Dopiero w czwartek wizyta u ginekologa.
Miałam tak wiele razy w poprzednich ciazach. Wlasciwie to bardzo rzadko mialam mocz bez bakterii. Albo leciała furagina albo antybiotyk. A za jakiś czas bakterie znowu w najlepsze się pojawialy... 🥴

reklama
Ja miałam tak w 1 trymestrze ("bakterie dosc liczne") brałam urosept i piłam 3 szklanki dziennie soku z zurawiny. Po miesiącu wszystko przeszlo, sok pije do dzisiaj, bakterie wychodzą 'nieliczne', a posiewy robiłam 4 w czasie ciązy - wszystkie czyste.

Do góry