reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki w Norwegii

cookie_j

Początkująca w BB
Miasto
Lillestrom
Hej,
Nie znalazłam takiego wątku także pomyślałam, że założę nowy.
Obecnie jestem w trakcie 15 tc bliźniaczej, mieszkam na stałe w Norwegii i chętnie podzielę się informacjami z innymi podwójnymi norweskimi mamami :)
Pozdrawiam :D:D:D

reklama
Rozmawiałyście o porodach? Czyjest opcja, że będziecie rodzić naturalnie jeżeli oboe bliźniąt jest ułożone prawidłowo? Ja raczej bliźniaków nie mam ale w rodznie tak często bywały, że nie wiadomo jak się przyszłość ułoży, a norweskasłużba zdrowia mnie nie przekonuje, z wizyty na wizytę jestem co raz bardziej przerażona.

Rozmawiałyście o porodach? Czyjest opcja, że będziecie rodzić naturalnie jeżeli oboe bliźniąt jest ułożone prawidłowo? Ja raczej bliźniaków nie mam ale w rodznie tak często bywały, że nie wiadomo jak się przyszłość ułoży, a norweskasłużba zdrowia mnie nie przekonuje, z wizyty na wizytę jestem co raz bardziej przerażona.
Ja jeszcze nie mialam spotkania z jordmor pierwsze mam 24.11 ale grupowe wiec duzo sie nie dowiem z tego co czytalam ze cc tylko w wyjatkowych sytuacjach. A tak poza tym do porosu jeszcze daleko wiec nie stresuje sie na zapas [emoji4] a Wy chodzicie do fastlege czy jordmor ?

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

To ja się też przywitam:) Tak sobie poczytuje forum i jak cookie się odezwała to ja też U mnie 9tydzień, bliźniaki jednojajowe 2o1k- według polskich lekarzy... W Norwegii nadal nie jestem w ciąży Dziś byłam umówić się z polożną i coo... pierwsza wizyta za ponad miesiąc... Dla mnie dziwny ten brak opieki napoczątku ciąży... Może jakoś to przetrwamy.... Zawsze jest wyjście awaryjne - wizyty prywatne czy wyjazd do PL.

To ja się też przywitam:) Tak sobie poczytuje forum i jak cookie się odezwała to ja też U mnie 9tydzień, bliźniaki jednojajowe 2o1k- według polskich lekarzy... W Norwegii nadal nie jestem w ciąży Dziś byłam umówić się z polożną i coo... pierwsza wizyta za ponad miesiąc... Dla mnie dziwny ten brak opieki napoczątku ciąży... Może jakoś to przetrwamy.... Zawsze jest wyjście awaryjne - wizyty prywatne czy wyjazd do PL.
Ja tez mam ciaze jednojajowa i takze 2 owodniowa- jednokosmowkowa i mam kontrole co 2 tyg ze wzgledu na komplikacje jakie moga wystapic wiec. Mialam usg w 5,7,9,13 i teraz mam w 15 tyg tylko ze ja jestem po in vitro ale wydaje mi sie ze powinni inaczej zareagowac nie rozumiem tego dlaczego nie jestes pod stalym nadzorem

Spotkanie z polozna jest okolo 13tyg ja mam dowpiero 24.11 pierwsze a dzwonilam gdzies w 9-10tyg. A zglosilas lekarzowi ze twoja ciaza jest 2o-1k ja w 13 tyg miałam juz dokladne badanie usg ktore trwalo 40min i nawet dowiedzialam sie juz kto tam siedzi [emoji4]

Spotkanie z polozna jest okolo 13tyg ja mam dowpiero 24.11 pierwsze a dzwonilam gdzies w 9-10tyg. A zglosilas lekarzowi ze twoja ciaza jest 2o-1k ja w 13 tyg miałam juz dokladne badanie usg ktore trwalo 40min i nawet dowiedzialam sie juz kto tam siedzi [emoji4]

Zosia czy my napewno mówimy o tym samym kraju.... Mój lekarz jeszcze mnie opierdzielila że po co ja w Polsce usg robiłam a potem wystawił skierowanie do szpitala i po temacie. Szpital wyznaczył wizytę na 20 stycznia....wow dopiero po kolejnej interwencji u fastlege mam termin kontroli w szpitalu za 3tyg będzie to końcówka 12tyg. Zosia w jakich okolicach mieszkasz że masz taką super opiekę.

Zosia czy my napewno mówimy o tym samym kraju.... Mój lekarz jeszcze mnie opierdzielila że po co ja w Polsce usg robiłam a potem wystawił skierowanie do szpitala i po temacie. Szpital wyznaczył wizytę na 20 stycznia....wow dopiero po kolejnej interwencji u fastlege mam termin kontroli w szpitalu za 3tyg będzie to końcówka 12tyg. Zosia w jakich okolicach mieszkasz że masz taką super opiekę.
Ja mieszkam w Trondheim. No szczerze to jestem w szoku bo tutaj ja o nic nie prosilam tylko sami mnie poinformowali ze bede miala czeste kontrole ze względu na typ ciazy i komplikacje jakie moga wystapic i ze trzeba to kontrolowac ale nawet gdyby cos sie dzialo to oni tutaj nie wstawiaja tej sciany pomiedzy maluchami tylko doktor mnie poinformowala ze wyslali by mnie do Farnkfurtu na zabieg ale jest 20% szans na komplikacje wiec mam nadzieje jak i lekarze ze znajduje sie w tych 80% [emoji4]

reklama
W Polsce też robią ten zabieg laserowy... Więc wrazie cuś warto wiedzieć przynajmniej łatwiej się dogadać.

Do góry