reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Blagam o pomoc autyzm

A macie skierowania pilne? Nie wszędzie są kolejki, nie wszędzie trzeba iść prywatnie. Tak samo w ppp wpisać w deklaracji pilne, dołączyć wszystkie dokumenty od innych lekarzy.

reklama
Chyba trochę popadamy w paranoje z tymi terminami. Do centrum zdrowia dziecka w wawie i do audiologa foniatry, i do logopedy nie są dłuższe terminy niż miesiąc czasu... W dodatku my musieliśmy się przepisać od zwyklego logopedy do takiego, który zajmuje się rehabilitacją kratni, co trochę komplikuje i wyznaczyli mi termin za 3 tygodnie od telefonu...

Nie mam doswiadczenia z ppp, ale takie dzwonienie "wszędzie" to trochę wszystko i nic. Pójdź w jedno miejsce i niech kierują dalej, bo takie trzęsienie się po całym regionie nic Ci nie da.

A macie skierowania pilne? Nie wszędzie są kolejki, nie wszędzie trzeba iść prywatnie. Tak samo w ppp wpisać w deklaracji pilne, dołączyć wszystkie dokumenty od innych lekarzy.
Wiesz co ja wszystkie skierowania biore jako pilne i tak trzeba czekać i tak. I nie różnią się za bardzo bo tydzien różnicy...

Chyba trochę popadamy w paranoje z tymi terminami. Do centrum zdrowia dziecka w wawie i do audiologa foniatry, i do logopedy nie są dłuższe terminy niż miesiąc czasu... W dodatku my musieliśmy się przepisać od zwyklego logopedy do takiego, który zajmuje się rehabilitacją kratni, co trochę komplikuje i wyznaczyli mi termin za 3 tygodnie od telefonu...

Nie mam doswiadczenia z ppp, ale takie dzwonienie "wszędzie" to trochę wszystko i nic. Pójdź w jedno miejsce i niech kierują dalej, bo takie trzęsienie się po całym regionie nic Ci nie da.
Hmm to może u was . Na laryngologa czekaliśmy 5 msc z nfz z pilnym skierowaniem, audiologa mamy na 18 kwietnia i czekamy juz 4 msc, logopeda nie mamy narazie co isc odesłali nas do domu bo jeśli nie podetniemy wędzidełka synowi ciezko będzie się uczyć mowic i jesc, więc wybacz ale jednak wiem o czym mówię i wiem jakie są terminy a jeszcze rehabilitacja skierowanie mamy z listopada a rehabilitacja dopiero w maju i to też nie ma pewności bo w kwietniu lekarz ma dopiero dzwonic i to jeszcze rehabilitacja z nfz 150 km od domu bo w okolicy ponad rok się czeka na rehabilitację tak małych dzieci...

Hmm to może u was . Na laryngologa czekaliśmy 5 msc z nfz z pilnym skierowaniem, audiologa mamy na 18 kwietnia i czekamy juz 4 msc, logopeda nie mamy narazie co isc odesłali nas do domu bo jeśli nie podetniemy wędzidełka synowi ciezko będzie się uczyć mowic i jesc, więc wybacz ale jednak wiem o czym mówię i wiem jakie są terminy a jeszcze rehabilitacja skierowanie mamy z listopada a rehabilitacja dopiero w maju i to też nie ma pewności bo w kwietniu lekarz ma dopiero dzwonic i to jeszcze rehabilitacja z nfz 150 km od domu bo w okolicy ponad rok się czeka na rehabilitację tak małych dzieci...
Neurologopede w Opolu dostałam na NFZ z terminem 3 miesięcznym, podobnie audiologa. Rehabilitację też jakoś tak (choć akurat tu zadziałało orzeczenie). Syn miał wtedy od 5 do 7 miesięcy. Gdzie próbowaliście że kazali wam rok czekać?

