reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Nie no, przy 30 latach ryzyko podstawowe nie jest tak duże i wcale odsetek badań pappy fałszywie pozytywnyvh nie jest tak wysoki. Od 36 w górę zaczyna się faktycznie rollercoaster
Przy 30 ryzyko jest dość niskie.
Generalnie zawsze dobrze odnieść po prostu wynik skorygowany do podstawowego bo wynik 1:400 przy wyjściowym 1:3000 u 25 latki wróży gorzej niż 1:400 przy podstawowym 1:50 u 46 latki…

reklama
Czasem mi się wydaje że nie mam szansy żeby dziecko było zdrowe 1:39 w wieku 21 lat .. chociaż badania narazie wychodzą ok teraz będę miała badanie 3 trymestru :(

Nie bo miałam dużego krwiaka podkosmowkowego , robiłam sanco i wyszedł prawidłowo połówkowe też wyszły bardzo dobrze ale sama już nie wiem :/
Jeżeli usg wychodzą prawidłowo, to przynajmniej moim zdaniem nie powinnaś się martwić na zapas. Mi pappa kiepsko wyszło, a USG dobrze obrazowały małą, co prawda od początku wielkościowo była mniejsza o jakieś 1,5. Tyg od wieku ciąży , ale urodziła się zdrowa tyle że malutka, aczkolwiek mając niecałe 2 miesiące wzrostem i waga dogoniła swoich rówieśników urodzonych z prawidłowa waga .
Wiem co czujesz , bo sama się zamartwialam ale staraj się nie denerwować dla maluszka 😉

Nie bo miałam dużego krwiaka podkosmowkowego , robiłam sanco i wyszedł prawidłowo połówkowe też wyszły bardzo dobrze ale sama już nie wiem :/
Miałam dokładnie taka sama sytuację, tylko jestem sporo starsza (34) i nt było ok 3, potem zmalało i w kolejnych badaniach już w normie, fałd karkowy też. Byłam kilka razy na echo serca, badania połówkowe i kolejne oraz sanco ok, genetyk nie zlecił amnio. A ja nadal nie mam pewności że będzie ok, jeszcze 10 tygodni i się przekonaj, jednak ten niepokój będzie mi na pewno towarzyszył do końca :)

Miałam dokładnie taka sama sytuację, tylko jestem sporo starsza (34) i nt było ok 3, potem zmalało i w kolejnych badaniach już w normie, fałd karkowy też. Byłam kilka razy na echo serca, badania połówkowe i kolejne oraz sanco ok, genetyk nie zlecił amnio. A ja nadal nie mam pewności że będzie ok, jeszcze 10 tygodni i się przekonaj, jednak ten niepokój będzie mi na pewno towarzyszył do końca :)
U mnie to ciężko nazwać niepokojem , chodzę do psychiatry , nie wstaje z łóżka ,całymi dniami płacze a każde ubranka wzbudzają we mnie ogromny niepokój bo nie wiem co zrobię jak dzieciątko okaże się chore , wegetuje , chciałabym żeby ten koszmar się już skończył :(

A wierzysz że to sanco mówi prawdę ? Ja chciałbym żeby tak było ale tu Pani wcześniej miała jakąś krzywą sytuacje i ja nie wiem co myśleć już :(

A wierzysz że to sanco mówi prawdę ? Ja chciałbym żeby tak było ale tu Pani wcześniej miała jakąś krzywą sytuacje i ja nie wiem co myśleć już :(
Kamcia! Przytulam mocno, bo jeszcze niedawno tez umieralam z niepokoju z podobnych powodów. Test Pappa miałam lichy, ryzyka wysokie (z tym, ze ja mam 35 lat), ale USG dobre. Aminio nie robiłam, a Panoramę (czyli podobne do Sanco). Panorama wyszła ok i miała racje:). U mnie niskie białko Pappa było wynikiem przepływów macicznych w górnej granicy normy.
Pappa w wielu przypadkach sie myli, to STATYSTYKA! Owszem, pomaga wykryć nieprawidłowości, ale skoro USG, badania połówkowe sa ok, to będzie dobrze. Zobaczysz!
Dodatkowo na otuchę przytoczę Ci jeszcze cos z mojego doświadczenia, otóż przy pierwszej ciazy będąc nadgorliwa mama zrobiłam Pappe w dwóch różnych miejscach (dzień różnicy miedzy jednym a drugim badaniem). Jedno wyszło ok, drugie juz miało wysokie ryzyko...Maluch zdrow jak ryba.
Powodzenia i oczywiscie daj znac, co
Z Tobą:)

reklama
Kamcia! Przytulam mocno, bo jeszcze niedawno tez umieralam z niepokoju z podobnych powodów. Test Pappa miałam lichy, ryzyka wysokie (z tym, ze ja mam 35 lat), ale USG dobre. Aminio nie robiłam, a Panoramę (czyli podobne do Sanco). Panorama wyszła ok i miała racje:). U mnie niskie białko Pappa było wynikiem przepływów macicznych w górnej granicy normy.
Pappa w wielu przypadkach sie myli, to STATYSTYKA! Owszem, pomaga wykryć nieprawidłowości, ale skoro USG, badania połówkowe sa ok, to będzie dobrze. Zobaczysz!
Dodatkowo na otuchę przytoczę Ci jeszcze cos z mojego doświadczenia, otóż przy pierwszej ciazy będąc nadgorliwa mama zrobiłam Pappe w dwóch różnych miejscach (dzień różnicy miedzy jednym a drugim badaniem). Jedno wyszło ok, drugie juz miało wysokie ryzyko...Maluch zdrow jak ryba.
Powodzenia i oczywiscie daj znac, co
Z Tobą:)
Ja miałam NT 3.4 w pierwszym USG , potem już wszystkie dobre USG ale jednak pierwsze USG wskazywało na wadę genetyczna lub serduszka , a są jakieś badania po porodzie genetyczne które się wykonuje czy NT nie dotyczy innych wad ? Pappa wskazywała tylko na z.d ale mialam też źle przepływy w macicy to podobno dlatego ta biochemia mogła tak wyjść źle , sama nie wiem. Dam znać oczywiście po porodzie

Do góry