Witam, jestem zatrudniona na zasadzie umowy aktywizacyjnej jako niania od 01.11.2011r., umowe mam zawarta do 10.07.2013r z zachowaniem tygodniowego okresu wypowiedzenia, mam oplacane skladki chorobowe, wlasnie okazlo sie, ze jestem w ciazy, ostatnia miesiaczke mialam 17.12.2011, wiec to najprawdopodobniej 5 tydzien, jestem w bardzo trudnej sytuacji finansowej, musze zrobic wszystko, zeby zapewnic sobie srodki do zycia, w zwiazku z tym mam kilka pytan
1. Czy rodzice mojej podopiecznej moga mnie zwolnic jak dowiedza sie o ciazy?
2. Czy rodzice mojej podopiecznej moga przestac oplacac na mnie skladki chorobowe? A jesli zaprzestana czego sie spodziewam to czy moge je sobie dalej oplacac sama?
3. Od kiedy moge isc na zwolnienie lekarskie, ile ono bedzie platne, przez kogo, oraz jak dlugo moge byc na chorobowym, czyje dane wpisac na zwolnieniu lekarskim, moje i platnika skladek czy zusu?
4. Czy musze zglosic w Zusie ze jestem w ciazy?
5. Jakie warunki jeszcze musze spelnic zeby miec prawo do platnego urlopu macierzynskiego?
1. Czy rodzice mojej podopiecznej moga mnie zwolnic jak dowiedza sie o ciazy?
2. Czy rodzice mojej podopiecznej moga przestac oplacac na mnie skladki chorobowe? A jesli zaprzestana czego sie spodziewam to czy moge je sobie dalej oplacac sama?
3. Od kiedy moge isc na zwolnienie lekarskie, ile ono bedzie platne, przez kogo, oraz jak dlugo moge byc na chorobowym, czyje dane wpisac na zwolnieniu lekarskim, moje i platnika skladek czy zusu?
4. Czy musze zglosic w Zusie ze jestem w ciazy?
5. Jakie warunki jeszcze musze spelnic zeby miec prawo do platnego urlopu macierzynskiego?