Neurologopede w Opolu dostałam na NFZ z terminem 3 miesięcznym, podobnie audiologa. Rehabilitację też jakoś tak (choć akurat tu zadziałało orzeczenie). Syn miał wtedy od 5 do 7 miesięcy. Gdzie próbowaliście że kazali wam rok czekać?
Szukaliśmy na miejscu . Rusinowice, Radzionków, no niestety u nas rehabilitacja będzie prawdopodobnie codziennie i większą część wyplaty wydam na pociągi i autobusy dojeżdżając daleko. A tak teraz mamy 150km w jedną stronę. W między czasie jesteśmy na rezerwie w Zabrzu

Szukaliśmy na miejscu . Rusinowice, Radzionków, no niestety u nas rehabilitacja będzie prawdopodobnie codziennie i większą część wyplaty wydam na pociągi i autobusy dojeżdżając daleko. A tak teraz mamy 150km w jedną stronę. W między czasie jesteśmy na rezerwie w Zabrzu
To teraz już wogóle nie rozumiem dlaczego chcesz robić zrzutkę na 1100zł....
150km x 2 x 20dni = 6000 km - biorąc pod uwagę, że masz oszczędny samochód, który spali 5l/100km to wyjdzie jakieś 1500zł na samo paliwo. Już nie mówiąc o straconym czasie, bo dziennie to jakieś 4h na jazdy.
A dla dziecka wcale zdrowo nie jest siedzieć tyle czasu w foteliku - zwłaszcza jak ma problemy z napięciem mięśni.

To teraz już wogóle nie rozumiem dlaczego chcesz robić zrzutkę na 1100zł....
150km x 2 x 20dni = 6000 km - biorąc pod uwagę, że masz oszczędny samochód, który spali 5l/100km to wyjdzie jakieś 1500zł na samo paliwo. Już nie mówiąc o straconym czasie, bo dziennie to jakieś 4h na jazdy.
A dla dziecka wcale zdrowo nie jest siedzieć tyle czasu w foteliku - zwłaszcza jak ma problemy z napięciem mięśni.
Ale ja nie chce na rehabilitację robic zrzutki 🤦‍♀️ tylko na diagnozę pod kątem autyzmu.. nie wiem wgl skad wszedł temat nie zwiazany wgl z tym co chcialam ...

Jestem 27 mamą 1.5 rocznego Szymka
Miesiąc temu zaczęliśmy chodzic z synem do lekarza bo syn nie chce jesc nie reaguje na imie nie wybudza się przy głośnych hałasach, poszliśmy do Neurologopedy okazało się że ma skrócone wędzidełko 1 stopnia czekamy na podciecie czas czekania 3 miesiące,
Pani neurologopeda skierowała nas do Neurologa, Otorynolaryngologa, okulisty, i na rehabilitację ze względu na szpatowosc nóżki
Pierwsze spojrzenie na syna podejrzenie autyzmu laryngolog tak samo ze widzi zachowania autystyczne szukaliśmy wszedzie i znaleźliśmy lekarzy prywatnie w tym znaleźliśmy poradnie czy też ośrodek w Opolu który nazywa się "jednym słowem" pierwsza wizyta to konsultacja ale potem diagnoza 1100 zł mamy też dużo innych lekarzy na których prywatnie nas nie stać a na nfz kolejki są kosmiczne. Dlatego przychodzę do was z prośbą pomocy założyliśmy zbiórkę jeśli byście byli tak mili i spróbowali pomóc to nie jest duża kwota, ale u nas niestety pracuje tylko mąż
A gdzieś napisałam, że chcesz zrzutkę na rehabilitację?
Chodzi mi o to, że to niestety nie trzyma się kupy. Ja też miałam dziecko (wcześniaka), które wymagało wielu wizyt i rehabilitacji. Dziewczyny oferują Ci pomoc w znalezieniu poradni - skorzystaj.

reklama
A gdzieś napisałam, że chcesz zrzutkę na rehabilitację?
Chodzi mi o to, że to niestety nie trzyma się kupy. Ja też miałam dziecko (wcześniaka), które wymagało wielu wizyt i rehabilitacji. Dziewczyny oferują Ci pomoc w znalezieniu poradni - skorzystaj.
A czy ja mowie ze nie skorzystam ? I co podzwonią po poradniach u siebie ? Bo podejrzewam że żadna nie ma wpływu na terminy z nfz .... tyle że po 300 km dojeżdżać już nie mam zamiaru tym bardziej ze pracuje juz tylko sam mąż bo mnie wywalili za to że musialam brac wolne i jezdzic z dzieckiem do lekarzy od poradni do poradni I tak w kółko

Do góry